Mehuissa piilee ikävä yllätys – tiedätkö totuuden sisällöstä?

Osaatko sinä arvioida oikein mehujen sisältämän sokerin määrän? Tuoreen kyselyn mukaan arviointi menee useimmilla huimasti alakanttiin.

Hedelmämehu saattaa tehdä salakavalasti tuhojaan laihduttajien ruokavaliossa. Tämä johtuu siitä, että suurin osa ihmisistä aliarvioi mehujen sisältämän sokerin määrän, paljastaa Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä julkaistu selvitys.

Yli 2 000 ihmistä osallistui selvitykseen, jossa heidän tuli arvioida, paljonko sokeria on limuissa, hedelmämehuissa ja hedelmäsmoothieissa. Mitä tuli mehuihin ja smoothieisiin, keskivertovastaaja aliarvioi niiden sisältämän sokerin määrän huimalla 48 prosentilla.

Suurimmat virheet sattuivat, kun osallistujien tuli arvioida granaattiomenamehun sisältämän sokerin määrä. Keskivertovastaaja arvioi määräksi puolikkaan teelusikallisen desilitraa kohden, vaikka todellisuudessa tässä mehussa on jopa yksi teelusikallinen sokeria jokaista 0,3 desilitraa kohden. Tämä tarkoittaa, että vastaukset menivät granaattiomenamehun suhteen pieleen keskimäärin 550 prosentilla.

Mehun juominen liian vaivatonta

Omenamehussa ja limuissa on liki yhtä paljon sokeria – noin 5,5 teelusikallista 2,5 desilitraa kohden. Myös appelsiinimehussa on runsain mitoin sokeria.

– Sokeri on sokeria, tulipa se paloina tai hedelmässä, muistuttaa tutkimusta johtanut professori Naveed Sattar Glasgow'n yliopistosta.

Sattarin mukaan kyse ei ole varsinaisesti siitä, että hedelmämehu olisi pahaksi, vaan siitä, miten se nautitaan. Yhdessä appelsiinissa on noin 45 kilokaloria, mutta 2,5 desilitrassa appelsiinimehua on jo 120 kilokaloria. Kokonaisen appelsiinin syöminen vaatii pureskelua, jolloin puolestaan aivot saavat vihiä siitä, että olon pitäisi olla pian kylläinen. Nesteen nauttiminen tapahtuu nopeammin ja vaivattomammin, joten aivot eivät ehdi pysyä kilokaloreiden perässä.

Sattarin selvityksen mukaan noin 25 prosenttia ihmisten nauttimista kilokaloreista tulee hedelmämehuista ja muista sokerilla makeutetuista juomista, kuten limuista. Koska nautitut kilokalorit ovat suurin painoon vaikuttava tekijä, mehujen juomatta jättäminen voi Sattarin mukaan auttaa pysymään hoikkana.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Uusimmat