Shinzo Aben tappaja paljasti motiivinsa – video: poliisi löysi omatekoisia aseita ja räjähteitä tämän kodista

Japanin poliisi on tyhjentänyt Shinzo Aben ampujan asuntoa, ja löytänyt lisää kotitekoisia aseita sekä räjähteitä. / CNN

Japanin ex-pääministeri Shinzo Abea perjantaina ampunut mies on kuulusteluissa kertonut halunneensa tappaa Aben, mutta tämä ei johtuisi poliittisesta kaunasta.

Japanin poliisi on tyhjentänyt Narassa asuneen 41-vuotiaan epäillyn Tetsuya Yamagamin asuntoa, ja löytänyt sieltä useita vastaavanlaisia aseita kuin sen, jolla Yamagami ampui Abea perjantaina. Tämän lisäksi poliisi on takavarikoinut asunnosta räjähteitä, sylinterimäisiä esineitä ja tietokoneen, uutisoi Asahi Shimbun.

Ylläolevalla videolla näkyy, kun poliisi tyhjentää hänen asuntoaan erilaisista aseista.


Juttu jatkuu videon jälkeen.

Aben ampuminen kuvattiin: 42-vuotias ampuja oli"tyytymätön"ex-pääministeriin, käytti kotitekoista asetta 0:32
Aben ampuminen ja ampujan kiinniotto tallentui videolle.

Yamagami ampui Shinzo Abea omatekoisella aseella perjantaina tämän pitäessä vaalikampanjapuhetta Narassa. Abe kiidätettiin sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa.

Japanissa on tänään surtu maan pitkäaikaisimman pääministerin poismenoa ja kauhisteltu poikkeuksellista tekoa.

Kauna uskonnollista järjestöä kohtaan

Ampuja on kertonut poliisin kuulusteluissa, että teon motiivina olisi ollut kauna uskonnollista järjestöä kohtaan. Yamagamin perhe oli ilmeisesti lahjoittanut rahaa organisaatiolle, ja joutunut talousvaikeuksiin.

Ampujaa haastatellut viranomainen kertoi Asahi Shimbunille, että ampuja oli halunnut tappaa organisaation johtajan, mutta se oli osoittautunut hankalaksi, ja hän oli valikoinut kohteekseen Aben, jonka uskoi olevan kytköksissä järjestöön. 

Kyodo Newsin mukaan Yamagami oli palvellut Japanin itsepuolustusjoukkojen merivoimissa kolme vuotta vuoteen 2005 asti, josta eteenpäin hän oli työskennellyt muun muassa trukkikuljettajana. Hän on ollut toukokuusta asti työttömänä. Häntä on kuvailtu hiljaiseksi ja yksinäiseksi.

Poliisi: yksi luoti tappoi Aben

Japanin poliisi kertoo NHK Newsille, että yksi luoti oli riittänyt tappamaan entisen pääministerin. Luoti oli mennyt läpi Aben vasemmasta käsivarresta ja avannut valtimon hänen solisluunsa alta. Abe oli menehtynyt tästä aiheutuneeseen verenvuotoon. 

Abe haudataan tiistaina lähiomaisten läsnäollessa.

Lue myös:

    Uusimmat