Suomalainen Sandra jäi seuraamaan koronatuhoja paratiisisaarelle – virus ei ole vielä saavuttanut syrjäistä saarta, mutta tuleva huolestuttaa: "Hallitus neuvoi rukoilemaan"

2:14
Katso videolta, millaisella saarella Sandra Pesonen asuu ja tekee töitä Indonesiassa.

Sandra Pesonen lähti tammikuussa töihin Länsi-Papualle Indonesiaan. Koronan levitessä maailmalla hän päätti jäädä saarelle Suomeen palaamisen sijaan. 

Sandra Pesonen vieraili Raja Ampatin alueella Indonesiassa ensimmäistä kertaa yli kaksi vuotta sitten ja rakastui heti saarien yksinkertaiseen elämäntyyliin.

– Meillä tulee suihkusta sellaista suolavettä. Eli me peseydymme sellaisessa osittain suolaisessa ja osittain makeassa vedessä. Keräämme sadevettä, mutta sitäkään ei sitten aina riitä tarpeeksi, kuvailee Pesonen elämää saarella.

Tammikuun lopussa Pesonen saapui yhdelle Raja Ampatin saarista poikaystävänsä kanssa vuoden työviisumit taskussaan. Edessä oli työ lomakeskuksessa, jossa he muun muassa auttaisivat asiakkaita ja järjestäisivät heille aktiviteetteja.

Pariskunta ehti tehdä töitä saarella kaksi kuukautta, kunnes maailmalla levinnyt koronavirus pisti miettimään tilannetta uudestaan.

Turistit kaikkosivat lomasaarelta

Koronavirus ei ole rantautunut Raja Ampatin alueelle, mutta varotoimia on päätetty jo tehdä. Pesonen kertoo, että lomakeskus on suljettu viruksen leviämisen estämiseksi. 

– Me olemme lähimmästä kylästä puolen tunnin venematkan päässä, ja kahden ja puolen tunnin venematkan päässä isommasta kaupungista, missä on enemmän kauppoja.

– Olemme täällä tavallaan turvassa eli emme näe sitä hälinää ja hässäkkää muualta kuin internetistä, Pesonen toteaa.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen...

Pesosen mukaan alueella on kuitenkin tehty erityistoimia koronan varalle. Kaikki laivoilla pääkylän satamaan saapuvat suihkutetaan desinfiointiaineella, heidän lämpötilansa mitataan sekä matkan syytä ja kestoa tiedustellaan.

Pesonen ei odota turisteja saarelle vähään aikaan, sillä Indonesia on rajoittanut huomattavasti maahantuloa. Viimeiset turistit ovat lähteneet Doberai Private Islandin lomakeskuksesta jo päiviä sitten.

Riisiä kuukaudeksi

Pesonen kertoo, että saarella olevat ovat valmistautuneet koronavirukseen muun muassa normaalia suuremmalla ruokavarastolla.

– Viikko sitten me ostimme riisiä niin paljon, että ei tarvitse kuukauteen ainakaan käydä sitä ostamassa. Meillä on meri tuossa, että voidaan käydä kalassa, jos tilanne eskaloituu niin pahaksi kylillä, että sinne ei uskalla mennä. Kyllä me täällä jonkin aikaa pärjäämme ihan keskenämme.

Yksityissaarella asuu Pesosen lisäksi tällä hetkellä yhteensä noin viisitoista henkilöä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen...

"Meillä on paremmat mahdollisuudet selviytyä ilman virusta täällä"

Pesosen ja hänen poikaystävänsä oli tarkoitus vierailla muutaman kuukauden ajan Suomessa toukokuun lopulla. Tämänhetkisen koronatilanteen vuoksi suunnitelmat jäävät todennäköisesti haaveeksi.

Pariskunta on jo henkisesti valmistautunut siihen, että he voivat joutua olemaan saarella jumissa jopa vuoden.

Myös matkan keskeytys ja Suomeen paluu on käynyt pariskunnan mielessä. Pesonen kertoo, että he luopuivat ajatuksesta kuitenkin nopeasti.

– Meillä ei ole siellä kotia tällä hetkellä, koska se on vuokrattuna. Siinä vaiheessa myös Euroopassa tilanne oli räjähtänyt, joten tuntui suurelle riskille lähteä täältä. 

– Tuntui siltä, että meillä olisi siinä matkalla ollut suurempi riski saada virus, joten totesimme, että ehkä meillä on paremmat mahdollisuudet selviytyä ilman virusta täällä.

Valeuutiset toivat huolta

Pesonen on seurannut kauhulla maailmanmenoa. Hän pohtii, mitä tulee tapahtumaan, jos tilanne pahenee myös Indonesiassa. 

Pesonen uskoo, että epidemian alussa tietoa pimitettiin Indonesiassa. Sairastuneiden määrää ei kerrottu avoimesti ja tilanteen vakavuutta vähäteltiin.

– Tuolloin hallitus ohjeisti vain rukoilemaan, toteaa Pesonen.

Pesosta myös huolestuttaa sosiaalisessa mediassa liikkuvat neuvot ja valeuutiset.

– Siellä neuvottiin, että välttäkää jäätelön syöntiä, älkää juoko kylmiä juomia ja olkaa aamulla auringossa kaksi tuntia.

– Minun mielestäni ihmiset täällä eivät ole niin lähdekriittisiä, joten kun uutinen nähdään, se uskotaan välittömästi.

"Olemme käyneet kaikki kauhuskenaariot läpi"

Vaikka koronatilanne Raja Ampatin saarilla onkin tällä hetkellä hallinnassa, Pesonen pohtii, mitä tilanteen pahentuessa saarella voi tapahtua.

– Alkavatko ihmiset ryöstelemään vai annetaanko elää rauhassa? Tuleeko täällä paniikki siitä, että kaikilla loppuu ruoka, vai ollaanko kaikki ystäviä kaikkien kanssa?

– Jos lentoliikenne lamaantuu, niin kuinka kauan menee, että ne saadaan taas kulkemaan. Eli pääseekö täältä vuodenkaan jälkeen pois. Olemme käyneet kaikki kauhuskenaariot läpi, Pesonen kertoo.

Samaan aikaan hän kuitenkin tietää, että paikalliset eivät elätä itseään ainoastaan turismilla. Huoli voi siis olla myös turha.

– He ovat tottuneet elämään päivä kerrallaan ja käyttämään tänään ansaitsemansa rahat seuraavan päivän ruokaan.

Aikaa jäänyt lomakeskuksen kunnostamiseen

Tällä hetkellä elämä saarella jatkuu tavallisesti. Ilman asiakkaita lomakeskuksen kunnostamiseen ja koristeluun on jäänyt hyvin aikaa ja päiviä eletään tällä hetkellä ihanassa hiljaisuudessa.

– Vessapaperia ei tarvitse täällä hamstrata, koska aasialaiset yleisesti tekee sen pesun vedellä. Me elämme täällä heidän kanssaan samalla tavalla, nauraa Pesonen.

Sandra Pesosen elämää Indonesiassa voi seurata myös hänen blogistaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja