Maskisuositukselle ei ollut tarvetta keväällä, miksi tilanne on nyt toinen? Ministeri Kiuru toivoo, että epidemian kiihtymisvaiheeseen suhtaudutaan vakavasti: "Jokaisen on tehtävä osansa"

10:30
Maskisuositukselle ei ollut tarvetta keväällä, miksi tilanne on nyt toinen? Katso Krista Kiurun vastaus sanasta sanaan videolta.

Ministeri Krista Kiurun mukaan koronaviruksen leviämisen hidastamiseen tarvitaan nyt jokaisen apua. Kiuru sanoo MTV:n Uutisextrassa, että tilanne maskisuositusten osalta on hyvin erilainen kuin keväällä.

THL:n asettaman uuden maskisuosituksen mukaan maskien käyttöä voitaisiin suositella laajemmin esimerkiksi erilaisissa sisätiloissa.

Ministeriöiden keväällä tekemässä selvityksessä suojamaskeille ei kuitenkaan nähty tarvetta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan ajankohta maskisuositukselle ei ollut tuolloin suotuisa.

– Lämpimillä ilmoilla ihmisten kyky ja halukkuus kantaa maskeja olisi ollut toisenlainen, Kiuru kommentoi Uutisextran haastattelussa.

Nyt tilanne on kuitenkin toisenlainen.

– Me olemme nyt lähestymässä epidemian kiihtymisvaihetta ja sitä kautta THL tekee omaa työtään ja haluaa suojella meitä myöskin sillä, että havaitsemme kuinka paljon yksittäinen ihminen voi tehdä kantamalla maskia.

"Jokaisen on tehtävä osansa"

Uusi maskisuositus herättää ihmisissä kuitenkin myös epäluuloa, sillä maskien käyttö esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä on ollut vaihtelevaa.

Kiuru muistuttaa kansalaisia siitä, että viruksen leviämisen hidastamiseen tarvitaan kaikkien apua. Kiurun mukaan tämän hetkiseen tilanteeseen on suhtauduttava vakavuudella.

– Tämä tilanne ei voi suistua siihen, että epidemia leviää käsiin, koska me teimme liian vähän. Jokaisen on nyt tehtävä osansa ja kaikkien on sitouduttava siihen, että me emme ajaudu epidemian leviämisvaiheeseen. Merkit ovat jo ilmassa kiihtymisvaiheesta.

Lainsäädäntö ei riitä pakottamiseen

Monissa muissa Euroopan maissa maskien käyttö on pakollista. Maskien käyttöä valvontaan esimerkiksi sakkorangaistusten avulla.

Suomen lainsäädäntö ei kuitenkaan tarjoa mahdollisuutta velvoittaa ihmisiä käyttämään suojamaskia.

– Tähän ei ole edellytyksiä tässä lainsäädännössä ja tältä osin valtioneuvoston piirissä on käyty keskustelua.

Tästä syystä Kiuru painottaakin sitä, kuinka Suomen suosituksiin tulisi nyt suhtautua.

– Näihin tuleviin tilanteisiin esitetään vahvaa vetoamusta ihmisille siitä, että suositus muuttuisi jokaisen käytännöksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja