Mainos

Matti järjesti Putinille unohtumattoman illanvieton Suomessa – "He ovat saunassa, mene nopeasti sinne!"

3:09

Tiedotustilaisuuksien jäyhä mies, joka väläyttää välillä kuivahkon vitsin. Monelle suomalaiselle Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttäytyy etäisenä vallanpitäjänä, mutta on joukossamme heitäkin, jotka ovat tavanneet miehen henkilökohtaisesti rennommissa merkeissä.

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin 17. maaliskuuta 2018. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta.

Yksi heistä on Matti Karhu, jonka omistama Karhupirtit Oy sai merkittäviä vieraita vuonna 2010. 

Tuolloin pääministerinä toiminut Putin oli Suomessa Matti Vanhasen vieraana toukokuussa Lappeenrannassa pidetyn EU-Venäjä-seminaarin jälkeen. Seurue päätyi viettämään iltaa Taipalsaarelle Karhupirtin tiluksille.

– Kuulimme Putinin tulosta noin 1,5 kuukautta aiemmin. Tunsin koko ajan, että tämä on ihan epätodellinen juttu. En voinut uskoa, että tällaista voisi tapahtua minulle yrittäjänä. Niin sanottu "valtiovierailu" tapahtuisi meillä, minun paikassani, Karhu kertaa ensituntojaan.

– Sen reilun kuukauden aikana maillani kävi vähän väliä diplomaattiautoja, poliisiautoja, Supon autoja sekä helikoptereita, jotka pörräsit tontin yläpuolella ja kartoittivat alueita, joilla valtionpäämiehet liikkuivat.

Naisministerille oma sauna

Karhu kertoo, että vierailu toi Karhupirtille vipinää. Oli tehtävä paljon työtä, että majoitus ja puitteet olivat valtionpäämiehille sopivia. 

– Oli hienoa, että saatiin tälläinen tilaisuus järjestettäväksi. Yhden saunan rakentamista se tosin vaati. 

Karhu kertoo saaneensa vinkkiä, että Putinin seurueessa olisi mukana naisministeri. Edustussaunatilat olivat valmiina ja ne riittäisivät hyvin miesseurueelle, mutta missä mukana oleva nainen saunoisi?

– Ajattelimme rakentaa naisministerille oman saunan. Kunnostimme vanhan mökkimme, jota ennen kunnostusta oli käytetty varastona. Uusimme ikkunat, ovet, takat ja laitoimme värilliset suihkut.

Karhu kertoo nauraen, ettei lopulta yhtään naista ollutkaan mukana seurueessa. Uusi sauna tuli kuitenkin tarpeeseen tulevia vierailuita varten.

Ei mikään pönöttävä arvovieras

Lopulta illalla puoli seitsemän aikaan arvovaltainen seurue saapui Karhupirtin pihaan. Karhua pyydettiin seisomaan tiettyyn paikkaan ja toivottamaan Putin ja Vanhanen tervetulleiksi. 

Vierailun aikana Karhu pääsi keskustelemaan Putinin kanssa muutamaankin otteeseen.

– Minusta hän oli hyvin rento, miellyttävä mies. Hänestä ei jäänyt ollenkaan sellaista mielikuvaa, että hän olisi käyttäytynyt kuin iso herra, päinvastoin.

– Heti tänne tultuaan hän kehui, kuinka kaunista täällä on. Ei tuntunut ollenkaan siltä, että hän mitenkään yrittäisi osoittaa olevansa yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.

Seurueen toiveena oli ollut grilliruoka, joten pöytään katettiin alkupalaksi loimulohta, pääruuaksi possua ja poroa. 

"He ovat saunassa, mene nopeasti sinne!”

Täysin kommelluksitta vierailu ei kuitenkaan sujunut. 

– Maanantai-iltana (ennen torstain vierailua) oli Helsingissä Venäjän ja Suomen protokollapäälliköiden kokous ja minulle tuli puhelinsoitto, että ohjelmassamme olisi pelkästään kalastamista ja illallinen. Alunperin ajatus oli ollut, että täällä myös saunotaan ja että osa vieraista myös yöpyisi.

Putinilla oli päälliköiden mukaan kuitenkin tiukka aikataulu, joten hänen piti ehtiä Pietariin samana iltana. Saunominen oli siis jätetty pois ohjelmasta.

– Kesken illan eräs protokollapäällikkö tuli luokseni huutaen "Matti, Matti". Minä sitten kysyin, että mikä hätänä ja hän sanoi: "Saunassa, he ovat saunassa, mene nopeasti sinne!"

Karhun mielestä on käsittämätön sattuma, että hän oli ohjeista huolimatta sattunut kuitenkin laittamaan saunan päälle. Saunalla oli puhtaita pyyhkeitä ja kaikki valmiina. 

– Minä menin sinne saunaan, missä Putin ja Vanhanen jo olivat ja vein juotavaa, Putinille olutta ja Vanhaselle limua. Vein myös uikkareita, jos vaikka Putin haluaisi käydä uimassa. Hän sanoi minulle, että ”Ei tällä kertaa, Matti. Ehkä ensi kerralla", Karhu muistelee. 

Tervetuloa, Obama ja Paavi

Karhun mukaan Suomen viranomaiset tekivät vierailun järjestelyistä helppoja, henkilökunnan täytyi vain huolehtia tapahtuman sujuvuudesta. Karhu kestitsisi samanlaisia arvovieraita uudelleenkin. 

– Olen monelle sanonutkin, että jos vielä saisin tänne Obaman ja Paavin, olisi täydellistä, mies nauraa. 

Pilke silmäkulmassaan hän kertoo yhden asian, joka Putinin vierailusta jäi kuitenkin kaihertamaan.

– Kun Putin lähtiessään kiitti minua vierailusta, ruuasta ja sellaisesta, hän sanoi: ”Tule käymään Venäjällä myös”. Minä edelleenkin odotan tarkempaa kutsua, että milloin minä pääsen käymään kylässä. Ei ole kutsua vaan tullut, Karhu sanoo ja purskahtaa raikuvaan nauruun. 

1:09:23

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.