Netissä kiertävä "helppo matikkatehtävä" raastaa hermoja – osaatko itse vastata tähän?

Ensisilmäyksellä helpolta näyttävä matikkatehtävä kuumentaa tunteita sosiaalisessa mediassa. Ratkaisuksi on tarjottu kahta eri vaihtoehtoa. Asiantuntijoiden mukaan molemmat ovat oikein.

Matemaattisia lausekkeita ratkaistaessa tulee muistaa laskujärjestys. Ensimmäiseksi lasketaan sulkeiden sisällä olevat laskut, toiseksi potenssilaskut, kolmanneksi kerto- ja jakolaskut vasemmalta oikealle ja viimeiseksi yhteen- ja vähennyslaskut vasemmalta oikealle.

Tämä voi kuulostaa simppeliltä, mutta aina matematiikka ei sitä ole. Useamman vuoden netissä kiertänyt matemaattinen pulma on pistänyt ihmisten aivot todella raksuttamaan.

Kysymys kuuluu, mikä vastaus saadaan lausekkeesta 6÷2(1+2)?

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Kiivasta väittelyä aiheesta

Ihmiset, jotka ovat yrittäneet tehtävää ratkaista, ovat samaa mieltä siitä, että ensimmäisenä lasketaan yhteen sulkeiden sisällä olevat luvut. Siihen yksimielisyys loppuukin ja väittely alkaa. Viimeisimpänä kiivaaksi äitynyttä keskustelua on käyty viikonloppuna, kun lasku jaettiin Twitterissä.

Toiset saavat tehtävän vastaukseksi 1, toiset 9. Osa keskusteluun osallistuneista jakaa päättelyketjunsa vastauksen takaa, osa tyytyy kertomaan vain vastauksen. Moni on sitä mieltä, että "väärin laskeneet" ovat idiootteja.

"Vastaus on 9. Luoja minua riipii, kuinka moni ihminen laskee tämän väärin. Olen todella huono matikassa ja jopa minä tiedän, miten tämä lasketaan", eräs Twitter-käyttäjä tuskailee.

"Se on kirjaimellisesti 1. Laske ensin sulkeet", toinen kirjoittaa.

Kaksi oikeaa vastausta

Matematiikasta bloggaavaPresh Talwalkar, joka kertoo opiskelleensa matematiikka ja taloustieteitä Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa, sanoo vastauksen olevan 9. Sulkeiden laskemisen jälkeen lauseke muuttuu muotoon 6÷2×3, joka ratkaistaan laskemalla kerto- ja jakolaskut vasemmalta oikealle: 3×3=9.

Talwalkarin mukaan vastaukseksi 1:n saavat laskevat jo historiaan jääneellä tavalla. Tällöin sulkeiden sisältä saatu luku 3 kerrotaan sulkeiden edessä olevassa 2:lla ennen jakamista 6:lla. Näin saadaan vastaus 6÷6=1.

Quora-sivustolla keskusteluun osaa ottanut australialainen fyysikko Stuart Hargreaves esittää, että molemmat vastaukset ovat oikein. Se, saadaanko yhtälön 6÷2(1+2) tulokseksi 1 vai 9, riippuu laskijan koulukunnasta. Myös erilaiset laskimet antavat erilaisen tuloksen.

Suomalainen Opinnot.net-sivusto kertoo, että jos sulkujen edessä on kerroin – kuten mielipiteitä jakavassa lausekkeessa on –, kertoimella kerrotaan jokaista sulkujen sisällä olevaa termiä erikseen. 2(1+2) voidaan nähdä sievennetyksi lausekkeeksi ja kokonaisuudeksi, jonka tulos on 6. Tällöin yhtälön 6÷2(1+2) ratkaisu on 1.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat