Japanin ex-pääministeri Shinzo Abe on kuollut – epäillyn kerrotaan palvelleen merivoimissa, ampui Aben kotitekoisella aseella kampanjatilaisuudessa

Aben ampuminen kuvattiin: 42-vuotias ampuja oli"tyytymätön"ex-pääministeriin, käytti kotitekoista asetta 0:32
Aben ampuminen kuvattiin: 42-vuotias ampuja oli "tyytymätön" ex-pääministeriin, käytti kotitekoista asetta.

Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben ampumisesta epäilty mies on tunnustanut teon. Lisäksi mies on kertonut kantaneensa kaunaa "tiettyä järjestöä" kohtaan ja uskoneensa Aben olleen osa tätä ryhmää, kertoo poliisi. 

Ex-pääministeriä ammuttiin, kun hän oli pitämässä puhetta vaalitilaisuudessa Naran alueella maan länsiosassa. Ampumisen jälkeen hänet kiidätettiin sairaalaan. Shinzo Abe oli 67-vuotias.

Japanissa on määrä pitää parlamentin ylähuoneen vaalit ylihuomenna sunnuntaina.

Pääministeri Fumio Kishida tuomitsi tapahtuneen.

– Emme tiedä teon taustoja tai motiivia. Mutta se, että tällaista tapahtui vaalien alla, on barbaarista ja ilkeätä, eikä sitä voi hyväksyä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa ennen Aben kuoleman vahvistamista.

– Vaalit ovat demokratian peruskivi, hän sanoi.

Monet puolueet sanoivat johtavien jäsentensä keskeyttävän vaalikampanjoinnin, mutta hallitseva liberaalidemokraattinen puolue LDP ja koalitiokumppani Komeito sanoivat kampanjoinnin jatkuvan taas huomenna lauantaina.

Epäilty palvellut merivoimissa

Epäilty oli kertonut käyttäneensä Aben ampumisessa itse tehtyä asetta.

– Se on epäillyn väite. Meistä (ase) näyttää ulkonäöltään itse tehdyltä, joskin tutkimuksemme ovat parastaikaa meneillään, poliisi sanoi.

Epäilty on kuvattu tapahtumapaikalla, jossa hänellä on suuri laatikkomainen musta esine, jossa näyttäisi olevan kaksi piippua.

Poliisin kerrotaan takavarikoineen epäillyn kotoa "useita itse tehtyjä aseen tapaisia esineitä".

Poliiseille epäilty on kertonut työskennelleensä Japanin merivoimissa kolme vuotta vuodesta 2002. Myös nämä yksityiskohdat ovat poliisilla tutkinnan alla.

Japanilaisen The Mainichi -lehden mukaan epäilty on kertonut poliisille, että hän aikoi kohdistaa hyökkäyksensä uskonnollisen ryhmän korkeaan virkailijaan. Kyseinen virkamies ei kuitenkaan tiettävästi ollut tapahtumahetkellä paikalla.

"Hän oli pitämässä puhetta, ja mies tuli hänen takaansa"

Abea ammuttiin paikallista aikaa aamupäivästä Naran alueella maan länsiosassa. Entinen pääministeri oli pitänyt puhetta sunnuntaina järjestettävien vaalien alla, kun kampanjapaikalla kuultiin laukausten ääniä.

– Hän oli pitämässä puhetta, ja mies tuli hänen takaansa, nuori nainen kertoi paikan päältä maan yleisradioyhtiö NHK:lle.

Naisen mukaan ensimmäinen laukaus kuulosti kuin lelusta lähteneeltä. Pääministeri ei kaatunut vielä ensimmäisen laukauksen seurauksena. Tämän jälkeen kuului kuitenkin "iso pamaus". Toinen laukaus oli naisen mukaan selvempi ja siitä syntyneen kipinän ja savun saattoi nähdä.

– Toisen laukauksen jälkeen ihmiset ympäröivät hänet ja antoivat hänelle sydänhierontaa, nainen jatkoi.

Lähde Aben omasta puolueesta kertoo Jiji-uutistoimistolle, että ex-pääministerin niskasta olisi vuotanut verta. Useat medialähteet ovat kertoneet, että Abea olisi nähtävästi ammuttu takaa päin, mahdollisesti haulikolla.

NHK:n mukaan Abe siirrettiin sairaalaan helikopterilla. 

Japanissa on tiukka aselaki

125 miljoonan asukkaan Japanin aselait ovat maailman tiukimpia. Vuosittaiset ampuma-asekuolemat jäävät usein alle kymmenen.

Aseluvan saaminen on pitkä ja monimutkainen prosessi jopa maan kansalaisille. Aselupaa haluava tarvitsee ensiksi suosituksen ampumakerholta ja tämän jälkeen hän joutuu käymään läpi tiukkoja poliisitarkastuksia.

Poliisi on vahvistanut NHK:lle, että tapahtumapaikalta takavarikoitu ase on kotitekoinen.

Teko tuomittiin myös maailmalla

Ampuminen tuomittiin myös maailmalla. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kuvaili G20-kokouksessa Balilla maansa olevan tapahtuneesta "surullinen ja syvästi huolestunut".

Eurooppa-neuvoston johtaja Charles Michel kutsui tekoa "pelkurimaiseksi".

Presidentti Sauli Niinistö tviittasi järkyttyneensä kuultuaan Aben joutuneen väkivallanteon kohteeksi. Niinistö ilmaisi tukensa Aben perheelle ja läheisille sekä Japanin kansalle.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kutsui tapahtunutta Twitterissä "järkyttäväksi" ja "surulliseksi".

Japanin pitkäaikaisin pääministeri

Japanin pitkäaikaisin pääministeri Abe toimi virassa ensiksi vuonna 2006 vuoden verran ja uudelleen vuosina 2012–2020. Japanissa valtaa pitävää liberaalidemokraattista puoluetta (LDP) edustava Abe jätti tehtävän heikentyneen terveytensä vuoksi.

Hän ajoi kaudellaan kunnianhimoisia talousuudistuksia ja kiivasta ulkopolitiikkaa, ajoittaisten skandaalien siivittämänä.

Uutistoimisto AFP kuvailee Abea "haukkamaiseksi konservatiiviksi", joka on pysynyt merkittävänä poliittisena hahmona myös pääministerin tehtävänsä jälkeen.

Aben seuraaja Yoshihide Suga oli vallassa vain reilun vuoden, jonka jälkeen valtion johtoon nousi istuva pääministeri Fumio Kishida.

Lue myös:

    Uusimmat