Presidenttiehdokas Vanhanen haluaa Suomen pysyvän Naton ulkopuolella

Keskusta nimesi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen tänään virallisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Keskustalla ei ollut muita ehdokaskandidaatteja. Vanhanen sanoi puoluekokouksessa pitämässään puheessaan ehdokkuuden olevan kunnia-asia. Vanhanen on nyt toista kertaa ehdokkaana.

Hän sanoo tuntevansa nöyryyttä päätöksen edessä.

– Herkkyyttä tuo se, että on tasan 40 vuotta siitä, kun puoluekokous valitsi minut ensimmäisen kerran Uudenmaan edustajana puoluevaltuuskuntaan. Sittemmin olen saanut palvella keskustaa monissa käänteissä. Nyt edessä on urakka, jossa tarvitsen teidän apuanne pitkällä matkalla enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin.

Vanhanen kertoi, että kymmenen vuotta sitten hänen ehdokkuutensa oli vain muutaman kuukauden mittainen. Hän sanoo tietävänsä, millaista on käydä vaaleja lyhyellä kampanjalla valtakunnallisesti.

– Siinä keskitytään iskulauseisiin, imagoihin ja yksittäisiin, jopa irrallisiin asioihin.

Tuore presidenttiehdokas sanoo kokevansa paljon paremmaksi sen, että ihmiset saavat arvioida presidenttiehdokasta ja hänen linjaansa perusteellisesti ja että ehdokas voi nostaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan moninaisia ja monimutkaisia syy-seuraussuhteita esille enemmän kuin esimerkiksi tviitin sataanneljäänkymmeneen merkkiin mahtuu.

Vanhanen kuitenkin muistutti, että varsinainen vaalikampanja varhaisesta ehdokkuudesta huolimatta on lyhyt ja alkaa vasta loppusyksyllä 2017.

– Sen sijaan ihmisten tietoisuus ehdokkuudesta antaa mahdollisuuden perusteelliseen ja laajaan keskusteluun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Vanhasen mukaan alkavan keskustelukiertueen nimi on ”Ulkopolitiikkaa yhdessä”.

"Venäjän ei tarvitse pelätä" 

Vanhanen otti puheessaan kantaa myös Suomen hakeutumisesta Naton jäseneksi. 

– En kannata Suomen hakeutumista Naton jäseneksi. Tuen puoluekokouksen täällä päättämää kannanottoa. 

Vanhasen mukaan Suomen kannattaa työskennellä sen puolesta, että geopoliittinen suurtasapaino Pohjolassa säilyy niin, että Suomi ja Ruotsi pysyttäytyisivät sotilasliiton ulkopuolella.

– Se on varma omissa käsissämme oleva keino vahvistaa vakautta. Sen tausta on yksinkertainen historiallisuudessaan: Venäjän ei tarvitse pelätä, että maatamme käytettäisiin sitä vastaan kohdistettuihin vihollisuuksiin.

Vanhanen kertoo aidosti uskovansa, että linjaus palvelee parhaalla mahdollisella tavalla koko Itämeren ja myös arktisen alueen vakautta.

– Tämän sanoessani haluan painottaa: meille päämääränä oleva Suomen ja suomalaisten turvallinen tulevaisuus - se, että ihmiset saavat rauhassa elää omaa elämäänsä, tehdä työtä ja kasvattaa lapsiaan, on tavoite, jonka saavuttaminen määrää lopulta myös keinot.

Hän kuitenkin myös huomauttaa, että jos vakaus Suomen alueella järkkyy Suomesta riippumattomista syistä, täytyy valtiollisella johdolla olla kyky ja itsetunto arvioida kysymystä uudelleen.

– Mutta sellaista arviointia ei koskaan saa tehdä piilossa, vaan yhdessä suomalaisten kanssa, hän sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja