Parkanon junaturmasta lisätietoa – päivystävä palomestari: "Ihmeen kaupalla henkilövahingoilta vältyttiin"

0:30
Helsingistä Ouluun matkalla ollut Intercity-juna törmäsi radalla olleeseen kaivinkoneeseen Parkanon aseman pohjoispuolella.

Matkustajajuna törmäsi ratakiskoja puhdistaneeseen kaivinkoneeseen 180 kilometrin tuntivauhdilla Parkanon aseman pohjoispuolella. Pirkanmaan päivystävän palomestarin Teemu Turtasen mukaan onnettomuudessa säästyttiin henkilövahingoilta.

Kaivinkone oli matkustajajunan viereisellä raiteella tekemässä lumenpuhdistusta, kun törmäyshetkellä sen lumenpuhdistuskauha oli toistaiseksi tietämättömästä syystä ollut poikittain matkustajajunan kiskoilla.

Lumenpuhdistuskauha singahti pitkälle

Juna osui kaivurin lumenpuhdistuskauhaan ja törmäyksen seurauksena kauha irtosi kaivurin puomista ja lensi pitkälle.

– Se löytyi aika kaukaakin, se irtosi siitä. Kaivinkoneen puomi jäi paikoilleen, mutta puomin päässä ollut niin sanottu puhdistusyksikkö irtosi paikoiltaan.

Kaivinkone pysyi törmäyksestä huolimatta paikoillaan raiteilla. Kaivinkoneen kuljettaja siirsi kaivinkoneen itse raiteilta, jotta onnettomuuspaikka saatiin tyhjennettyä ja tarkastettua.

Henkilövahingoilta säästyttiin

Lumenpuhdistuskauha osui matkustajajunan veturin alaosaan. Mikäli kauha olisi osunut veturin tuulilasin korkeudelle, olisivat henkilövahingot voineet olla eri luokkaa. Veturinkuljettaja, kaivinkoneen kuljettaja ja junan matkustajat säästyivät henkilövahingoilta.

– Ihmeen kaupalla kaivurikuski ja veturinkuljettaja säästyivät vammoitta. Matkustajillekaan ei käynyt mitään. Ei tullut fyysisiä vammoja.

Onnettomuushetkellä oli luminen sää

Sää oli onnettomuushetkellä luminen. Turtasen mukaan sää vaikutti varmasti onnettomuuteen siltä osin, että ilman lumikelejä kaivuri ei olisi ollut puhdistamassa raiteita.

– Kaivinkone ei olisi varmaankaan ollut puhdistamassa raiteita, jos ei olisi ollut lumisadetta.

Veturi vaurioitui törmäyksessä ja matkustajajuna vai uuden veturin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja