Suomi velkaantuu entisestään – Matti Vanhanen MTV:n Uutisextrassa: "Meidän pitää lunastaa huolellisen velanhoitajan maine, työllisyyspäätöksiä on tehtävä"

10:22
Suomi velkaantuu nyt entisestään – valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan Suomen pitää lunastaa huolellisen velanhoitajan maine: Katso koko haastattelu videolta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä hallituksen täytyy päättää selkeästä suunnitelmasta, jolla valtion velkaantuminen katkaistaan. Vanhanen korosti MTV:n uutisextrassa, että muun muassa uudet työllisyyspäätökset ovat välttämättömiä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen lähtee hallituksen ensi viikon puoliväliriiheen sillä mielellä, että vähintäänkin suuntaviivoista valtion velkaantumisen lopettamiseksi päätetään nyt. Jatkuva velkaantuminen vie maalta luottamuksen ja käy kalliiksi.

– Joka kerta velkaa ottaessamme mitataan luottamus meidän velanhoitokykyyn. Ja jos se on heikko, niin yhtäkkiä me maksamme kymmenen vuoden kuluttua 2 miljardia enemmän vuodessa kuin mitä tällä hetkellä. Tämä velkakestävyyden ja valanhoitokykyyn luottamuksen ylläpitäminen, sanoisin, on tämän kehysriihen pääasia. Suomen pitää lunastaa huolellisen velanhoitajan maine, perusteli valtiovarainministeri Vanhanen.

Julkisen talouden vajetta ei kuitenkaan saada näillä näkymin kurottua umpeen ennen kuin vasta vuosikymmenen lopulla.

– Seuraavinakin vuosina, myös ensi vuonna, alijäämä on mittava. Se ei ole 10 miljardia, mutta se on erittäin mittava, myöntää Vanhanen.

Tiettävästi valtiontalouden alijäämä on ensi vuonna 7-8 miljardin euron paikkeilla eli sen verran valtio kuluttaa enemmän kuin tienaa.

Työllisyystoimet välttämättömiä

Hallitusohjelmassa tärkein keino parantaa julkisen talouden tasapainoa on työllisyysasteen korottaminen. Koronan varjossa työllisyyttä lisäävät toimet ovat viivästyneet ja työllisyysaste vain laskenut.

Hallitus on hakenut apua työmarkkinajärjestöitä, jotka eivät kuitenkaan ole päässeet sopuun esimerkiksi paikallisen sopimisen lisäämisestä tai ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta tai muusta muuttamisesta.

Työllisyyden parantamiseksi valtiovarainministeri ehdottaa silti muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksia. Hänen mukaansa järjestöjen pitää olla prosessissa mukana.

–Se on se sektori, josta selkeimmin saataisiin julkista taloutta vahvistavia toimia täällä työllisyyden puolella. Ellei sitä ole, niin sitten pitää olla joku vaihtoehtoinen keino. Se ehkä kuvaa tämän kysymyksen merkitystä, perustelee Vanhanen.

10 miljardin jättilaina tutkimukseen ja tuotekehitykseen?

Talouden tasapainotustoimien vastapainoksi Vanhanen väläyttää jättimäistä 10 miljardin lisävelkaa kymmenen vuoden tutkimus- ja tuotekehitysohjelmaan. Tavoitteena on luoda innovaatioita, vientiä ja uusia työpaikkoja.

Vanhasen mukaan ehtona kuitenkin on, että julkisen talouden tasapainopäätökset saadaan tehtyä, työperäinen maahanmuutto sujuvammaksi ja yritysten investointiympäristö ja -into kuntoon.

– En ole esittämässä tai lupaamassa 10 miljardia tutkimukseen ja tuotekehitystoimintaan ellei noita kaikkia muita palasia saada myös kohdalleen, toteaa Vanhanen.

Hallituskausien yli ulottuva hanke ei olisi vain hallituksen asia, vaan siihen olisi saatava tuki myös oppositiosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja