Massiivisen perintöriidan päätös: Testamentti oli väärennös ja savolaismies jäi ilman puolen miljoonan euron perintöä

Savolaismies jäi nuuolemaan näppejään, kun korkein oikeus ei antanut valituslupaa sotaveteraanin perintöä koskevassa riita-asiassa. Hovioikeus oli tuominnut testamentin väärennökseksi ja siten pätemättömäksi.

Miten tehdä hyvä ja pitävä testamentti? Katso neuvot videolta!

Hyvän testamentin alkeet - kenelle kesämökki jää? 8:01

Tapaus käynnistyi, kun jokin aika sitten menehtyneen sotaveteraanin kotoa löytyi pölyyntynyt kirjekuori, jonka päällä luki "Testamentti". Löytäjät epäilivät kuoren pudonneen piirongin takana olevista raoista.

Veteraanin perintöä oli ehditty jo hahmotella, mutta testamentti pyöräytti jaon uusiksi. 

Uuden testamentin mukaan neljä sukulaista olisi jäänyt kokonaan vaille setänsä perintöä, kun taas kolme henkilöä olisi hyötynyt uudesta perinnönjaosta selvästi. Yhden hyötyjän perintö olisi kasvanut yli kymmenkertaiseksi – yli puoleen miljoonaan euroon.

Sotaveteraanin perintö oli muhkea, kaikkiaan lähes 900 000 euroa. 

Asia vietiin poliisille

Koska löytynyt testamentti olisi sanellut perinnönjaon uuteen uskoon, herätti tilanne epäilyjä ja hämmennystä osassa perillisiä. Asia vietiin poliisin selvitettäväksi.

Keskusrikospoliisin asiantuntijat löysivätkin tutkimuksissa selviä viitteitä siitä, että testamentti allekirjoituksineen oli väärennös. 

Väärennökseen viittasivat muun muassa tekstissä näkyvät pysähdykset ja korjaukset. Testamentin todistajiksi merkityt henkilöt olivat asiakirjan löytöhetkellä jo kuolleet, joten asiakirjan aitoutta ei voitu enää tarkistaa heiltä. 

Testamentin uskottavuutta vähensi myös sen sekavuus ja siihen päätyneet kirjoitusvirheet, testamentin tekijäksi väitetty sotaveteraani kun oli elinaikanaan tunnettu jämptiydestään. Häntä oli kuvailtu tarkaksi ja asiansa huolellisesti hoitavaksi henkilöksi, jolla oli kokemusta asiakirjojen laatimisesta.

Käräjäoikeus uskoi uuteen testamenttiin

Kun asiaa ensimmäisen kerran käsiteltiin oikeudessa, käräjäoikeus päätyi kaikesta huolimatta hyväksymään testamentin, koska katsoi sen edustaneen miehen viimeistä tahtoa ja eräiden seikkojen viittaavan siihen, että miehellä tosiaan oli testamentti.

Myös erikseen käyty oikeudenkäynti testamentin väärennöksestä vapautti epäillyt syytteistä, sillä riittävää näyttöä juuri heidän syyllistymisestään väärennökseen ei ollut. Tämä siitä huolimatta, että testamentin väärennös oli esitutkinnan aikana jo ehditty myöntää, mutta sittemmin kieltää uudelleen.

Väärennöksen hetkellisesti myöntänyt mies oli testamentin löytäjä. Hänen oma perintöosuutensa olisi löytyneen testamentin myötä tippunut nollaan, mutta vastaavasti hänen vaimonsa olisi yllättäen saanut miehen osuutta suuremman perinnön. Samalla hänen veljiensä perintöosuudet olisivat kasvaneet huomattavasti.

Hovioikeus: Testamentti on väärennös

Sueraavaksi asia päätyi hovioikeuteen. 

Hovissa tultiin siihen tulokseen, että testamentti oli väärennös, eikä sitä voinut käyttää perinnönjaon pohjana. 

Hovioikeus totesi tehtyjen tutkimusten tukevan vahvasti sitä, että asiakirja ja sen allekirjoitukset ovat väärennettyjä. Väärennykseen viittasi myös se, että testamentin löytäjä ja välillinen hyötyjä oli jo aiemmin tunnustanut väärentäneensä paperin.

Oikeus piti myös hyvin epäuskottavana kertomusta siitä, että testamentti olisi päätynyt vahingossa seinää vasten olevan piirongin taakse. Oikeus piti mahdollisena, että kuollut veteraani olisi tehnyt aiemmin jonkin testamentin, mutta totesi, että menehtyneen testamenttaustahdosta ei ollut mahdollisuutta tehdä luotettavia päätelmiä.

Hovioikeuden ratkaisusta yritettiin vielä valittaa korkeimpaan oikeuteen. Se ei kuitenkaan antanut asiassa valituslupaa, joten hovioikeuden ratkaisu jäi voimaan.

Testamentilla voi määrätä sen, kenelle perintö menee. Jos muita perinnönsaajia, kuten lapsia tai lapsenlapsia ei ole, menee perintö ilman testamenttia viimesijassa valtiolle.

Miten testamentti laaditaan? 25:23

Lue myös:

    Uusimmat