Päätoimittajat: Mediaa ja sen tulevaisuutta varjostaa suita sulkeva vaara – "Suomalaisen yhteiskunnan suurin sananvapauden uhka"

MTV Uutiset 40 vuotta: Päätoimittajaraati pohtii median tilaa ja tulevaisuutta 9:51
MTV Uutiset 40 vuotta: Päätoimittajaraati pohtii median tilaa ja tulevaisuutta

MTV Uutiset täyttää tänään 40 vuotta. Juhlan kunniaksi Uutisaamussa pohdittiin median tilaa ja tulevaisuutta.

Uutinen on aina uutinen, vaikka tapa miten sitä kulutetaan on muuttunut ja muuttumassa. Korona-aika on näyttänyt, että perinteisellä medialla on edelleen kysyntää. MTV Uutisten 40-vuotissyntymäpäivien kunniaksi Uutisaamussa neljä päätoimittajaa pohti median tilaa ja tulevaisuutta.

Yle Uutisten vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen mukaan media on aina murroksessa.

– Käytämme mediaa hyvin eri tavalla, siinä tavalla on iso muutos menossa. Nuoret ovat äärettömän kiinnostuneita mediasta, mutta he käyttävät sitä eri tavalla.

MTV Uutisten vastaavan päätoimittaja Tomi Einonen uskoo, että olipa vanhempi tai nuorempi ihmisiä kiinnostaa se, mitä maailmassa tapahtuu.

– Nuoret ovat äärettömän kiinnostuneita mediasta, mutta he käyttävät sitä eri tavalla.

Päätoimittajat näkevät myös erilaisia uhkia. Jokinen sanoo, että suurimpana uhkana hän pitää sosiaalisessa mediassa ilmenevää painostusta.

– Se voi olla todella väkivaltaista ja todella massiivista, se sulkee ihmisten suita. Erilaiset päättäjät, vaikuttajat ja jopa tavalliset ihmiset eivät uskalla tulla ulos ja kertoa mitä mieltä ovat. Se on suomalaisen yhteiskunnan suurin sananvapauden uhka tällä hetkellä.

Helsingin Sanomien Kaius Niemen mukaan toimittajia uhkaillaan monin eri tavoin.

– Suomessakaan emme ole irti sosiaalisen median vaikutuksesta. Ja koko ajan pitää katsoa journalismin määrää: väheneekö vai kasvaako se. Kysymys siitä, onko yleisölle tarjolla sellaista tietoa, jota ei olisi muuten saatavilla. Siihen tarvitaan resursseja.

Einonen painottaa, että lukijan pitää ymmärtää se, mikä on journalismia ja mikä ei.

– Somessa on valtava määrä videoita, blogeja ja kirjoituksia, mitkä eivät ole journalismia. Lukijan pitää ymmärtää eli medialukutaidon merkitys korostuu.

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen näkee sosiaalisessa mediassa myös valtavasti hyvää. Holopainen pitää sitä jopa median "parhaana kirittäjänä".

– Vaikka sosiaalinen media on tuonut uhkia meidän ansaintalogiikalle ja turvallisuudella puhua eri asioista, niin onhan se valtava mahdollisuus ja paras kirittäjä medialle mitä koskaan on ollut. Jokainen uutinen on heti ja lähteet myös nähtävillä.  

Lue myös:

    Uusimmat