Matkustajia voidaan pian jättää pysäkille jos rajoitukset astuvat joukkoliikenteeseen – mutta kuka matkustajamääriä valvoo?

Kokenut lakiasiantuntija kertoo, miksi koronakriisin keskellä on vaikeaa löytää kaikkia miellyttäviä rajoitusratkaisuja 1:01
Kokenut lakiasiantuntija kertoo, miksi koronakriisin keskellä on vaikeaa löytää kaikkia miellyttäviä rajoitusratkaisuja

Joukkoliikenteen rajoituksien avulla matkustajista puolet voidaan jättää bussipysäkille. Rajoitusten valvominen on kuitenkin hankalaa. 

Joukkoliikenteeseen voi tulla pian uusia koronarajoituksia. Niiden käyttöönoton mahdollistaa tänään maanantaina voimaan tullut tartuntatautilain uudistus.

Lain perusteella julkista liikennettä voidaan rajoittaa tiukimmillaan niin, että matkustajia on puolet muutoin sallitusta määrästä. Tämä on kahdesta rajoitustasosta ankarampi.

Liikenteen rajoitukset määrää liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Edellytyksenä on, että aiemmat toimenpiteet eivät ole tehonneet. Lisäksi tartuntojen ilmaantuvuus on 25 tapausta 100 000 asukasta kohti viimeisen 14 päivän aikana ja että tartuntaryppäiden tartuntoja ketjuja ei voida luotettavasti jäljittää.

Lisäksi tartuntaryppäiden tulee aiheuttaa merkittävä riski uusien tartuntojen leviämiselle.

Kriteerit täyttyvät

Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäen mukaan lain kriteerit täyttyvät jo. Rajoitustoimet käynnistyvät, kun sairaanhoitopiiri ottaa Traficomiin yhteyttä ja ilmoittaa tilanteen pahenemisesta.

– Mitään yhteydenottoa ei vielä ole tullut, mutta olemme valmiina toimimaan, jos sellainen tulee, hän sanoo.

Aluksi Traficom pyytää lausunnot liikennöijiltä, alueen kunnilta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Lausuntojen perusteella Traficom tekee selvityksen ja lopulta päätöksen

– Koko prosessiin menee kyllä päiviä ja käytämme kokonaisharkintaa. Esimerkiksi nyt täytyy ottaa huomioon hiihtolomaliikenne. Jos tehdään rajoituksia voi seurauksena olla, että ihmiset pakkautuvat joihinkin toisiin liikennevälineisiin, ja sitten tartuntariski kasvaa. Ihmiset esimerkiksi vuokraavat pikkubussin, sanoo Saarimäki.

Säännöksiä ei voi kiertää käyttämällä tilauskuljetuksia, sillä vastuu on liikennöijällä.

Kuinka rajoituksia valvotaan?

Rajoitusten valvominen on vaikeaa. Jos bussin paikoista puolet on täynnä, joutuu se ajamaan pysäkin ohi. Jos bussissa on tilaa vielä viidelle, mutta pysäkillä on 10 henkeä, joutuu kuski lähtökohtaisesti jättämään osan heistä pysäkille.

– Metro on bussiliikennettä helpompi. Asemia on vain muutama ja siellä voi olla henkilökuntaa ohjaamassa ihmisiä vaunuihin. Esimerkiksi Helsingissä on tuhansia bussipysäkkejä, joten niiden valvominen on vaikeampaa. Jää kuljettajan vastuulle seurata henkilömäärää, sanoo Saarimäki.

Hän ei usko, että julkinen liikenne muuttuu kaaokseksi.

– Liikennöitsijät ovat toimineet vastuullisesti ja ihmisiä on liikenteessä vähemmän kuin normaalisti. Ruuhka-aikoina voi olla ongelmia. Lisäksi meidän on huolehdittava, ettei kenenkään perusoikeuksien tai velvollisuuksien täyttyminen esty. Lasten on esimerkiksi päästävä kouluun.

Uudellamaalla koronatilanne on pahin pääkaupunkiseudulla. Todennäköisesti rajoitukset kuitenkin otetaan käyttöön laajemmalla alueella kuin Helsingissä ja sen kehyskunnissa.

Lue myös:

    Uusimmat