Matias, 12, pelasti hukkuvan 5-vuotiaan pikkutytön – "Jos en olisi ollut lähellä, kuka tietää, mitä olisi voinut tapahtua"

Lapsi oli hukkua helsinkiläisessä uimahallissa 4:42

Laihialainen Matias Latvala, 12, palkitaan elokuussa tasavallan presidentin myöntämällä hengenpelastusmitalilla.

Yllä oleva video on julkaistu viime kesänä. Videolla nähdään, miten viisivuotias poika kamppailee useiden minuuttien ajan hengestään helsinkiläisessä uimahallissa viime vuoden tammikuussa. Äiti oli jättänyt lapsensa valvomatta uimahalliin lähtiessään itse ystävättärensä kanssa saunaan.

Matias Latvala oli elokuussa 2017 siskonsa kanssa heidän tuttavaperheensä mökillä.

Tavallinen rantapäivä Pihlajavedellä sai järkyttävän käänteen, kun Matias huomasi tuttavaperheen 5-vuotiaan tyttären tippuvan laiturilta pää edellä veteen.

– Juoksin laiturille, hyppäsin tytön yli ja sukelsin pitämään hänen päätänsä veden pinnan yläpuolella, kertoo Matias tapahtuneesta MTV Uutisille.

Pian paikalle juoksi apuun Matiaksen isosisko, joka auttoi nostamaan veden varassa olleen tytön takaisin laiturille. Koko tilanteen vakavuus valkeni Matiakselle vasta jälkikäteen.

– Vasta kun vaihdoin märkiä vaatteitani pois, aloin miettimään, mitä oikein kävi. Jos en olisi ollut lähellä, kuka tietää, mitä olisi voinut tapahtua?

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nuori ikä ja neuvokas toiminta toivat hengenpelastusmitalin

Matiaksen äiti Mari Latvala huokaisee ylpeydestä kerratessaan päivän tapahtumia.

– Matias toimi tilanteessa, jossa moni muu olisi jähmettynyt paikoilleen. Kesti varmaan monta päivää, että tilanteen järkytys meni lopullisesti ohi.

Matiaksen äiti ei ole ainoa, joka on pojastaan ylpeä.

Nuorelle miehelle myönnettiin tasavallan presidentin jakama virallinen hengenpelastusmitali, joka luovutetaan hänelle tämän vuoden elokuussa. 

– Kun minulle soitettiin hengenpelastusmitalista, luulin ensin kyseessä olevan pilapuhelu. Hetken päästä tajusin, että eihän se ollutkaan, kertoo Matias.

Mitalin luovutuksen jälkeen tiedossa juhlat

Matiaksen urotyö ansaitsee tunnustusta. Pojan nopea reagoiminen luultavasti pelasti pikkutytön hengen.

– Toisen hengen pelastaminen on isoin urotyö, minkä kukaan voi tehdä. On aivan mahtavaa, että siitä myös palkitaan ihmisiä, toteaa Mari.

Mitalin luovutuksen jälkeen perheellä on suunnitelmissa pitää isot juhlat. Sitä ennen Matias nauttii kesälomastaan jäätelöä syöden ja ulkoillen - uintiakaan ei ole unohdettu.

Tulevia uimareissuja varten nuori mies neuvoo myös muita valmistautumaan mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin.

– Jos näkee jonkun olevan hädässä, ei saa jähmettyä, vaan pitää  heti toimia. Kun tilanne on ohi, voi lohduttaa pelastettua että kaikki on nyt hyvin ja ei ole enää mitään hätää, kertoo Matias.

Juttua korjattu 10.10.2018. Tilanne tapahtui Pihlajavedellä, ei Ähtärissä.

Lue myös:

    Uusimmat