Mainos

Syysmyrsky Mauri 18 iskee Suomeen yöllä, Norjassa myrsky on repinyt kattoja, 50 000 taloutta on sähköttä – näin myrsky etenee meillä

Ensimmäinen oikea syysmyrsky iskee Suomeen huomenna lauantaina. MTV Uutisten meteorologin Liisa Rintaniemen mukaan myrskyssä on erityistä sen laaja-alaisuus.

Liisa Rintaniemi kertoo, että Mauri 18 -myrsky alkaa pauhata lännessä yöllä. Myöhemmin aamun ja päivän aikana se leviää muuallekin Suomeen.

– Myrskypuuskia voi esiintyä huomenna koko maassa iltaan asti. Myrsky väistyy toden teolla vasta sunnuntain vastaisena yönä, Rintaniemi selvittää.

Jo tämänpäiväiset sateet liittyvät myrskyrintamaan. Myrskyä voi kiittää myös tämän päivän kesäisistä lämpötiloista.

– Päivän ylin lämpötila oli tänään Vihdissä mitattu 21,1 astetta, joka on vuodenaikaan nähden aika korkea lukema.

Näin myrsky etenee

Tuleva Mauri-myrsky on voimistanut tuulia lännessä jo tämän illan aikana. Edetessään se voi kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja ja muuta vahinkoa.

– Tulevana yönä myrsky yltyy etenkin länsirannikolla sekä pääkaupunkiseudun ja lännen välisellä rannikkoalueella. Huomenna päivän aikana tuulet voimistuvat muuallakin. Mantereella ei varsinaisesti myrskyä, mutta puuskissa etelänpuoleinen tuuli voi olla myrskyisää ja aiheuttaa vahinkoja. Myöhemmin illalla tuuli ehtii voimistua myös ylempänä Lapissa.

Toinen puuskarintama saapuu iltapäivällä

Iltapäivällä länsirannikolle saapuu toinenkin puuskarintama.

– Alkuiltapäivästä varsinkin etelärannikolla tuuli voi aiheuttaa puuskissa uudelleen vahinkoa.

Nähtäväksi jää, miten Mauri 18 vaikuttaa laivaliikenteeseen.

–  Huominen aikaisesta aamusta keskipäivään voi olla merellä melkoista keinutusta. Meillä on varoituskin neljän metrin aalloista melkein kaikilla merialueilla, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Vain Suomenlahden itäosassa Ilmatieteen laitos varoittaa hieman matalammasta, 2,5 metriä korkeasta aallokosta.

Myrsky on repinyt kattoja Norjassa

Norjassa ja Ruotsissa myrsky on jo ehtinyt aiheuttaa monelaisia tuhoja. Norjan yleisradion mukaan maan eteläosissa jopa 50 000 kotitaloutta on ilman sähköjä. Tuuli on lisäksi repinyt kattoja ja kaatanut puita.

Ruotsissa Knud-myrsky on muun muassa pakottanut paikoittain pysäyttämään junaliikenteen. Myös Ruotsin puolella sähköt ovat poikki tuhansissa kotitalouksissa

Myskyä ryydittää sade

Rintaniemi kertoo, että myrsky tuo mukanaan Suomeen runsaita vesisateita, jotka liikkuvat päivän aikana Suomen yli itään. Iltapäivällä runsaimmat sateet ovat pohjoisessa.

Myös sunnuntai on Rintaniemen mukaan melko tuulinen päivä, mutta ei enää myrskyisä.

Varsinainen Mauri myrskysi vuonna 1982

Mauri-myrskyn nimen perässä oleva numero 18 erottaa sen vuonna 1982 koetusta, voimakkaammasta Mauri-myrskystä. Syyskuun 1982 Mauri oli jäänne Atlantilta lähteneestä trooppisesta pyörremyrsky Debbystä.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja