ME-naiselle kärsityllä tappiolla oli seurauksensa – supertähdeltä vaaditaan kotona selityksiä: "Kritiikki tulee suorasuuntauksella"

Dohan 2019 MM-kisoissa mestaruutta juhlinut yhdysvaltalainen Nia Ali lähtee tilastokärkenä ja yhtenä voittajasuosikeista 100 metrin aitajuoksun MM-kilpaan Budapestissä. Ali erottuu joukosta kokemuksellaan, usein myös vauhdillaan, ja hänen tukenaan on ainutlaatuinen tukijoukko, perheen kolme lasta.

Ali, 34, sanoo lapsista, että he ovat hänen "ankarimpia arvostelijoitaan". Toki he ovat samalla hänen aina läsnä olevat tukijansa.

– Lapset ymmärtävät urheilun luonteen, ja tuellaan he osoittavat perhesiteen merkityksen, mikä tekee minusta vahvan, Ali kuvaili Budapestin mediatilaisuudessa perheen merkitystä uralleen.

– Olen innoissani siitä, että he ovat tukena urallani, antavat minulle tilaisuuden urheilla ja laittavat minulle myös oikeanlaista painetta.

Kahden nuorimman lapsen isä on kanadalainen 200 metrin olympiavoittaja Andre de Grasse. Perhe seuraa tiistain alkueristä alkavaa mestaruuskamppailua Budapestin stadionilla.

Hurja kärkijoukko

Alin, 34, maailmanmestaruudesta on neljä vuotta. Tokion 2021 olympialaisiin hän ei ennättänyt kolmannen lapsensa synnytyksen jälkeen.

Viime vuonna Ali ei päässyt Yhdysvaltain MM-joukkueeseen, koska hän ei kyennyt juoksemaan maan mestaruuskisojen loppukilpailussa.

Budapestissä 100 metrin aitajuoksun ennakkoasetelmat ovat kihelmöivän jännittävät, kun Nigerian Tobi Amusan vapautui häntä uhanneesta kilpailukiellosta. Amusan voitti viime kesänä Eugenessa maailmanmestaruuden ällistyttävällä myötätuulituloksella 12,06.

MM-kisojen välierässä Amusan ruhjoi maailmanennätyksen lukemiin 12,12.

– Odotan häntä starttiviivalle, Ali kommentoi Amusanin kilpailulupaa.

– Se on meille kaikille eduksi ja tarkoittaa, että pitää vain juosta lujempaa.

Mestaruuskamppailussa ovat yhtä lailla mukana myös Alin joukkuetoveri, olympialaisten ja MM-kisojen hopeamitalisti Kendra Harrison sekä puertoricolainen olympiavoittaja Jasmine Camacho-Quinn.

Tappiosta tilille

Ali, Harrison, Camacho-Quinn ja Amusan ovat maailmantilaston kärkijuoksijat aikahaarukassa 12,30–12,34. Alin tämän kauden näytöt ovat koko joukon vahvimmat, sillä hän voitti Yhdysvaltain mestaruuden ajalla 12,37 ja Monacon Timanttiliigan kauden kärkiajalla.

Amusan onnistui kukistamaan Alin, kun aiturit kävivät heinäkuussa tutustumassa Unkarin oloihin. Alin perheessä ei ole totuteltu tappioihin, joten hän sai kuunnella kotona korvamakeaa.

– Lapset pitävät minut nöyränä, Ali vakuutti.

– Kritiikki tulee suorasuuntauksella, kun he ovat nähneet juoksuni ja tarkastaneet sen videolta. Jokaiseen tappioon vaaditaan selitystä. He ovat ankarimmat arvostelijani.

Pika-aitojen alkuerät juostaan tiistaina, välierät keskiviikkona ja loppukilpailu torstaina.

Suomen edustajat 100 metrin aitajuoksussa ovat Reetta Hurske ja Lotta Harala.

Lue myös:

    Uusimmat