Kohujen kuningas Kaarle Kustaa 70 vuotta – skandaalien varjoista lempeäksi isoisäksi

Kuningas Kaarle Kustaa täyttää tänään lauantaina 70 vuotta. Seesteisen viiden lapsen isoisän maine ei kuitenkaan aina ole ollut täysin puhtoinen. 

Kuningas Kaarle Kustaa kruunattiin kuninkaaksi vuonna 1973, kun hän oli vain 27-vuotias.

Kaarle Kustaa peri kruunun isoisältään Kustaa VI Adolfilta, sillä hänen isänsä, Kustaa Adolf, menehtyi traagisesti lento-onnettomuudessa Kaarle Kustaa ollessa vain vuoden ikäinen.

Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1976, Kaarle Kustaa sanoin tahdon saksalaisbrasilialaiselle Silvia Renate Sommerlathin kanssa. Kuningatar Silvia hurmasi ruotsalaiset poikkeuksetta, vaikkei antanutkaan itsestään paljoa lehdistölle. 

Pian rakastavaisesta parista kasvoi perhe, kun kruununprinsessa Victoria syntyi vuonna 1977. Muutaman vuoden välein perässä seurasivat prinssi Carl Philip vuonna 1979, ja prinsessa Madeleine vuonna 1982. 

Hillitty ja sydämellinen kuningatar Silvia on seissyt miehensä rinnalla, vaikka parin yhteistä taivalta ovat varjostaneet lukuisat skandaalit. 

Poikamiesvuosinaan Kaarle Kustaa tunnettiin melkoisena raikulipoikana, joka ei lasiin sylkenyt. Suurin kuningasta kohdannut skandaali syntyi kuitenkin vasta 2010, kun paljastuskirja Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken ilmestyi.

Kirja koostui nimettömistä paljastuksista, jotka eivät imarrelleet kuningasta. 

Kirjassa paljastettiin, että kuninkaan raikulivuodet jatkuivat avioliitosta huolimatta. Kirjan mukaan Kaarle Kustaa viihtyi 1990-luvulla strippiklubeilla, ja että hänellä oli suhde laulaja-näyttelijä Camilla Henemarkin kanssa. 

Lisäksi erään strippiklubin omistajan, Mille Markovicin, väitettiin pitävän hallussaan kiusallisia kuvia kuninkaasta, jossa kuningas poseeraa kahden alastoman naisen kanssa. 

Kirjan mukaan Silvia oli tietoinen Kaarle Kustaan rakastajattaresta. Kuningas pysyi vähäsanaisena tapahtumista, mutta ei kieltänyt suhdetta. 

– Nuo asiat tapahtuivat kauan sitten. Nyt käännämme sivua, ja jatkamme eteenpäin, Kaarle Kustaa kommentoi kirjan julkaisun jälkeen. 

Seksiskandaali tahrasi kuninkaan mainetta, ja kohua selviteltiin pitkään. Seuraavana vuonna kansakunnan katse kääntyi iloisempiin aiheisiin, kun kruununprinsessa Victoria alkoi odottaa esikoistaan, prinsessa Estelleä

Estelle syntyi helmikuussa 2013, jolloin Kaarle Kustaasta tuli ensimmäistä kertaa isoisä. 

Nyt lapsenlapsikatraaseen kuuluu jo viisi jäsentä. Prinsessa Madeleine sai esikoisensa Leonoren helmikuussa 2014 ja kuopuksensa Nicolaksen kesäkuussa 2015.

Tämän vuoden kevät on ollut hovissa kiireistä aikaa, sillä sekä Victoria ettäCarl Philipin Sofia-puoliso ovat synnyttäneet pikkuprinssit. Victoria sai pienen prinssi Oscarin maaliskuussa, ja Sofian vuoro koitti huhtikuussa, kun syntyi prinssi Alexander

Prinsessa Estelle oli Kaarle Kustaan ensimmäinen lapsenlapsi. 

– Haikara on ollut erittäin ahkera, Kaarle Kustaa myhäili prinssi Alexanderin kunniaksi järjestetyssä konseljissa. 

Kuninkaan syntymäpäivän aamu alkaa kiitosjumalanpalveluksella, ja juhlat jatkuvat koko lauantain ajan. 

MTV.fi seuraa kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäivän juhlitoja läpi viikonlopun!

Lue myös:

    Uusimmat