Mainos

Lapissa turhauduttiin etelän kevätpuheista – viikonloppuna niskaan tuli 60 senttiä uutta lunta: "Pitäkää krookuksenne, met hiihdetään juhannukseen"

0:47

Etelä-Suomessa odotetaan innolla kevättä, vaikka lunta on tullut lisää ja pakkaset paukkuvat. Loppuviikosta pitäisi kuitenkin jälleen lauhtua.

Toisessa päässä Suomea tilanne on eri. Lapissa lunta on noin metrin verran. Sallassa satoi kyläläisten mukaan viikonlopun aikana 60 senttiä lunta.

Twitterissä keväästä ei ole tietoakaan ja "lumihelvetin" uskotaan jatkuvan juhannukseen asti. 

– Pitäkää krookuksenne. Met hiihdetään juhannukseen, twiittasi sallalaislääkäri Kirsi Markula turhautumisensa viikonlopun säästä.

– Kolaamisen perusteella täällä on ainakin metrin verran lunta. Sallassa oli vielä viime viikolla toiseksi eniten lunta kaikista Suomen kunnista, mutta viikonlopun jälkeen tilanne on voinut muuttua, Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Salla-Naruska -alueella on satanut viikonlopun aikana lunta, muttei ihan 60 senttiä päivässä. Tällä hetkellä lunta on 99 senttiä.

– Perjantaina alkanut lumisade kesti sunnuntai-iltaan asti. Lumen syvyys on kuitenkin painunut 20 senttiä viikonlopun aikana, Ilmatieteen laitokselta sanotaan.

Kevättä ei odoteta vähään aikaan

Lunta ei kuitenkaan Parkkisen mukaan ole liikaa.

– Aurinko paistaa, puiden oksat ovat täynnä tykkylunta ja valkoinen puhdas maisema hivelee silmää, hän sanoo.

Lumesta nautitaan muun muassa harrastamalla eri talviurheilulajeja. Kevättä ei siis odoteta Lappiin vielä vähään aikaan.

– Maisemat ovat upeat, myös kansainväliset turistit ovat haltioissaan tullessaan lumentäyteiseen Lappiin. Tämä on heille paratiisi, Parkkinen sanoo.

Aurinkoiset päivät kestävät Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonloppuun, jolloin tulee taas runsaampi lumisade.

Alkusyksystä lunta tuli Lapissa vähemmän, silloin mietittiin tuleeko kunnon talvea ollenkaan. Nyt iloitaan siitä, että tuli.

– Huhtikuussa on viimeiset nuorten pujottelun ja paripujottelun SM-kisat, joten ei sen lumen tarvitse vielä mihinkään lähteä, Parkkinen sanoo.

Tällä hetkellä Suomen lumisin paikka on Puolangan Kotila, jossa mitattiin 108 senttiä lunta.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja