Tulevaisuustutkija maalaa median tulevaisuutta: Kaikista ihmisistä tulee tiedon välittäjiä

Tulevaisuudentutkija kertoo median murroksesta 1:07

Tiedonvälityksellä menee paremmin kuin koskaan ja tilanne paranee tulevaisuudessa ennestään. Uutisointi kuitenkin katoaa perinteisestä mediasta ja toimittajien tehtäväksi jää tarjota näkökulmia ja yhteenvetoja, uskoo tulevaisuustutkija.

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava kuvaa median muutosta ja sosiaalista mediaa valokuvaus-vertauksella. Tällä vuosikymmenellä otetaan päivässä enemmän valokuvia kuin 1900-luvulla yhteensä. Siitä huolimatta valokuvausliikkeet voivat huonommin kuin viime vuosisadalla.

– Kun digitalisaatio eteni, valokuvausliikkeet katosivat melkein kokonaan, mutta valokuvien rooli viestinnän välineinä on nykyään valtavan suuri, Halava sanoo.

Sama on käynyt tiedonvälitykselle. Pienetkin tapahtumat tallentuvat ja niitä pystyy välittämään kuka tahansa, mistä tahansa. Kaikista ihmisistä tulee tiedon välittäjiä ja medioita itsekin.

– Tässä maassa valtavan paljon meitä, jotka tekevät tätä työtä.

Mitä on tulevaisuudentutkimus?

Tulevaisuudentutkijat tutkivat sitä, miten uudet teknologiat vaikuttavat ihmisten elämään ja siihen, miten ihmisten kuva hyvästä elämästä muuttuu.

Tutkimusta tehdään seuraamalla millä aloilla on tehty huomattavia harppauksia ja mihin on investoitu, sekä pohtimalla mihin se voi johtaa.

Linjojen hahmottamisessa auttaa sen seuraaminen, millaisia asioita ihmiset toivovat elämältään ja millaisia suuntauksia tällaiset toiveet aiheuttavat.

Tulevaisuudentutkijat voivat työskennellä käytännössä esimerkiksi kaupunkisuunnittelun apuna.

– Minulla on 8000 seuraajaa someympäristössä. Esimerkiksi Mäntyharjun kunnassa on 6500 asukasta. Minulla on enemmän omaa mediarajapintaa, joka kuuntelee sitä, mitä haluan tehdä.

Perinteisen median uusi rooli?

Kun kuka tahansa voi olla media, perinteinen media etsii tietysti rooliaan. Halavalla on näkemys siitä, millaiseksi se voisi olla muuttumassa.

– Tarvitaan huomattavasti enemmän tahoja, jotka pystyvät tekemään merkityskokonaisuuksia ja maailmaa ymmärrettäväksi. Se on mielestäni tulevan tiedonvälityksen keskiössä.

Näkemys kaikista ihmisistä tiedon välittäjinä ja perinteisestä mediasta kokoavien analyysien lähteenä herättää paljon kysymyksiä siitä, miten tiedon luotettavuutta voidaan arvioida.

Halavan mukaan se ei ole kovin ongelmallista – ainakaan menneeseen verrattuna.

– Tulevaisuuden mediamaisemat synnyttävät yhteisöllisiä korjausrakenteita, jotka pitävät huolta siitä, että tieto on käyttökelpoista. Tähän yhteisön voimaan kyllä uskon.

– Objektiivista uutista ei kukaan ole onnistunut tekemäänkään, Halava toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat