Meneekö pää sekaisin 11:n kertotaulussa? Kaksi helpottavaa matikkakikkaa: "Toimii joka kerta"

Korttipakka esiin! Oletko koskaan tajunnut tätä ruutukasista? 0:25
Korttipakka esiin! Oletko koskaan tajunnut tätä ruutukasista?

Sujuuko 11:n kertotaulu? Jos ei, kannattaa kokeilla muutamaa helppoa päässälaskuniksiä.

TikTok-käyttäjä @zhcyt jakoi palvelussa videon tyttöystävästään, jota mies kutsuu "ihmislaskimeksi". Lempinimi ei ole kaukaa haettu.

Yli 1,5 miljoonaa katselukertaa keränneellä videolla nainen antaa oikean vastauksen vaikeisiin kertolaskuihin hämmästyttävällä nopeudella.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Matikkavinkkejä TikTokissa jakava Arlene Resendiz uskoo, että tyttöystävä käytti ainakin yhdessä päässälaskussa yksikertaista kikkaa, jota kutsutaan 11-niksiksi.

Näin lasket helposti 11:n kertotaulun

Kikan idea on kertoa laskun yhdellätoista kerrottava tekijä ensin kymmenellä. Tämän jälkeen tuloon ynnätään alkuperäinen yhdellätoista kerrottava. 

Arlene nostaa esimerkiksi kertolaskun 11 x 32. Kun jälkimmäinen kerrottava tekijä kerrotaan kymmenellä, saadaan tuloksi 320. Kun tuohon tuloon lisätään 32, saadaan vastaus 352. Jokainen voi tarkistaa laskimellaan, että 11 x 32 = 352.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Se toimii joka kerta, Arlene sanoo videollaan, joka on kerännyt jo 18 400 katselukertaa.

Tarkennettakoon, että kikka toimii joka kerta yhdentoista kertotaulussa. Alkuperäisellä matikkavideolla esiintyvä nainen laskee päässään muitakin kertolaskuja.

Toinen kertolaskuniksi

Yhdentoista kertotauluun liittyy toinenkin päässälaskuniksi. Siinä ideana on erottaa kaksinumeroisen kerrottavan luvun numerot toisistaan ja laskea ne yhteen. Sitten summa sijoitetaan alkuperäisen luvun keskelle.

Esimerkiksi 11 x 36 lasketaan tekniikalla ynnäämällä 3 + 6. Kun summaksi saatu 9 sijoitetaan kolmosen ja kuutosen väliin, saadaan luku 396, joka on myös oikea vastaus alkuperäiseen kertolaskuun.

Tämä kikka toimii vain, jos kaksinumeroisen luvun osien summa on yhdeksän tai vähemmän. Lisäksi kikka toimii ainoastaan yhdentoista kertotaulussa.

Muistisääntö kertoo, minkä ikäinen lapsi on milläkin luokalla 0:37

Lue myös:

    Uusimmat