Masa-Yardin myynti tuottoisinta Kvaernerille

Myyminen olisi paras keino Kvaerner-konsernille, jos se haluaa saada rahaa suomalaisista tytäryhtiöistään Masa-Yardsista tai Kvaerner Pulpingista kriisinsä voittamiseksi, suomalaiset asiantuntijat arvioivat tänään.

Heidän mukaansa Kvaerner tai sen omistajat eivät voi noin vain kävellä suomalaisten tytäryhtiöiden kassalle ja nostaa sieltä rahaa.

-Myyminen olisi nopeinta, Tilintarkastajayhdistyksen puheenjohtaja HTM Ossi A. Saarinen arvioi.

Kaikki muut keinot ovat hitaampia ja riippuvat siitä, onko tytäryhtiöistä ylipäätään irrotettavissa rahaa emoyhtiölle.

Myös professori Stefan Sundgren Vaasan Svenska Handelshögskolanista huomautti, että paras tapa saada rahaa irti tytäryhtiöistä olisi myydä ne. Professori Erkki Laitinen Vaasan yliopistosta niin ikään arvioi, että laivanrakentamisen kohtalona saattaa olla myynti emoyhtiön pelastamiseksi.

Käytettävissä vain vapaa oma pääoma

Muita keinoja rahan irrottamiseksi tytäryhtiöistä olisivat ylimääräinen osingonjako tai konserniavustus, mutta ne vaativat yhtiökokouksen päätöksen. Kvaerner tytäryhtiöidensä omistajana voi tietenkin kutsua koolle ylimääräisen yhtiökokouksen ja päättää rahan siirtämisestä emoyhtiölle, mutta sen mahdollisuuksia hakea lievitystä kassakriisiinsä tätä kautta rajoittavat osakeyhtiölain säädökset. Osinkoja tai konserniavustuksia voidaan maksaa vain sen verran kuin tytäryhtiöillä on kassassa vapaata pääomaa.

Laitinen, Saarinen ja Sundgren korostivat, etteivät he tunne tarkkaan Kvaernerin tapausta, mutta Masa-Yards tai Kvaerner Pulping eivät liene kannattavuudeltaan niin hyviä, että niillä olisi kasapäin jakamattomia voittovaroja kassoissaan. Saarisen mukaan lisäksi tytäryhtiöiden yhtiöjärjestyksissä voi olla määräyksiä, jotka rajoittavat emoyhtiön oikeuksia. Samoin rajoituksia voivat asettaa sopimukset tytäryhtiöiden muiden rahoittajien kanssa.

Osakepääoma on joka tapauksessa koskematon, ellei tytäryhtiötä lopeteta kokonaan, mikä veisi erittäin pitkän ajan. Kannattavan tytäryhtiön tyhjentämisessä on myös se vaikeus, että tytäryhtiö joutuu puolestaan kriisiin. Silloin kuvaan astuvat tytäryhtiön hallituksen jäsenten henkilökohtaiset vastuut.

Laitinen kertoi kokemuksen osoittaneen, ettei edes emoyhtiön konkurssi välttämättä kaada tytäryhtiöitä, mikäli niiden oma talous on kunnossa.

Kvaerner onnistui eilen välttämään nipin napin konkurssin, kun sen suuromistajat, venäläinen Jukos ja norjalainen Folketrygfonden sekä rahoittajapankit pääsivät sopimukseen yhtiön velkojen järjestelystä ja rahoituksesta.

Kvaernerin tilanne jatkuu kuitenkin edelleen kriittisenä, sillä yhtiö tuottaa jättitappiota.

Ostajan löytäminen voi olla vaikeata


Kvaerner yritti myydä Masa-Yardsia vuosina 1999-2000, mutta kauppoja ei syntynyt. Kvaerner Pulping on edelleen Kvaernerin julkisella myyntilistalla, mutta ostajaa ei ole löytynyt.

Masa-Yardsin ostajaehdokkaana oli yhtiön entisen pääjohtajan Martin Saarikankaan johtama ryhmä, johon tiettävästi kuului Masan amerikkalaisia asiakkaita, vakuutusyhtiöitä sekä suomalaiset alihankkijat Metra (nykyinen Wärtsilä), Rautaruukki ja ABB. Toinen ostajaehdokas oli puolalainen Gdynian telakka.

Tällä kertaa myös Suomen valtion osallistumista telakkayhtiön lunastamiseen on väläytetty.

-Masa-Yardsille saattaa löytyä hyvä ja sen tulevaisuuden näkökulmasta synergiaa luova uusi omistaja, Laitinen arvioi.

Edellytys on, että tilauskanta ja kannattavuus ovat kunnossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat