Tuhannet paenneet maastopaloja ja yli 300 kuollut kuumuuteen Etelä-Euroopassa – "Ilmastonmuutos tuntuu nyt"

Miltä Espanjan 40 asteen helteet ovat tuntuneet? Espanjassa asuva Antti"Pizza"Pekkarinen kertoo 10:47
Antti "Pizza" Pekkarinen kertoo, miltä tuntuu asua helteiden korventamassa Espanjassa.

Lounais-Ranskan Gironden alueella yli 12 000 ihmistä on joutunut evakkoon palojen takia.

Tuhannet ihmiset ovat paenneet maastopaloja Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa helleaallon jatkuessa. Helle ja kuivuus ovat tehneet metsistä ja aluskasvillisuudesta helposti syttyvää.

Lämpötilat ovat Espanjassa ja Portugalissa nousseet monin paikoin yli 40 asteen viime päivinä.

Yli 300 ihmistä on näissä maissa kuollut helteen vuoksi, kertoo BBC viitaten espanjalaisen uutistoimisto Efen tietoihin. Kuumuudesta kärsivät pahiten vanhukset, lapset sekä kroonisia sairauksia sairastavat ihmiset.

Lounais-Ranskan Gironden alueella yli 12 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan palojen takia.

Tulipalojen arvioidaan tuhonneen jo lähes 10 000 hehtaaria metsää. Tuli riehuu muun muassa kuuluisan hiekkadyynialueen Dune du Pilat'n mäntymetsissä.

Myös Espanjassa sekä Portugalissa useita kaupunkeja ja kyliä on evakuoitu. Yksi metsäpaloalueista sijaitsee Mijasin kukkuloilla lähellä Etelä-Espanjan Aurinkorannikkoa. Noin 2 300 ihmistä on evakuoitu palon tieltä.

Aurinkorannikollakin roihuaa

Espanjan Aurinkorannikolla lomailee parhaillaan lukuisia suomalaisia matkalaisia. Lisäksi alueella asuu noin 25 000–30 000 suomalaista. Yksi heistä on Suomen Merimieskirkon sosiaalikuraattori Tia Raunio.

Raunio kertoo, että yksi maastopalo syttyi iltapäivällä lähellä Fuengirolaa Mijasin lomakylässä. Illan mittaan se on levinnyt myös Alhaurin de la Torren ja Alhaurin de Granden puolelle.

Raunio kiittelee Espanjan ja Suomen viranomaisia hyvästä tiedotuksesta.

– Olen itse tehnyt matkustusilmoituksen, vaikka täällä vakituisesti asunkin ja tosi hyvin on tullut tietoa asiasta ulkoministeriöstä, viimeksi tänään puhelimessa, Raunio kertoo.

Raunio kertoo, että jos evakuointikäsky tulee, ei ole enää aikaa jäädä ihmettelemään.

– Ihmiset, jotka ovat asuneet täällä pidempään tietävät tilanteen ja ovat lähtökuopissa. Ei sitä matkalaukkua ruveta pakkaamaan, jos lähtö tulee, vaan ottaa nopeasti tärkeimmät – passin, lääkkeet, puhelimet ja vaikka läppärin kainaloon.

"Ilmastonmuutos tuntuu nyt"

Ilmastonmuutos on johtanut siihen, että helleaalloista on tullut aiempaa yleisempiä, kuumempia ja pidempiaikaisia, asiantuntijat varoittavat. Maailma on teollisuuden alkamisen ajoista lämmennyt jo yli asteella.

Ranskan palomiesliiton johtaja Gregory Allione sanoo väestönsuojelun kuormittuvan ilmaston lämmetessä.

– Palomiehet ja siviiliturvallisuus käsittelevät (ilmastonmuutoksen) vaikutuksia päivittäin, ja nämä vaikutukset eivät tunnu vuonna 2030, ne tuntuvat juuri nyt, Allione sanoi BBC:n mukaan.

Portugalin Pinhaossa lämpötila nousi torstaina ennätykselliseen 47 asteeseen, mutta laski sen jälkeen hieman alemmas. Espanjassa lämpötilat ovat nousseet laajalti yli 40 asteen.

Uutista päivitetty 16.7. kello 13.29.

Lue myös:

    Uusimmat