Meksikon lapsikaappauksessa merkkejä laajamittaisesta ihmiskaupasta ja pakkotyön teettämisestä – kadonneen pojan äiti: "jatkan taistelua ja poikani etsimistä"

Prostituutiota, pakkotyötä, pakkoavioliittoja – sosiaalityöntekijä kertoo, millaista on kohdata ihmiskaupan uhreja työssään 4:49
Katso myös video: MTV Uutiset Live haastatteli kesäkuussa sosiaalityöntekijää työstä ihmiskaupan uhrien parissa.

Viranomaiset pääsivät kaapattujen lapsien jäljille kadonneen 2,5-vuotiaan Dylan Esaú Gómez Pérezin kautta, joka oli kadonnut torikadulla kolme viikkoa sitten.

Poliisi teki Etelä-Meksikossa sijaitsevassa San Cristóbalin kaupungissa järkyttävän löydon maanantaina, kun omakotitalosta löytyi yhteensä 23 kaapattua lasta.

Chiapasin osavaltion syyttäjien mukaan suurin osa lapsista oli 2-15-vuotiaita. Nuorimpien uhrien kerrotaan olleen vain muutaman kuukauden ikäisiä vauvoja. Dylan ei ollut lasten joukossa. 

– Tämä on kamalaa. Kannoin häntä kohdussasi yhdeksän kuukautta ja kärsin synnytyksen tuskan. Pidin häntä sylissäni, näin hänen oppivan kävelemään ja puhumaan. Ja yht’äkkiä tulee joku, joka riisti hänet minulta pois, Dylanin äiti Juana Perez sanoo CNN:n espanjankielisessä videohaastattelussa.

– Oloni on kamala, mutta jatkan taistelua ja poikani etsimistä.

– Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, missä poikani voisi olla. En tiedä yhtään, kuka tämän takana voi olla. En tiedä edes, miten hän voi ja onko hän kunnossa, Perez kertoo.

Viranomaisten mukaan tutkimuksessa on ilmennyt seikkoja, joiden mukaan toisia lapsia olisi käytetty hyväksi Dylanin sieppaamisessa.

Piirisyyttäjä Jorge Llavenin mukaan noin 12-vuotiaan pojan ja tytön on nähty puhuneen naisen kanssa, jota epäillään kidnappauksesta. 

Viranomaisten ”Ofeliaksi” nimeämän naisen ja Dylanin olinpaikkaan liittyvistä vihjeistä on luvattu 13 500 dollarin eli noin 11 700 euron arvoinen palkkio. 

Valvontakameran kuvissa pojan ja tytön nähdään saapuvan torille, jossa Dylanin äiti työskenteli. Dylan näyttäisi seuraavan poikaa, minkä jälkeen tyttö taluttaa tämän pois torilta. Lopuksi tyttö näkyy palaavan yksin, oletettavasti luovutettuaan pojan muualle. 

Llaven kertoi tiistaina, että talosta löydetyt lapset oli väkivalloin pakotettu myymään kadulla koriste-esineitä. Heissä näkyi lisäksi aliravitsemuksen merkkejä.

– Heidän piti palata tietty summa rahaa mukanaan, jotta saisivat talosta ruokaa ja nukkumapaikan, Llaven sanoi.

Viranomaisten hallussa olevalla videolla näkyy, miten lapset näyttäisivät nukkuneen lattialla pahvilevyjen ja huopien keskellä. 

Tapaukseen liittyen on vangittu kolme naista, jotka saavat todennäköisesti syytteet ihmiskaupasta.

Uutista täydennetty CNN:n haastattelusta poimituilla sitaateilla 23.7.2020 kello 18.07. Lisätty myös linkki The Washington Postin uutiseen.

Lue myös:

    Uusimmat