Kirjailija Juha Vuorinen muutti taas Espanjaan – Samuli Edelmann syypää etelänhimoon

Juha Vuorinen kertoo, mikä Etelä-Euroopassa oikein vetoaa 2:36
Videolla Juha Vuorinen kertoo, mikä Etelä-Euroopassa oikein kiehtoo siinä määrin, että sinne on muutettava asumaan vuosiksi.

Koronapandemian koto-Suomeen ajanut kirjailija Juha Vuorinen kirjoittaa taas Espanjan maisemissa.

– Olen tekemässä käänteen elämässäni – menen joksikin aikaa takaisin rikospaikalle, kirjailija Juha Vuorinen sanoo vihjailevasti MTV Vieraan haastattelussa.

Rikospaikalla Vuorinen tarkoittaa Espanjaa, jonne Juoppohullun päiväkirja -kirjasarjalla suomalaisten sydämiin sukeltanut humoristi on taas muuttanut perheineen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä

Samuli Edelmann ylipuhui

Kymmeniä kirjoja ja muita huumorilla höystettyjä sisältöjä tehtaillut kirjailija aikoo ulkomailla kirjoittaa valmiiksi Andalusia-trilogian. Kirjasarjan ensimmäinen osa on jo hyvää vauhtia valmistumassa ja noin 600 000-merkkinen teos kertoo, miten Andalusiaan päästään.

Ja mikäli on Vuorisen aiempia ulkomaille sijoittuvia teoksia lukenut, tiedossa on hervoton, mitä erilaisimpien arkisten ja ei-niin-arkisten kommellusten värittämä kertomus, joka on saanut inspiraation jyväsiä kirjailijan omista ulkomaanmatkoista.

Kimmoke ulkomailla asumiseen syttyi vuonna 2013, kun perhe muutti muusikko-näyttelijä Samuli Edelmannin ylipuhumana Maltan saarelle.

– Malta oli kyllä eksoottinen kokemus, Vuorinen sanoo hieman kiusaantuneena.

Espanja tuntuu enemmän kodilta kuin Suomi

Vuorisen perheen piti asua Maltalla vuosi, joka kuitenkin muuttui seitsemäksi vuodeksi, ja välillä perhe vaihtoi maisemaa Espanjan auringon alle.

Ellei koronapandemia olisi mullistanut maailmaa niin perustavanlaatuisella tavalla ja ajanut Vuorisen perhettä takaisin koto-Suomeen, perhe olisi asunut Espanjassa katkeamatta.

Jos Suomi on Vuorisenkin mukaan sivistynyt hyvinvointivaltio, mikä vetää häntä kerta toisensa jälkeen ulkomaille?

Vuorinen myöntää, että hänen kaltaiselleen ”intohimosta elävällä miehelle” Espanja tuntuu enemmän kodilta kuin Suomi – niin rakas kotimaa kuin se onkin.

– Huomaan, että täällä Suomessa mun halu halailla ihmisiä – ei nyt ihan ventovieraita tuolla kadulla – ehkä koetaan oudoksi, kun taas Espanjassa se on sydämellä elämistä.

– Siinä asiassa tunnen vetovoimaa Välimeren alueelle, helposti asioihin ihastuva ja jopa rakastuva taiteilijasielu sanoo.

Pelkästään ihmisten avoimuus ei vedä suomalaismiestä Välimeren rannalle. Vuorinen kokee kirjailijana olevansa huomattavasti tuotteliaampi Espanjassa kuin pohjolassa.

– Mun on helpompi keskittyä kirjoittamiseen ja mennä siihen flow-tilaan.

– Perhekin jotenkin tajuaa, että papalla on nyt putki päällä, Vuorinen toteaa ja korostaa, että kyse on työputkesta, ei ryyppyputkesta.

Katkeransuloinen arki

Ulkomailla asuminen antaa Vuorisen mukaan myös toisella tapaa ainutlaatuiset puitteet kirjoittamiselle.

Monilla suomalaisilla on Vuorisen mukaan ehkä liiankin ruusuinen kuva siitä, millaista elämä Etelä-Euroopan maissa, kuten Kreikassa, Portugalissa tai Espanjassa, todellisuudessa on.

Se ei ole vain auringonlaskun ihailemista, laatuviineistä nauttimista tai lokoisaa mañana-fiilistelyä.

Arki se on sielläkin.

– Varsinkin talvella on nastaa, mutta olen kirjoissani myös avannut rehellisesti, mikä on se toinen puoli – olen avoimesti kertonut, kuinka ”ruusuista” se on oikeasti.

Maa, joka suomalaisturistin silmissä näyttää lomaparatiisilta, näyttää Vuorisen mukaan todelliset karvansa vasta ongelmien ilmetessä.

– Sitten pääset oikeasti näkemään, mistä se kenkä puristaa tai miksi se jalka ei ylipäätään mahdu koko kenkään, Vuorinen maalailee.

– Maltalla arki tuli rujosti päin naamaa. Malta oli niin oma juttunsa, etten näe siitä edes tarpeelliseksi puhua, Vuorinen sanoo päätään pudistellen.

Sivistynyt isolla S:llä

Vuorisen tapauksessa kömmähdykset ja raivon partaalle ajaneet vastoinkäymiset ovat olleet myös ilon aihe.

Jos ei hänelle itselleen, niin ainakin olleet hänen lukijoilleen – onhan tuottelias kirjailija saanut ihmiset nauramaan kirjoittamalla ulkomailla sattuneista kömmähdyksistä kirjoja.

– Kun ihmiset saavat nauraa sille, että minä mokaan ja minulle sattuu outoja, silloin ollaan kaiketi sellaisen perushuumorin äärellä.

Lisäksi, vuosia ulkomailla vietetty asika on tehnyt hyvää myös Vuorisen Suomi-suhteelle.

Kuten niin moni muukin ulkomailla asunut suomalainen, myös Vuorinen on Välimeren maissa reissatessaan todella huomannut, miten hyvin asiat ovat Suomessa.

– On pakko sanoa, että kyllähän Suomi on monella tapaa isolla S:llä sivistynyt valtio, hän painottaa.

Katso kirjailija Juha Vuorisen haastattelu kokonaan MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat