Me Naiset: Ilkka Kanerva salasi sairautensa pitkään tyttäreltään Julialta – ei tavannut viimeisinä elinviikkoinaan lastaan enää ollenkaan

Parisen vuotta sitten kuolleen poliitikko Ilkka Kanervan tytär Julia Kanerva-Haroma sai tietää isänsä syövästä vasta muutamia viikkoja ennen tämän poismenoa. 

Huhtikuussa 2022 syöpään kuolleen poliitikon Ilkka Kanervan tytär Julia Kanerva-Haroma, 50, kertoi Me Naisille, että kahdessa vuodessa hän on hyväksynyt asian, mutta suru saattaa yhä yllättää tietyissä arjen tilanteissa. Isän kuolemasta Julian on kuitenkin edelleen mahdotonta puhua kuivin silmin, ja päällimmäisenä tunteena tyttärellä on kaipaus.

– Isä oli kallioni, ja ikävä on syvä. Olen ymmärtänyt, etten ole kokenut tällaista ikävää aiemmin. Välillä se iskee aivan puun takaa, vaikken miettisi koko asiaa, Julia kertoi Me Naisille. 

Ilkka kuoli 74-vuotiaana ja piti sairautensa julkisuudelta piilossa viimeiseen asti. Me Naisten mukaan Julia sai tietää isänsä sairaudesta vasta muutamaa viikkoa ennen tämän kuolemaa. Tytär oli kuitenkin epäillyt jo pitkään, että jokin oli vialla.

– Isä oli laihtunut ja muuttui kalpeaksi. Hän selitti asiaa sillä, että palaveripullat olivat jääneet koronapandemian myötä, ja hän oli alkanut kuntoilla enemmän. Jouluna 2021 vaadin häntä tilille asiasta ja kertomaan, mikä hänellä on. Isä kuittasi asian sillä, että selkä vain on kipeänä, Julia kertoi Me Naisille. 

Me Naisten mukaan Julia sai tietää isänsä diagnoosista tätiltänsä Hannele Kanervalta. Julia sai tietää, että Ilkan syöpä oli ehtinyt levitä jo silloin, kun se havaittiin vuonna 2019. Ilkka paljasti sairautensa sisarelleen pian diagnoosinsa jälkeen, ja tämä oli usein veljensä seurana syöpähoidoissa. Julia uskoo, että muut sukulaiset ja ystävät isä piti pimennossa suojellakseen heitä. 

– Olin hyvin pettynyt ja vihainen siitä, että isä salasi sairautensa niin jääräpäisesti. Isäni tuntien ymmärsin silti myös, miksi hän teki niin. Sellainen hän oli. Isä halusi suojella minua ja muita surulta viimeiseen asti, Julia kertoi Me Naisille. 

Julia ja Ilkka eivät koskaan puhuneet keskenään sanallakaan sairaudesta, kuolemasta tai niiden herättämistä tunteista. Viimeisinä elinviikkoinaan Ilkka ei enää tavannut tytärtään.

– Isä ei olisi kestänyt jäähyväisiä, joten hän suojeli näin myös itseään. Viimeiseksi jääneessä tapaamisessa puhuimme mistäpä muustakaan kuin Natosta, Julia kertoi Me Naisille. 

Ilkka kuoli kotonaan kiirastorstaina 14. huhtikuuta 2022. Suomi liittyi Natoon 4. huhtikuuta 2023. 

Ilkka oli naimisissa kuolinhetkellään Elina Kanervan kanssa. Pari ehti olla yhdessä 23 vuotta.

Lähde: Me Naiset

Lue myös:

    Uusimmat