THL:n ylilääkärin mielestä maskisuositukselle ei ollut tarvetta aiemmin kesällä – tilanne on kuitenkin muuttunut: "Nyt on oikea aika ottaa se käyttöön"

3:55
Videolla THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen haastattelu Kymmenen uutisista.

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus ja tapausmäärät ovat nousseet selkeästi elokuun alun seurantajakson aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin mukaan nyt on aika ottaa maskit käyttöön Suomessakin.

Kymmenen Uutisissa vierailleen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan Suomessa on tällä hetkellä suhteellisen vähän väestön keskuudessa leviäviä tartuntoja, sillä moni todettu tapaus on hänen mukaansa matkailuun liittyvä. 

– Nämä tartunnat ovat aika pitkälti tapahtuneet ulkomailla ja ne ovat levinneet perhepiirissä, hän toteaa. 

Puumalaisen mukaan erityisesti nyt koulujen alkaessa ja työpaikoille palatessa on tärkeää huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta. 

– Ei mennä kouluun, jos on pienimpiäkään oireita: silloin mennään koronatestiin.  

Puumalainen muistuttaa, että vaikka kesä sujui Suomessa verrattain rauhallisesti, on tilanne mennyt nopeasti toiseen suuntaan viimeisten viikkojen aikana. Hän ei kuitenkaan usko, että esimerkiksi joukkoliikenteeseen olisi pitänyt julistaa maskisuositusta aiemmin. 

– Nyt on oikea aika ottaa maskisuositus käyttöön. 

Liikennevalomallissa vielä hiomista

THL valmistelee hallituksen pyynnöstä ohjeistusta siitä, millaiset erilaiset toimet eri maista saapuviin matkustajiin voivat Suomessa kohdistua. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan maat luokiteltaisiin ohjeistuksessa liikennevalomallilla punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin.

–  Olemme halunneet kansalaisille selkeämpää viestintää siitä, millaisten toimien kohteeksi Suomeen saapuva matkustaja voi joutua, Marin perusteli tiedotustilaisuudessa torstaina.  

THL:n Puumalainen kertoo, ettei hallituksen kaavailema liikennevalomalli ole vielä valmis. 

– Tässä täytyy ottaa huomioon se, mistä päin maailmaa matkailuvirrat Suomeen kohdentuvat tai minne suomalaiset matkustavat.

Katso THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen koko haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja