Matti rakensi upean lumiluolan lähes 3-metrisen kinoksen sisälle Lapissa ja majoittui yöksi – "Tämä on oikein design-malli"

Matti rakensi upean lumiluolan lähes 3-metrisen kinoksen sisälle Lapissa 0:30
Katso videolta huikeat kuvat Luumin lumiluolan sisältä!

Vantaalainen Matti Luumi rakensi itselleen upean lumiluolan Lapissa ja majoittui siellä viime yönä. Vaikka eteläisessä Suomessa lumet alkavat pikkuhiljaa sulaa pois, on Lapissa vielä reilusti lunta ja jopa metrisiä hankia.

Sodankylässä vapaa-ajanasunnollaan talven viettävä ja paljon luonnossa liikkuva Luumi havaitsi majapaikkansa läheisyydessä suuren luminietoksen, joka houkutteli luolanrakennuspuuhiin.

Mies päätti tarttua tuumasta toimeen, ja parin tunnin lapiolla kaivamisen jälkeen onkalo alkoi olla valmiina lähes kolmemetrisen kinoksen sisällä.

Pituutta "makuuhuoneelle" tuli parin metrin verran ja leveyttäkin toista metriä. Myös katto kaartuu reilun metrin korkeudella.

Ei mikään eilisen teeren poika

Lumeen majoittumisessa Luumi ei ole mikään eilisen teeren poika. Edellisellä kerralla kaivautuminen oli tosin pakon sanelema juttu, kun ankara tuisku yllätti erämaan vaeltajan.

– Kun on ikänsä kulkenut kairassa, on joutunut kaikenlaisia juttuja tekemään. Kerran oli sellainen keli, että piti kaivautua kuin riekko kieppiin, Luumi kuvailee.

– Siellä on suojassa tuiskulta ja tuulelta, ja vaikka ulkona olisi 20 astetta pakkasta, on sisällä lämpötila lähellä nollaa.

Sään kirkastuessa erämies pääsi jälleen jatkamaan matkaansa.

"Tämä on oikein design-malli"

Viime yönä luontoäiti näytti parempia puoliaan ja tarjosi yöpyjälle makoisat unet.

Varusteina Luumilla oli vain makuualusta, ja rinkassa tärkeimpiä tarvikkeita, kuten termospullo ja kuksa.

– Tämä on oikein design-malli. Tein päätyyn yöpöydänkin, sehän kuuluu asiaan, rakentaja nauraa iloisesti.

Luumi nappasi illalla muutamia kuvia kännykällään luomuksesta ja leikitteli värilämpötilan luomalla illuusiolla pinkistä makuuhuoneesta.

– Se näytti aika makeelta.

Kynttilä ilmaisi hapen riittävyyden

Luolan suuaukom läheisyyteen Luumi toi vielä lumikimpaleen oven virkaa hoitamaan. Ilmanvaihto järjestyi suksisauvalla kattoon tökkäistyn reiän kautta.

– Minulla paloi kynttilä siellä koko yön, ja seurasin siitä välillä, että happea riittää.

Luumi muistuttaakin, että ilmanvaihdon varmistaminen on luolamajoituksessa kaiken A ja O rakenteen turvallisuudesta huolehtimisen rinnalla.

– Alhaalta pitää päästä korvaavaa ilmaa ja piipusta vaihtumaan toista ilmaa niin kuin takankin kanssa.

"Pirun makee mesta"

Viime yö tuskin jäänee miehen viimeiseksi lumiluolassa, sillä luonnon helmassa viihtyvä erämies aikoo nukkua lumipeitteen alla tulevaisuudessakin.

– Luola on niin lähellä asumustani, ja olen kesään saakka täällä kairassa. Tulen nukkumaan siellä vielä monta yötä. Se on pirun makee mesta.

Lue myös:

    Uusimmat