Ravintoloiden tiukempia aukiolorajoituksia ei päätetä heppoisin perustein – voivat astua voimaan tietyillä alueilla muutamien viikkojen päästä
Kunnat voivat itse päättää julkisten tilojen sulkemisesta, ja ainakin pääkaupunkiseudulla sitä jo pohditaan.
Hallitus päätti tiistaina suitsia ravintoloiden aukioloaikoja koko maassa, mutta pahenevasta koronatilanteesta huolestuneilla alueilla pohditaan jo muitakin rajoituksia, muun muassa julkisten tilojen kuten uimahallien ja kirjastojen sulkemista.
Toisin kuin ravintoloiden aukioloajoista, näistä rajoituksista kunnat päättävät itse.
– Sairaanhoitopiiri tukee kuntia tilannekuvassa ja aluehallintovirasto toimii ohjaavana ja valvovana tahona, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila.
Varhilan mukaan tällöin kyseessä ovat tartuntatautilain mukaiset toimet. Toimenpiteet, joita ei ole laissa, pitää säätää erikseen, ja siksi ne vaativat hallituksen tasoisia päätöksiä.
Ravintoloiden aukiolot ovat säädöksillä päätettävä asia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan ravintoloiden kohdalla eletään välivaihetta ennen kuin tartuntatautilain muutokset on hyväksytty eduskunnassa.
– Sen jälkeen alueet voivat tehdä myös ravintoloita koskevia päätöksiä itsenäisesti.
Tavoiteaikataulu on joidenkin arvioiden mukaan marraskuun lopulla.
Tiukempia aukioloaikoja voimaan ehkä 2 tai 3 viikon päästä
Hallitus linjasi, että ensi viikon torstaista lähtien ravintolat sulkevat koko maassa ovensa yhdeltä yöllä ja anniskelu loppuu tuntia aiemmin.
Jos koronavirustilanne on jollakin alueella kiihtymisvaiheessa, menevät ovet kiinni jo kello 23 ja anniskelu loppuu kello 22. Lisäksi sisälle saisi ottaa enintään puolet suurimmasta sallitusta asiakasmäärästä.
Varhila on arvioinut, että esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ravintoloiden tiukemmat rajoitukset voisivat tulla voimaan kahden viikon kuluttua, mutta Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan siihen voi mennä kolmekin viikkoa.
Julkisten tilojen sulkemisesta Husin ja pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien yhteistyöryhmä keskustelee Mäkijärven mukaan nyt torstaina.
– On mahdollista, että varsinkin Uudellamaalla epidemia etenee niin kovaa vauhtia, että tarvitsemme vahvempia suosituksia ja rajoituksia kuin valtakunnallisesti on tarpeen. Silloin niitä pitäisi pystyä muutaman päivänkin varoajalla päättämään ja ottamaan käyttöön.
Paljon kriteerejä
Kiihtymisvaiheessa tartuntojen ilmaantuvuus on 10–25 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti viimeisten 14 vuorokauden aikana. Ilmaantuvuus ei ole ainoa kriteeri, jonka perusteella päätöksiä tehdään.
– Muita kriteereitä ovat positiivisten näytteiden osuus, tartuntojen jäljitettävyys ja sosiaali- ja terveydenhuollon kuormittavuus, luettelee Puumalainen.
Näiden perusteella tulkintaa tilannekuvasta tehdään useilla eri foorumeilla.
Alueen siirtyminen kiihtymisvaiheeseen todetaan THL:n antamalla lausunnolla, ja hallitus tekee sen perusteella päätökset tiukemmista rajoituksista tarvittaessa kahden viikon välein.
Lausunnossa otetaan huomioon STM:n tilannekuva- ja mallinnusryhmän sekä sairaanhoitopiirien kokoamien alueellisten yhteistyöryhmien näkemykset alueiden epidemiologisesta tilanteesta.
– Samalla tavalla kuin matkustusrajoituksissa, päätökset pyritään tekemään mahdollisimman tuoreen tilannekuvan perusteella, Puumalainen sanoo.
Myöhään auki olevista ravintoloista on peräisin suuri määrä joukkotartuntoja, siitä on todisteita vaikka kuinka, Puumalainen perustelee. Hän huomauttaa, että hyvin moni Euroopan maa on jo aiemmin rajoittanut ravintoloiden aukioloaikoja.
Uusimmat
-
12:17
MTV Urheilun tiedot: Teemu Pukki haluaa lähteä Norwichista – agentti myöntää tilanteen: "Koko ajan käydään neuvotteluja"
-
12:15
Britney Spears katosi Instagramista – palasi takaisin ja paljasti syyn
-
12:13
Yli satavuotias keskitysleirin vartija sai vankeustuomion Saksassa
-
12:10
Toivottavasti et unohtanut näitä asioita kuumaan autoosi – "Ei ihan mikään mun lempituoksu"
-
12:02
Putinia vastustanut oppositiopoliitikko pidätettiin Moskovassa
-
11:51
Asiantuntija ihmettelee Ruotsin toiveikkuutta Turkki-neuvotteluissa: "Tietävätkö he jotain, mitä me muut emme?"
-
11:45
Abortti jakaa mielipiteitä myös Suomessa: Kokoomus tukee lainsäädännön päivittämistä, KD lisäisi ehkäisyä
-
11:35
Kulosaaren lapsisieppauksesta epäilty oikeudessa: Syytetään rakennusliikkeen huijaamisesta ja yli 60 000 euron sijoituspetoksesta
-
11:31
Auts! Colorado-tähti pelasi NHL-finaalin loukkaantuneena – julkaisi karun kuvan jalastaan
-
11:30
Tulli: Suomeen salakuljetettu turkiseläimille rehua, joka on voinut olla saastunut koronaviruksella
-
10:59
Mitä maailmalla on tapahtunut? Tässä kiinnostavimmat uutiset minuutissa
-
10:55
Asuntolainojen myöntämiseen tiukennuksia – Millaiseen asuntoon palkkasi riittäisi tulevaisuudessa?
-
10:48
Suomen kiekkolegenda yllättyi herätessään – illalla oli uutisoitu Hall of Fameen nimeämisestä: "Paljon viestejä puhelimessa"
-
10:44
Älä tee näin, kun kohtaat pyöräilijän maantiellä – "Autosta ei välttämättä hoksaa"
-
10:36
Kalle Rovanperä latasi kovan kommentin Toyotasta: "Se on aika selvää"
-
10:21
Läkähdytkö? Tämä sääilmiö tuo hetkittäistä helpotusta helteeseen
-
10:01
Ensimmäiset veronpalautukset tileille ensi viikon maanantaina – muista ilmoittaa tilinumerosi
-
09:51
Salkkarit-tähti Olga Heikkala julkaisi ensimmäisen yhteiskuvan räppärirakkaansa kanssa: "Juhannusheila"
-
09:35
Wimbledoniin valmistautuva Emil Ruusuvuori paljasti poikkeavan tapansa – "Tiedän, että monet niitä tuijottelevat"
-
09:15
Ruotsalaispelaaja repi sopimuksensa Venäjällä – sai täyslaidallisen futisveteraanilta: "Hän voi painua helvettiin"
-
Lataa lisää