"Suorasanainen ja jyrkkä" Abe on kiistelty poliitikko Japanissa – ajoi sotarikosten sievistelyä ja väläytti armeijalle ydinaseita

Japanin entistä pääministeriä ammuttu vaalitilaisuudessa 3:03
Tällainen poliitikko Shinzo Abe on – katso Jani Rolamon haastattelu kokonaisuudessaan.

Tämän tason poliittinen väkivalta on Japanissa "täysin poikkeuksellista", sanoo MTV Uutisten Japaniin erikoistunut toimittaja Jani Rolamo

Japanilaismedia kertoo maan entisen pääministerin Shinzo Aben lyyhistyneen kesken kampanjatilaisuuden. Japanilaisen NHK:n mukaan Abea olisi mahdollisesti ammuttu rintaan ja hänet on viety sairaalaan.

– Japanissa ei käsittääkseni ole toisen maailmansodan jälkeen ole ollut poliittista väkivaltaa. Ei ainakaan murhatapauksia. Ei ole ollut sellaista kulttuuria, joka johtaisi tällaisiin tapauksiin yleisesti, Rolamo katsoo.

Abe on pisimpään Japanissa vallassa ollut pääministeri. Vaikka suosiota on selvästi ollut, ei se ole perustunut kaikkia miellyttävään persoonaan ja keskitien mielipiteisiin.

– Luonne poliitikkona on suorasanainen ja jyrkkä. Japanissa Abeen on suhtauduttu ristiriitaisesti. Moni piti hänen talousotteestaan, toisaalta on ollut paljon kohuja taustalla, Rolamo sanoo.

Yksi paljon puhetta Japanissa aiheuttanut seikka on, että Abe kuuluu Rolamon ultrakonservatiiviseksi kuvailemaan Nippon Kaigi -järjestöön, joka muun muassa pyrkii ajamaan koulutukseen uudistusta, joka vähättelisi Japanin toisen maailmansodan aikaisia sotarikoksia.

Myös Japanin toisesta maailmansodasta lähtien voimassa ollut perustuslaki kuului Aben pääministerikaudella asialistalle.

– Se muun muassa kieltää asevoimien laajentamisen yli 100 000 sotilaaseen.  Hän on puhunut ydinaseistakin, joka on Japanissa aika ristiriitainen debatti, Rolamo jatkaa.

Kuolema on Japanille vaikea aihe

Japanilaismedia kertoi aiemmin, että Shinzo Aben lyyhistyneen kesken kampanjatilaisuuden. Japanilaisen NHK:n mukaan Abea olisi mahdollisesti ammuttu rintaan ja hänet on viety sairaalaan. Hänen voinnistaan ei ole vielä annettu muita tietoja kuin, että hänen tilansa on vakava. 

– Abella oli silminnäkijähavaintojen mukaan paljon verenvuotoa ja uusimpina tietoina mitä nyt on kuultu, niin hänessä ei ole elonmerkkejä tällä hetkellä. Hänet on viety sairaalaan.

Abea ammuttiin ilmeisesti omatekoisella aseella rinnan ja kaulan alueelle. Aben tilan on kerrottu olevan vakava, mutta tarkempia tietoja asiasta ei ole annettu. Varovainen tiedonanti liittyy Rolamon mukaan Japanin kulttuuriin.

– Japanilla on hyvin varovainen tapa uutisoida esimerkiksi kuolemaan liittyvistä tapahtumista. Japanin mediassa puhutaan sydänpysähdyksestä, mikä on tietenkin ihan totta varmasti, mutta ei uskalleta sanoa varmaksi, onko hän kuollut ennen kuin on tehty tutkimukset.

Japanin nykyinen pääministeri Fumio Kishida astui median eteen aiemmin tänään ja tuomitsi iskun. Japanissa on pian tulossa vaalit ja Kishida sanoi, ettei tällainen teko ole vaalien alla millään muotoa hyväksyttävä ja kutsui tekoa järkyttäväksi.

Miksi kotitekoinen ase?

Tapaus on poikkeuksellinen Japanissa monilla tavoin. Japanissa on yhdet maailman tiukimmista aselaeista. Länsimaiseen tasoon verrattuna aseväkivalta on Japanissa harvinaista.

– Aseita on tosi vaikea saada ja sekin osittain selittää varmaan tätä, miksi ase oli kotitekoinen. Muistaakseni Japanissa on noin kymmenen näitä rikoksia vuodessa, verrattuna siihen että USAssa niitä on kymmeniä tuhansia.

Lue myös:

    Uusimmat