Uima-allas ja alle 450 euron vuokra – näin suomalaiseläkeläiset asuvat Espanjassa: "Suomessa en pärjäisi"

Uima-allas ja alle 450 euron vuokra – tältä näyttävät suomalaiseläkeläisten kodit Espanjassa 6:54
Katso videolta, millaisissa kodeissa suomalaiset viettävät eläkepäiviään Espanjassa.

Espanjan rannikko on vuodesta toiseen aurinkoon kaipaavien suomalaiseläkeläisten suosiossa. Neljä eläkeläistä näytti, millaisen vuokra-asunnon saa alle 450 eurolla.

Maarit Fredlund, 64, toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja muutti Torreviejaan vuosi sitten syyskuussa. 1700 euron eläke riittää paremmin Espanjassa elämiseen. 

– Joka kuukausi eläkkeestä jää ylimääräistä, eikä tarvitse miettiä, jääkö laskuihin rahaa.  

Maarit asuu noin viiden kilometrin päässä Torreviejan keskustassa. Kasveja rakastava eläkeläinen nauttii puuhailusta kahdella terassillaan. 

– Istun tuossa terassilla pöydän ääressä ja mietin, että täällä asun nyt ihan oikeasti, Maarit naurahtaa.

Maarit asui ennen muuttoaan Helsingissä reilun 30 neliön yksiössä. Nyt hän maksaa kahden makuuhuoneen asunnostaan vuokraa 400 euroa kuukaudessa, joka on lähes 300 euroa vähemmän kuin Suomessa. 

Katso video: Maarit rakastui asuntoonsa ensi silmäyksellä: "Ajattelin heti, että tämä on minun"

Maarit, 64, muutti Espanjaan kesken koronan – tällaisen vuokra-asunnon saa 400 eurolla 1:55

Golfia vuoden ympäri

Martti ja Raija Kemppainen tutustuivat Espanjaan ensimmäisen kerran golfmatkalla vuonna 2014. Pian he jo pakkasivat tavaransa ja muuttivat pysyvästi Orihuela Costalle reilun 10 kilometrin päähän Torreviejasta.

– Tämä on sellainen vilkas paikka, jossa törmää moneen eri kansallisuuteen. Tuossa vieressä asuu brittinaapuri, joka hoitaa kukkamme, kun olemme poissa, Raija kertoo.

– Tämä on kiva paikka asua, paitsi kesä. Kesä täällä on liian kuuma suomalaiselle. Silloin tekee mieli lähteä lomalle Suomeen, pain 80 täyttävä Martti naurahtaa.

Kahden makuuhuoneen kaksikerroksinen rivitalo on vuokralla ja maksaa 450 euroa kuussa. Pariskunta arvioi, että veden ja sähkön kanssa kustannukset nousevat reiluun 600 euroon.

Urheilusta pitävän pariskunnan pihalta pilkistää meri ja yläkerran terassilta näkyy keskustan kerrostalojen huiput. Golfia pariskunta pelaa edelleen kolmesti viikossa.

– Sanon aina, että olemme täällä niin pitkään kuin peukalo heiluu golfkentällä, Martti naurahtaa.

"Luonnon solarium", uima-allas ja merinäköala – katso Martin ja Raijan kotiesittely

Uima-allas ja luonnon"solarium"– eläkeläispariskunta esittelee Espanjan kotinsa 2:01

Riitta rakastui "rosoiseen" kaupunkiin

Pian 71-vuotta täyttävä Riitta Pulkkinen muutti Torreviejan keskustaan vuonna 2016 äitinsä kuoleman jälkeen.

– Ajattelin, että oli oikea aika lähteä. Ystävättäreni oli silloin täällä. Tulin hänen luoksensa ja jäin siltä seisomalta tänne. Rakastuin lämpöön ja mereen. 

Riitta asuu Torreviejan keskustassa aivan rantabulevardin tuntumassa. Hän maksaa kolmen huoneen makuuhuoneestaan 420 euroa kuukaudessa. Sähkölasku voi kivuta talvikuukausina yli sadan euron, kun halvimmillaan se on muutamia kymppejä kuussa.

– Kaikki on oikeastaan edullisempaa kuin Suomessa. Olen pieneläkeläinen ja täällä pärjään juuri näillä asumiskustannuksilla. Suomessa en pärjäisi, mutta täällä pärjään mukavasti. 

Suurin osa suomalaiseläkeläisistä muuttaa Fuengirolaan tai Aurinkorannikon alueelle. Alueella asuu jopa 25 000–30 000 suomalaista, kun Costa Blancalla, johon Torreviejakin kuuluu, suomalaisia arvioidaan asuvan noin 5 000. Riitta rakastui Torreviejan "rosoisuuteen".

– Tämä ei ole mikään kaunis kaupunki, mutta toisaalta täältä löytyy sellaisia helmiä sieltä ja täältä.

Riitta hurahti maalaamiseen Espanjassa – katso luovan naisen kotiesittely

Tällainen on Riitan, 70, Espanjan koti – kolme makuuhuonetta, vuokra 420 euroa 2:04

Lue myös:

    Uusimmat