Isäänsä solvannut näyttelijä Outi Alanen jäi perinnöttömäksi – epätoivoinen oikeustaisto osoittautui kalliiksi virheeksi

6:37
MTV:n Uutisaamussa käsiteltiin aiemmin koronaviruksen vaikutuksia testamenttien tekemiseen. Asiantuntijoiden mukaan epidemia on lisännyt testamenttien laatimista.

Näyttelijä Outi Alanen kanteli epäreiluksi kokemastaan testamentista, mutta oikeudessa tappio syveni entisestään. Perinnön sijaan hän joutui maksamaan tuhansia euroja isänsä leskivaimon ja siskonsa oikeuskuluja.

Itä-Suomen hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa tapauksessa, jossa Alanen vaati osoittamaan isänsä testamentin tekemättömäksi niiltä osin, kuin se koski hänen jättämistään perinnöttömäksi.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, että sukuriita jo menehtyneen isän ja viisikymppisen tyttären välillä oli muhinut vuosikausia.

Alanen oli piinannut isäänsä ja tämän uutta vaimoa halventavilla ja loukkaavilla yhteydenotoilla vuodesta 2011 saakka.

Tyttären näkemyksen mukaan välit isään olivat tulehtuneet vuosituhannen vaihteessa. Alanen oli perustelujensa mukaan yrittänyt palauttaa välit sittemmin paremmiksi, mutta se ei ollut onnistunut.

Tilanne paheni. Vuonna 2014 Alaselle oli määrätty lähestymiskielto isää ja hänen vaimoaan kohtaan.

Neljä vuotta myöhemmin isä oli saanut tietää sairastavansa parantumatonta syöpää. Mies kuoli vuonna 2019. Hän oli laatinut testamentin, jonka sanamuotojen mukaan hänen toinen tyttärensä eli Alanen ei olisi lainkaan oikeutettu perintöön. Testamentin lakiosaan tyttärellä joka tapauksessa oli oikeus.

Piinasi viesteillä

Testamentissa isä oli perustellut päätöstään nimenomaisesti tyttären lähestymiskiellolla. Lain mukaan perillinen voidaan jättää perinnöttä, jos hän on esimerkiksi tahallisella rikollisella loukannut perittävää tai viettänyt kunniatonta tai epäsiveellistä elämää. 

Alanen vaati, ettei yksi vuosientakainen lähestymiskielto voinut olla lainmukainen peruste sille, että hän jäisi perinnönjaossa tyhjin käsin. Alasen sisko sekä isän leskivaimo vaativat kanteen hylkäämistä. Miehen testamentissa koko perinnön saajaksi oli merkitty leski.

Oikeuskäsittelyssä kuultiin useita henkilöitä, jotka vahvistivat tyttären piinanneen isäänsä läpi vuosien. Lesken mukaan Alasen viestittelyt olivat suoranaista vainoamista ja pariskuntaa syvästi loukanneita.

Vuosien 2011–2014 välillä Outi Alanen oli lähettänyt isälle ja tämän vaimolle kirjeitä, postikortteja ja tekstiviestejä, joissa hän oli nimitellyt isäänsä ahneeksi, julmaksi ja henkilöksi, joka on tehnyt "pahan kanssa kaupat".

Lesken mukaan mies oli ottanut tyttären halveeraukset raskaasti ja saattanut viestit poliisin tietoon.

Leskeä tytär oli nimitellyt muun muassa kylmäksi ja katalaksi. Leskivaimon kertoman mukaan tytär oli piinannut pariskuntaa lähestymiskiellon päättymisen jälkeenkin, aina miehen kuolemaan saakka. 

Ystävät todistivat

Asiassa kuultiin todistajina isän pitkäaikaisia ystäviä, jotka olivat tietoisia miehen ja tyttären huonoista väleistä. Todistajien mukaan miehen ymmärrys oli syöpäsairaudesta huolimatta pysynyt hyvänä loppuun saakka, ja hän oli tietoisesti halunnut jättää toisen tyttärensä perinnöttä.

Mies oli myös ilmaissut, ettei halunnut tyttären osallistuvan edes hautajaisiinsa. 

Käräjäoikeus katsoi, että todistajien kertomusten perusteella mies oli syvästi loukkaantunut Alasen viestittelystä. Oikeus tulkitsi, ettei sairauden aiheuttama heikkous ollut vaikuttanut miehen harkintakykyyn testamenttia laatiessa. 

– Kyse ei myöskään ole hetken mielijohteessa tehdystä päätöksestä vaan sitä on edeltänyt vakaa, pitkäaikainen harkinta, Pohjois-Karjalan käräjäoikeus totesi ratkaisussaan.

Käräjäoikeus hylkäsi Outi Alasen kanteen ja katsoi miehen testamentin olevan pätevä. Perintöä havitellut tytär hävisi oikeusriidan. Hänet määrättiin maksamaan valtiolle vastapuolen oikeudenkäyntikuluja yli 15 000 euroa.

Alanen valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan myöntänyt jatkokäsittelylupaa. Käräjäoikeuden ratkaisu jäi voimaan.

Näyttelijä Outi Alanen on syntynyt vuonna 1967. Hän nousi keskeisesti julkisuuteen roolistaan Häräntappoaseessa. Hän on näytellyt lukuisissa kotimaisissa tv-sarjoissa. Lisäksi hän on tehnyt lukuisia ääninäyttelytöitä lastensarjoissa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja