Matti Vanhanen: Kehysriihen työllisyystoimet tulevat keskittymään nuoriin ja työikäisiin, kiristyksiä aikaisintaan ensi vuonna – "Nämä ovat poliittisesti vaikeita kysymyksiä"

5:42
"Elvytys on ollut oikea ratkaisu" – katso Matti Vanhasen haastattelu videolta!

Huhtikuun kehysriihessä pohdittavat työllisyystoimet tulevat keskittymään nuoriin ja keskellä työuraa oleviin. Myös kotitalousvähennys tulee valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan olemaan pöydällä.

Professoreista koostuva arviointineuvosto julkisti tänään raporttinsa, jonka mukaan hallituksen pitäisi alkaa pikimmiten suunnitella sopeutustoimia Suomen valtiontaloudelle.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoo, ettei sopeuttaminen ole vain leikkaus- tai veronkiristyspäätöksiä.

– En lupaa sellaisia. Niitä ei olla valmistelemassa sopeutuksen kannalta. Kyllä sopeutuksessa päähuomio tulee kiinnittymään kasvun aikaansaamiseen, Vanhanen sanoo MTV Uutisille.

Talouspolitiikkaa tullaan valtiovarainministerin mukaan kiristämään aikaisintaan vuonna 2022.

Arviointineuvosto oli raportissaan huolissaan siitä, etteivät Suomen suunnitelmat julkisen talouden kestävyysvajeen umpikuromiseksi ole konkreettisia.

– Eivät olekaan. Syksyllä julkistettiin vasta ikään kuin sisällysluettelo, ja kevääseen mennessä tehdään konkretiaa, Vanhanen toteaa.

Kehysriihessä huomio nuorissa ja työikäisissä

Hallituksen tärkeä kehysriihi järjestetään kuntavaalien jälkeen 21.–22. huhtikuuta.

Professorit peräänkuuluttavat raportissaan työllisyystoimia. Vanhasen mukaan huhtikuussa päätetään "seuraavasta satsista".

– Täytyy tehdä merkittäviä toimia, joilla saadaan aikaan noin 50 000 työpaikkaa, Vanhanen linjaa.

Huomio tulee kiinnittymään etenkin kohtaanto-ongelmaan: Suomessa on samanaikaisesti paljon avoimia työpaikkoja ja paljon työttömiä.

– Pitää kiinnittää huomiota työvoiman tarjonnan lisäämiseen nuorena ja keskellä työuraa. Eläkeikää lähestyvien kohdalla päätökset on oikeastaan jo tehty.

Kaikki keinot työllisyyden nostamiseksi tulevat Vanhasen mukaan olemaan hallituksen pohdinnassa.

Tämän tarkemmin valtiovarainministeri ei huhtikuuta tässä vaiheessa ennakoi.

– Nämä ovat myös poliittisesti vaikeita kysymyksiä. Aina kun mennään esimerkiksi työttömyysturvan kehittämiseen, siinä monilla nousee varoitusvalo päälle jo valmiiksi, Vanhanen sanoo.

Kotitalousvähennys on hallituksen pöydällä

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus julkisti eilen raportin, jonka mukaan kotitalousvähennys ei juuri lisää työllisyyttä tai kitke harmaata taloutta.

Selvityksen tulos ei ollut Vanhasen mukaan erityisen rohkaiseva.

Etenkin keskustalaisille tärkeän kotitalousvähennyksen kasvattamisesta ei ilmeisesti ole merkittäväksi työllisyyskeinoksi.

– Siitä huolimatta se tulee olemaan keskustelussa. Itse ajattelen niin, että kannattaa ehkä keskittyä siihen, millä tavalla sen käyttöä saataisiin lisättyä varsinkin kotitalous-, hoiva- ja siivoustyössä, Vanhanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja