Meksiko suivaantui vanhalle siirtomaaisännälle – vaatii paavilta ja Espanjalta anteeksipyyntöä

Meksiko on ajautunut diplomaattiseen kiistaan vanhan siirtomaaisäntänsä Espanjan kanssa.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador vaati Espanjan kuninkaalta Felipe VI:lta sekä paavi Franciscukselta anteeksipyyntöä siirtomaa-ajan vääryyksistä. Espanjan hallitus torppasi Meksikon vaatimuksen saman tien.

Joukkosurmia ja alistamista

– Olen lähettänyt Espanjan kuninkaalle ja paaville kirjeet, joissa pyydän täyttä selontekoa väärinkäytöksistä ja patistan heitä pyytämään alkuperäisväestöltä anteeksi heidän ihmisoikeuksiensa rikkomista, Lopez Obrador sanoi videolla, joka oli kuvattu vanhan mayakaupungin Comalcalcon raunioilla hänen kotiosavaltiossaan Tabascossa.

– Silloin tapahtui joukkosurmia ja alistamista. Niin sanottu valloitus tehtiin miekan ja ristin avulla. He rakensivat kirkkonsa temppeleiden päälle.

Espanja hallitus reagoi nopeasti ja torjui vaatimukset. Espanjan mukaan on valitettavaa, että Meksikon presidentin lähettämän kirjeen sisältö tuotiin julki.

– Espanjalaisten saapumista nykyisen Meksikon alueelle 500 vuotta sitten ei voida arvioida nykyajan näkemysten valossa. Meidän veljeskansamme ovat aina osanneet tulkita yhteistä menneisyyttämme ilman vihaa ja rakentavasta näkökulmasta, Espanjan hallitus sanoi lausunnossaan.

Espanjan valta kesti 300 vuotta

Espanjalaiset konkistadorit valtasivat nykyisen Meksikon alueen alkuperäiskansoilta kuten asteekeilta 1500-luvun alussa. Hernan Cortesin johtama alle tuhannen miehen joukko kukisti mahtavan asteekkivaltakunnan vain muutamassa vuodessa.

Suurin syy tähän olivat eurooppalaisten kantamat taudit, etenkin isorokko, joita vastaan Amerikan alkuperäisasukkailla ei ollut vastustuskykyä. Valtaosa nykyisen Meksikon alkuperäisasukkaista kuolikin 1500-luvulla tautiepidemioihin. Espanjalaisten valloitusta helpottivat myös esimerkiksi hevoset ja tuliaseet, joita amerikkalaisilla ei ollut.

Espanjan siirtomaavalta alueella kesti 1800-luvun alkuvuosiin, jolloin Meksiko itsenäistyi.

Nykyinen Meksikon väestö polveutuu sekä eurooppalaisista että Amerikan alkuperäisasukkaista.

Joulukuun alussa Meksikon presidenttinä aloittanut vasemmistopopulisti Lopez Obrador on tunnettu hyökkäyksistään perinteisiä valtaeliittejä kohtaan. Tätä ennen hän oli kuitenkin pitänyt yllä lämpimiä suhteita Espanjaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat