Mainos

Mehiläishaukkojen ahdingon syytä selvitetään satelliittilähettimillä

7:13

Mehiläishaukkanaaras istuu tyynesti lintuharrastaja Mikko Honkiniemen sylissä. Linnun selkään asennetaan kohta satelliittilähetin. Lähettimen saavat myös naaraan kaksi poikasta. Paikannustietojen toivotaan paljastavan syyn mehiläishaukkojen pitkään jatkuneeseen ahdinkoon. Lajin alamäki on jatkunut jo vuosikymmeniä eikä sen syitä tiedetä.

– Suurin kysymys, johon toivottavasti saadaan vastaus, on se, miksi tämä laji vähenee. Suomessa kanta on ollut vähenevä jo kymmeniä vuosia, samoin muualla Euroopassa. Eikä kukaan tiedä, mikä on ongelmana, kuvailee tutkimusprojektia johtava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Kolmen vuoden aikana 38 lintua on saanut selkäänsä lähettimen ja uutta tietoa lajista on jo kertynyt. Yksilöiden muuttoreitit talveksi Afrikkaan ovat hieman erilaisia kuin odotettiin.

– Oletimme, että ne kiertävät Välimeren itäpuolta tai ylittävät Välimeren Italia-Malta-Tunisia -reittiä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että linnut ovat muuttaneet pääosin Kreikan kautta syksyisin, kertoo Patrik Byholm.

Paikannukset ovat paljastaneet myös lintujen hämmästyttävän muuttonopeuden. 7 500 kilometrin matka Keski-Afrikkaan taittuu kuukaudessa.

Suurimmat vaarat lintu kohtaa vasta Afrikassa. Vainon ja elinympäristöjen muuttumisen lisäksi muitakin uhkia on.

– Voi olla myös tuntemattomia kuolinsyitä, esimerkiksi jokin tuntematon ympäristömyrkky. Afrikassahan käytetään ympäristömyrkkyjä, jotka ovat olleet vuosikymmeniä kiellettyjä Euroopassa, pohtii Byholm.

Mehiläishaukka syö ampiaisen toukkia

Lähettimen selkäänsä saavat poikaset lähtevät syyskuussa muuttomatkalle Afrikkaan. Ensi kesänä ne eivät palaa Suomeen vaan viettävät kesän Afrikassa. Muuttomatka suuntautuu Suomeen vasta keväällä 2015. Satelliittihavaintojen toivotaan tuovan lisää tietoa myös nuorten lintujen elämästä.

– Sellaista perustietoa kaivataan, milloin nuoret linnut alkavat pesiä ja milloin parinmuodostus tapahtuu. Entä tapahtuuko parinmuodostus Suomessa vai Afrikassa, kyselee Byholm.

Aurinkopaneeleilla toimivat lähettimet välittävät tietoa lintujen liikkeistä 3-5 vuoden ajan. Pisimmillään lähetin on toiminut jopa 9 vuotta. Vastauksia tutkijoiden kysymyksiin alkaa siis kertyä pikkuhiljaa. 30 grammaa painava lähetin ei haittaa lintujen elämää.

– Sen ei pitäisi haitata. Tänä vuonna pyydystimme naaraan, joka oli kantanut lähetintä kaksi vuotta ja käynyt kaksi kertaa Afrikassa. Se oli elämänsä kunnossa, pulska ja hyvinvoiva, kertoo Byholm.

Suomessa elää noin 3 000 mehiläishaukkaparia. Lintu on luokiteltu vaarantuneeksi. Nimestään huolimatta mehiläishaukka ei syö mehiläisiä vaan pääasiassa ampiaisen toukkia. Lintu viihtyy rehevissä kuusimetsissä. Sitä on vaikea havaita, koska lintu on lähes mykkä eikä paljasta pesänsä sijaintia.

Voit seurata satelliittilintujen liikkeitä täältä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.