Lapin rekikoiria uhkaa lopetus, jos yrittäjien rahapula jatkuu – "Mitä sie teet lehmälle, jos se heittää lypsämästä?"

Lapin tuhansista rekikoirista osaa voi odottaa hauta, jos matkailurajoitukset vievät Lapin rekiyrittäjiltä työt.

Rekikoirayrittäjä vihjaa, että useita siperianhuskyja voi uhata lopettaminen, mikäli matkailurajoitukset jatkuvat ja safariyrittäjien tulot romahtavat pitkäkestoisesti.

– Sehän tarkoittaa sitä, että jos sinulla on sata koiraa, ja sinulla on 50 prosentille koirista asiakkaita, niin ne 50 koiraa seisoo. Nehän ovat niin kuin kulu, eikö, yrittäjä sanoo.

Hän ei suoraan sano, että eläin päätyy piikille, mutta viesti on vaikea tulkita toisin.

– No mitä sie arvelet? Saat ihan itte päättää. Mie en sitä sen kummemmin sano, yrittäjä vastaa kysymykseen koirien kohtalosta.

– Eli saat ihan itte päättää mitä se voipi tarkoittaa, mutta ei siinä tartte olla kaukaa viisas. Mitä sie teet lehmälle, jos se heittää lypsämästä?

Uuden kodin löytäminen voi olla mahdotonta

Tunturi-Lapin alueen valvontaeläinlääkäri Raisa Kiimamaa vahvistaa, että koronan aiheuttama kysynnän lasku voi tarkoittaa koirien lopettamispäätöksiä koiratarhoilla. Kiimamaan valvonta-alueella rekikoiria on noin 2500. Hän arvioi koko Lapin rekikoirien määräksi noin 8000.

– Kyllä tuo on riski. Rekikoirayrityksillä on koko ajan juoksevat kulut, hän sanoo.

– Jos ei riitä raha ruokkia kaikkia eläimiä, varmasti yrittäjät joutuvat tekemään päätöksiä. Totta kai yrittäjät yrittävät ensisijaisesti löytää koirille uusia koteja – mutta jos satoja koiria etsii uusia koteja, on se aika mahdoton tilanne sitten.

Kiimamaa pitää koronashokin aiheuttamaa koirien lopetusuhkaa poikkeuksellisena. Vastaavaa tilannetta ei ole alueella aiemmin nähty.

Lapin aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Pirkko Pirisen mukaan läänineläinlääkärit eivät ole kuitenkaan keskustelleet, kuinka suurista eläinten lopettamismääristä voisi olla kyse koronakriisin matkailurajoitusten jatkuessa.

”Omistaja päättää, milloin koira lopetetaan”

Koirien lopettamiselle ei ole eläinlääkärien mukaan esteitä, sillä eläimet lasketaan lain mukaan ihmisen omaisuudeksi. Eläinsuojelulaki ei tarjoa rekikoirille erityistä suojaa myöskään joukkolopettamisilta.

– Omistaja päättää, milloin koira lopetetaan. Me emme voi lainsäädännön avulla pelastaa niitä koiria lopetukselta, Kiimamaa sanoo.

– Eläinsuojelulainsäädäntö ei aseta esteitä sille, että joku lopettaisi eläimensä siksi, ettei pysty niitä pitämään, Pirinenkin sanoo.

Eläinsuojelulain mukaisia seuraamuksia voisi tulla Pirisen mukaan yrittäjälle siinä tapauksessa, että yrittäjä laiminlöisi eläinten ruokinnan ja eläimet kärsisivät siitä.

Matkailualan valttikorttina käytettyjä huskyja ei voi eläinlääkärien mukaan sijoittaa mihin tahansa uuteen kotiin.

Koirien myyminen tai lahjoittaminen esimerkiksi kaupunkeihin yksityishenkilöille on ongelmallista, sillä koirat tarvitsevat rodunomaiset elinolosuhteet ja runsaasti aktivointia.

–Ulkokoiria ne ovat. Sellainen koti olisi hyvä, jossa on useampia koiria eli koiralle on lauma. Sitten pitäisi harrastaa jotakin, missä koira pääsee toteuttamaan itseään, esimerkiksi koirahiihtoa, koirapyöräilyä tai koirajuoksua, Kiimamaa listaa.

Koira voidaan ampua

Siperianhusky on pitkäikäinen rotu. Koirat elävät yleensä jopa 14-vuotiaiksi ja ne työskentelevät yleensä yli 10-vuotiaiksi asti.

Monet koiratarhat pitävät Kiimamaan mukaan varsinaisten työskentelevien rekikoirien lisäksi myös eläkeläiskoirien tarhaa. Eläkeläiskoirat saattavat juosta lyhyempiä rekimatkoja esimerkiksi parina päivänä viikossa.

– Koirien lopettamispäätökset ovat tarhakohtaisia. Yleensä yrittäjät tekevät lopettamispäätökset koirien kunnon mukaan, sitten kun koiran kunto sitä vaatii, Kiimamaa sanoo.

Kiimamaan mukaan suurin osa hänen valvomistaan rekikoirayrityksistä käyttää eläinlääkäriä eläinten lopetukseen. Jotkut lopettavat koiria myös ampumalla, sillä myös se on eläinsuojelulaissa sallittu lopetustapa.

Lopettamisen jälkeen yrittäjät yleensä hautaavat rekikoiransa itse valitsemaansa paikkaan. Koirien tuhkaaminen ei ole Kiimamaan mukaan yleistä Lapissa.

Lue myös:

    Uusimmat