Masennuslääkkeet yhdistettiin yleistyvään odottavien äitien ongelmaan – älä lopeta lääkitystä omin päin

3:08
Miltä masentunut ihminen näyttää? Katso videolta!

Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan odottavan äidin käyttämät masennuslääkkeet saattavat lisätä raskausdiabeteksen riskiä. Masennuslääkitystä ei kuitenkaan tule lopettaa omin päin.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, joka ilmenee ensimmäistä kertaa raskauden aikana ja yleensä häviää synnytyksen jälkeen. Diabetesliitto kertoo, että noin joka kymmenennellä odottavalla äidillä todetaan raskausdiabetes. Raskausdiabetesta sairastavien määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Esimerkiksi synnyttäjän ylipainon, sukualttiuden sekä korkean iän tiedetään altistavan raskausdiabetekselle. Kanadalaistutkijoiden BMJ Open -tiedejulkaisussa ilmestyneet löydökset vihjaavat, että myös masennuslääkkeiden käyttö raskausaikana saattaa liittyä kohonneeseen raskausdiabeteksen riskiin.

SSRI-lääkkeet eivät olleet yhteydessä raskausdiabetekseen

Tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja 237 172 raskaudesta Kanadassa. Tiedot kerättiin vuosina 1998–2015. Raskauksista 20 905:een liittyi raskausdiabetes. Näistä tapauksista 1 152:ssa sikiö oli altistunut masennuslääkkeille.

Aineiston analysoinnin päätteeksi tutkijat laskivat, että masennuslääkkeet olivat yhteydessä kohonneeseen raskausdiabeteksen riskiin. Eniten riskiä kohottivat venlafaksiini- ja amitriptyliini-lääkkeet, joiden käyttäjillä oli 27 prosenttia ja 52 prosenttia suurempi riski raskausdiabetekseen kuin masennuslääkkeitä käyttämättömillä. Suomessa yleisesti masennuksen hoitoon käytetyillä SSRI-lääkkeillä ei havaittu olevan merkittävää yhteyttä raskausdiabetekseen.

Lisäksi tutkijat huomasivat, että mitä pidempään mitä tahansa masennuslääkettä odottava äiti käytti, sitä suurempi riski hänellä oli sairastua raskausdiabetekseen.

Tutkimusta tulkittaessa on otettava huomioon, että se osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta masennuslääkkeiden ja raskausdiabeteksen välillä. Tulokset eivät välttämättä myöskään päde muihin kuin eurooppalaista alkuperää oleviin etnisiin ryhmiin.

Tutkimusta kirjoittanut Montrealin yliopiston professori Anick Bérard kertoo CNN-uutissivustolle, että masennuslääkkeet voivat aiheuttaa painon nousua. Lihominen puolestaan vaikuttaa insuliiniresistenssiin ja sokeriaineenvaihduntaan, mitkä lisäävät riskiä diabetekseen.

Odottavan äidin masennuksen hoitaminen on tärkeää

Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan, että ainakin noin viidennes raskaana olevista naisista kärsii raskautensa aikana merkittävästä masennuksesta, ahdistuneisuudesta tai muista psyykkisistä oireista. Psyykenlääkkeiden käyttöä tulisi välttää erityisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Masennuksen hoitoon voi kokeilla lääkkeiden lisäksi kirkasvalohoitoa ja sähköhoitoa.

Suosittujen SSRI-lääkkeiden käyttöön tiedetään liittyvän jonkin verran suurentunut riski keskenmenoon, synnytyskomplikaatioihin sekä vastasyntyneiden alhaisempaan painoon ja pienempään Apgar-pistemäärään. On epäselvää, ovatko löydösten syynä masennuslääkkeet vai psykiatriseen sairauteen liittyvät riskit.

Odottavan äidin masennuksen hoitaminen on kuitenkin tärkeää, ja yksi keino siihen ovat masennuslääkkeet. Hoitamaton masennus voi lisätä erilaisten raskauskomplikaatioiden määrää ja uhkaa niin syntymättömän lapsen kuin äidin itsensä henkeä.

Odottavan äidin onkin tärkeää punnita sekä masennuslääkkeiden käytöstä että käyttämättömyydestä aiheutuvat riskit lääkärin kanssa ennen kuin lopettaa lääkityksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja