Pentti Arajärvi muistelee yhteistä hetkeä Vladimir Putinin kanssa saunan lauteilla – näin presidentti Tarja Halonen kommentoi hyökkäyssotaa

1:14
Presidentti Tarja Halonen muisteli kohtaamistaan laulaja James Brownin kanssa: "I'm not the show girl"

Presidentti Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi vierailivat SuomiAreenassa MTV Uutiset Liven haastattelussa. Kaksikko suostui varsin vähäsanaisesti kuvailemaan Vladimir Putinia. 

Kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta, presidentti Tarja Halonen ei voinut uskoa lukemaansa. Kun asiasta uutisoitiin laajasti illan uutisissa, presidentin oli pakko uskoa tilanteen olevan tosi. 

Halonen myöntää, että sodan syttyminen tuntui jopa ahdistavalta. Pitkään kestänyt rauhanaika oli siinä hetkessä historiaa. 

– Hyökkäys toiseen maahan oli jotain odottamatonta. Omalla 12 vuoden presidenttikauden lopussa oli Georgian ongelmaa, mutta tämä kaikki on tapahtunut seuraajani aikana. Siinä mielessä tuntui erityisen pahalta, Halonen sanoo SuomiAreenan MTV-lavalla vakavana, syvään huokaillen.

– Jokainen presidentti kohtaa oman kautensa haasteet, mutta se, mitä edellinen presidentti voi antaa siihen asti tekemänsä lisäksi, on tuki ja solidaarisuuden osoitus kulloisellekin vallanpitäjälle.

Halosen mukaan valtiojohdon tukeminen on tärkeää ilman maailmanlaajuisia kriisejäkin, mutta etenkin vaikeina aikoina solidaarisuus ja yhteinen linja ovat hänen mukaansa hyvin tärkeitä.

– Seuraan lämmöllä ja solidaarisuudella presidenttiä, hallitusta ja eduskuntaa, eli valtionjohtoa sen suhteen, että heillä on vaikeat ajat ja lupaan, etten asetu niin sanotusti poikkiteloin, Halonen muotoilee. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Halonen ei halua kommentoida nyky-Putinia

Halonen sanoi taannoin MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole enää se sama Putin, johon hän tutustui omana presidenttiaikanaan.

Kysyttäessä, millaisena Halonen näkee Putinin nyt sodan edelleen jatkuessa Ukrainassa, presidentti toteaa, ettei halua lähteä kuvailemaan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin kumppaneita. 

– Se olisi poliittinen kannanotto, Halonen perustelee.

Halonen kuitenkin muistuttaa, että vaikka Venäjä ei välttämättä ollut demokraattinen valtio hänenkään presidenttikaudellaan, se, mitä Putin lupasi Suomelle ja suomalaisille, piti kutinsa. 

– Me rakennettiin Allegro-pikajunaliikenne, pelastettiin Alvar Aallon perintöä Viipurista, saatiin ensimmäisen kerran koko vuosisadan aikana saatiin Pietarin ja lähialueiden jätevesiongelmat kuntoon, meidän kauppa kukoisti ja kaikkea muuta, Halonen listaa esimerkkeinä.

– Sehän ei muuta sitä, mitä nyt tapahtuu. Se on totta kai ihan kamalaa. 

Jos Halonen voisi välittää Putinille viestin, hän toivoisi tämän lopettavan sodan Ukrainassa.

– Siitähän se vasta alkaa, nimittäin niin paljon sekä aineellista että inhimillistä tuhoa on tehty, niin paljon luottamusta on romutettu, että se ei ole yhden viestin varassa.

– Ei tarvitse heittäytyä mitenkään dramaattisuuteen, jos sanon, että toivottavasti vielä ehdin eläessäni nähdä kauden, jolloin Euroopassa vallitsee keskinäinen luottamus ja yhteistyö. Se on pitkä prosessi.

"Kyllähän venäläiset osaavat saunoa"

Oikeustieteiden tohtori ja presidentti Tarja Halosen puoliso Pentti Arajärvi on aikoinaan saunonut Putinin kanssa. 

Toki on syytä muistaa, että tuolloin aika ja välit Putiniin olivat hyvin toisenlaiset kuin tänä päivänä. Tuolloin Arajärven mukaan itänaapurin johtajan kanssa tuli hyvin toimeen. 

– En tiedä, miten olisi nykyisin, hän pohtii. 

Arajärven mukaan Putin oli hyvin kohtelias ja "monella tavalla osaava". Hänen mukaansa kaksikko puhui saunanlauteilla muusta kuin maailmanpoliittisista kiemuroista, sillä politiikka ei Arajärven omien sanojen mukaan kuulunut hänelle. 

Suomen sisäpolitiikka olisi Arajärven mukaan tuskin edes kiinnostanut Putinia.

– Kun on ihmisen kanssa saunassa, kaikki tietävät, että saunassa ollaan normaaleja ihmisiä. 

– Kyllähän venäläinen osaa saunoa ja tuntee banjan, eli venäläisen saunan. Se oli saunassa käyntiä lyhyesti sanottuna, Arajärvi sanoo naurahtaen.

Katso Halosen ja Arajärven koko haastattelu ja muut SuomiAreena-sisällöt MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja