Espanjaan koronakriisissä jäänyt Helena, 73, ei ole vieläkään päässyt Suomeen: ”Varaamani lennot on aina peruttu – minulla on ikävä lapsia ja lapsenlapsiani”

Espanjaan koronakriisissä jäänyt Helena, 73, ei ole vieläkään päässyt Suomeen 0:49

Suomalaisen Helenan piti tulla Espanjasta Suomeen jo kesäkuun alussa, mutta muun muassa lentojen peruuntumisten takia hän on vieläkin Espanjassa.

MTV Uutiset kertoi maaliskuussa 73-vuotiaasta Helenasta, joka päätti jäädä Espanjaan aiottua pidempään, koska ei halunnut tulla takaisin Suomeen mahdollisesti tartuttamaan koronaa lapsiin tai lapsenlapsiin.

Kesäkuun alussa hänen kuitenkin piti tulla Suomeen. Lentokin oli jo varattu.

– Norwegianin lento kuitenkin peruttiin. Sen jälkeen olen varannut kaksi lentoa pienemmän yrityksen kautta, mutta molemmat lennot peruttiin. Toisen niistä piti olla tällä viikolla. Sain maanantaina tiedon, että lentoa ei olekaan, Helena kertoo MTV Uutisille.

Kyseinen yritys on hotelliketju BoutiqueX, joka järjestää myös lentoja. Yrityksen suomalainen toimitusjohtaja Ville Palola kertoo lentojen peruuntuneen, koska matkustajia ei ollut tarpeeksi.

– Aloitimme lennot Espanjan ja Suomen välillä tänä kesänä ja tavoitteena oli saada 50 prosenttia paikoista myytyä, jotta lennot kannattaisivat. Perutuilla lennoilla kaupaksi meni noin 30 prosenttia, Palola kertoo.

Yhtiön seuraavan lennon Alicantesta Helsinkiin on määrä toteutua 1. elokuuta. Palolan mukaan lentoa ei vielä ole saatu täytettyä tarpeeksi.

– Näyttää epävarmalta. Noin 80 matkustajaa pitäisi vielä saada, jotta lento kannattaisi lentää, Palola sanoo.

Suomen hallituksen matkustussuositus Espanjaan on, että tarpeetonta matkustamista maahan tulisi välttää. Palolan mukaan lennoille Suomesta Espanjaan olisi kuitenkin riittänyt väkeä matkustussuosituksesta huolimatta, vaikkakaan ei tarpeeksi, jotta se olisi kannattavaa.

"Alan väsyä tiedon etsimiseen"

Kesäkuun alun lennon jälkeen Helenalla oli varattu paikka jo toiseen lentoon, jonka oli määrä tulla Suomeen kesäkuun lopulla – lento peruttiin. Nyt hänellä on lippu kolmanteen lentoon, jonka olisi määrä lähteä 1.8., sekä neljänteen lentoon sitä seuraavana päivänä Varmuutta lentojen toteutumisesta ei kuitenkaan vielä ole.

Vaikka Helenalla on jo ollut neljä eri lippua varattuna Suomeen, on hän yrittänyt varmuuden vuoksi etsiä lentoja myös eri nettisivuilta. Yhteydet ovat kuitenkin saattaneet olla 24 tunnin mittaisia tai lähes tuhat euroa yhteen suuntaan. Normaaliaikoina lennon voi saada Alicantesta Helsinkiin jopa viidelläkymmenellä eurolla. Pitkissä lennoissa pitää lentoa vaihtaa yhdellä tai useammalla kentällä, eikä Helena halua joutua altistamaan itseään koronavirukselle lukuisilla eri lentokentillä.

– Katsomani lennot eivät ole millään tavallaan matkustettavia. Kuka haluaa, että normaalisti neljä tuntia kestävä lentomatka kestääkin kaksi vuorokautta.

Lentojen etsimiseenkin hän alkaa väsyä.

– On melko työlästä etsiä eri nettisivuilta lentoja kännykän näytöltä.

Ikävä lapsenlapsia varjostaa muuten aurinkoisia päiviä

Tilanteen stressaavuutta lisää se, että epävarmuustekijöitä on paljon. On vaikea tietää, miten eri maat tarkalleen rajoittavat matkustamista. Helenaa askarruttaa muun muassa se, olisiko Ruotsin kautta matkustaminen erityisen hankalaa korona-aikana.

– Tilanteen pitkittyessä minulle on käynyt niin, etten jaksa koko aikaa etsiä tietoa asiasta. En ole aina kärryillä siitä, miten minnekin saa matkustaa tai miten lentojen peruutusehdot toimivat tässä tilanteessa.

Helena on valmis monenlaisiin vaihtoehtoihin päästäkseen Suomeen. Hän seuraa tarkasti muun muassa Facebook-ryhmiä, joilla suomalaiset ilmoittelevat matkustamisestaan.

– Huomasin juuri ilmoituksen, että suomalainen olisi menossa autolla täältä Suomeen lähipäivinä. Yleensä sellainen matka kestää kolme päivää. Ilmoitin kiinnostukseni.

Helenaa huolestuttaa se, kuinka pysyväksi nykyinen koronan jälkeinen epävarmuus jää.

– Toivon, ettei tästä tule uutta normaalia, että lentoja perutaan ja kaikki on melko sekavaa.

Helena on joutunut luopumaan jo vuokra-asunnostaankin Torreviejassa. Hän sai kuitenkin asuinsijan ystävättärensä luota, ja sanoo päivien kuluvan kaikesta huolimatta hyvin.

– Täällä aurinko paistaa, ja voin uida joka päivä. Olen iloinen, että voin nauttia merinäköalasta. Uskon myös, että pääsen piakkoin takaisin Suomeen.

Ikävä perhettä vaivaa kuitenkin taustalla jatkuvasti.

–Minulla on ikävä lapsia ja lastenlapsiani. Katson heidän kuviaan ja mietin, että varmasti pian olen heidän kanssaan, vaikken voikaan olla varma, milloin.


Lue myös:

    Uusimmat