Mainos

Nyt se iskee: Suomeen saapuva myrsky on Mauri-18! Mutta muistatko vielä Suomen tuhoisimpiin kuuluneen "isoveljen", kaikkien aikojen Maurin?

Lauantain aikana Suomea rusikoivassa Mauri-18 -myrskyssä tuulenpuuskat voivat puhkua paikoin yli 20 metriä sekunnissa. Sähkökatkoja on odotettavissa.

Forecan päivystävän meteorologin Ilkka Alangon mukaan tuuli alkaa yltyä perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön kuluessa. Voimakkaimmat tuulet iskevät heti lauantaiaamusta läntisiltä merialueilta.

– Huominen päivä tuo kokonaisuudessaan myrskytuulia läntisiltä ja eteläläisiltä merialueilta. Iltaa kohden tuuli heikkenee, Alanko sanoo.

Alangon mukaan tuulet puhkuvat länsirannikolla aamulla Hangosta Vaasaan heti aamulla. Päivän kuluessa tuulet liikkuvat Oulun ja Kemin seudulle.

– Myrskytuulessa tuulen nopeus on varmasti yli 20 metriä sekunnissa. Puuskissa voi olla 20–24 metriäkin sekunnissa.

Mauri-18 -nimiseksi ristitty myrsky on jäämässä todennäköisesti yhden päivän myräkäksi, sillä tuulten ennustetaan laantuvan iltaa kohti. Sunnuntai voi olla vielä tuulinen päivä.

Sähkökatkoihin syytä varautua

Myrskyn mukana myös runsaita sateita on odotettavissa.

– Ensi yönä ja aamulla tulee voimakkaimmat sateet Pohjois-Suomessa. Jotain sadealueita liikkuu Etelä- ja Keski-Suomenkin yli itään, sanoo Forecan Alanko.

Myrskytuulet tuovat tyypillisesti mukanaan vahinkoja, kuten katkeilevia ja kaatuvia puita, sanoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta. Sähkökatkoihin on siis syytä varautua.

– Jos puuskat ovat huomenna jotain yli 20 m/s luokkaa, niin kyllä ne yleensä aiheuttavat sähkökatkoja. Myrskypuuskia voi esiintyä lähes koko maassa.

Tuovisen mukaan yleensä jo 17-18 m/s suuruiset puuskat voivat kaataa heikompia puita talojen kattojen päälle, sähkölinjoille sekä teiden varsiin.

– Tämä ei ole mikään kymmenen kertaa syksyssä toistuva tuulinen päivä, vaan mennään aavistuksen ylöspäin, Tuovinen kertoo.

Maurin isoveli oli myrskyjen myrsky

Myrskyt nimetään perinteisesti nimipäivien mukaan Ilmatieteen laitoksella. Syyskuun 22. päivä on Maurin nimipäivä, mutta nyt lähestyvää myrskyä kutsutaankin nimellä Mauri-18, koska nimi on jo varattu.

Mauri-nimeä kantaa jo vuonna 1982 Suomessa riehunut hirmumyrsky. Nimen herruus kuuluu oikeutetusti "kasarin Maurille", sillä meteorologit sanovat sen olleen Suomen kovimpia myrskyjä.

Vuosisadan myrskyksikin kutsuttu Mauri kaatoi pohjoisessa Suomessa miljoonia kuutioita metsää ja vahingoitti taloja sekä veneitä. Hirmumyrsky vaati kaksi kuolonuhria: tuuli oli irrottanut kokonaisen mökin perustuksiltaan, ja kuljettanut sen veden mukana kilometrin matkan mantereelle. Mökin sisällä olleet murskautuivat mökin iskeytyessä rantaan.

Lauantaina saapuvasta "pikku-Maurista" ei siis liene nimikiistassa haastajaksi.

– Se oli Suomen kovimpia myrskyjä koko Suomen mittaushistorian aikana. Nyt ei sellaisiin lukemiin päästä missään nimessä, sanoo Forecan Alanko.

– Ei missään tapauksessa "Mauri kakkonen", vaan jotain siltä väliltä, komppaa Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.