Markon häät peruuntuivat, kun morsian ei päässyt juhliinsa Venäjältä – ulkomaalaisen kanssa seurusteleville koronakaranteeni on ollut raskas: "Onko parisuhde vähemmän tärkeä kuin marjojen poiminta?"

1:51
Matkustusrajotteita on Suomessa purettu kesän aikana ja matkailu moniin maihin on helpottunut merkittävästi.

Markon ja hänen morsiamensa Kristinan häät peruuntuivat koronan takia, koska Venäjällä asuva morsian ei päässytkään omiin juhliinsa Suomeen. Tiia Virtanen ei voi matkustaa miehensä luokse Yhdysvaltoihin, koska viisumin saanti on pandemian vuoksi viivästynyt. Tässä jutussa oman karanteenitarinansa kertoo myös venäläisen Jelenan kanssa seurusteleva Juha.

Imatralaisen Markon, 40, oli tarkoitus juhlia häitä morsiamensa Kristinan, 36, kanssa tässä kuussa. Korona kuitenkin muutti suunnitelmat, eikä Kristina pariskunnan yllätykseksi enää päässytkään takaisin Suomeen. 

Asiasta uutisoivat ensimmäisenä Yle ja Uutisvuoksi-lehti.

Rakennusinsinööriksi ja arkkitehdiksi kouluttautunut Kristina asuu ja työskentelee Pietarissa. Hänellä on Suomeen perhesyistä pitkä viisumi, mutta ei oleskelulupaa. Hänen äitinsä asuu Imatralla, ja tällä on Suomen kansalaisuus.

Pariskunta ei ole tavannut maaliskuun jälkeen

Joulukuussa Suomessa kihloihin mennyt pari ei ole tavannut sen jälkeen, kun rajat menivät kiinni maaliskuussa.

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomeen voi saapua esimerkiksi Venäjältä, Yhdysvalloista ja Kanadasta vain pakottavasta henkilökohtaisesta syystä. Sellaiseksi tulkitaan esimerkiksi henkilökohtaista läsnäoloa edellyttävä syy, jossa matkustajan saapumatta jääminen aiheuttaa suurta haittaa. Henkilökohtaiset syyt arvioidaan tapauskohtaisesti rajatarkastuksen yhteydessä.

Suomeen voi saapua myös tärkeissä perheasioissa. Sellaisia ovat esimerkiksi oman lapsen syntymä tai lähiomaisen vakava sairastapaus.

Markon mukaan häät eivät olleet viranomaisille riittävä syy.

Hallituksen linjauksen mukaisesti Suomen ja Venäjän välisellä rajalla noudatetaan tiukkoja käytäntöjä ainakin 11. elokuuta asti. Valtioneuvosto tarkastelee siihen mennessä rajoituksia uudelleen ja tekee mahdollisesti uusia päätöksiä.

Ministerit eivät ole vastanneet

Marko kertoo MTV Uutisten haastattelussa olleensa yhteydessä eri ministeriöihin, ministereihin ja jopa presidenttiin. Vastausta ei ole kuitenkaan tullut presidentinkanslian viestiä lukuun ottamatta. Sieltä kerrottiin, että asia ei kuulu presidentin toimivaltuuksiin, mutta toivottiin, että asia selviäisi pian.

Markon ja Kristinan häät on nyt siirretty elokuulle. On kuitenkin epävarmaa, onnistuuko vihkiminen silloinkaan.

Mies odottaa USA:ssa 

Hausjärvellä isänsä luona tällä hetkellä väliaikaisesti asuva Tiia Virtanen, 29, ja hänen yhdysvaltalainen miesystävänsä Chris, 34, ovat olleet koronakaranteenin ja Virtasen Yhdysvaltain viisumin viivästymisen takia erossa toisistaan 7 kuukautta.

He alkoivat seurustella vuonna 2015 San Franciscossa Yhdysvalloissa. Virtanen oli USA:ssa au pairina. 

– Tulin takaisin kotiin Suomeen, kun viisumini meni umpeen. Chris tuli ensin moikkaamaan minua Eurooppaan helmikuussa 2016, ja 2 kuukauden jälkeen hän päätti muuttaa Suomeen, Virtanen kertoo.

Chris asui Suomessa joulukuuhun asti ja sai viisumin Suomeen vuoteen 2024 asti. Pariskunnalla oli Suomessa yhteinen yritys Porvoossa.

– Laitoimme sen kiinni joulukuussa, kun Chris sai hyvän työtarjouksen Yhdysvalloista.

Virtanen alkoi saman tien hakea itselleen niin sanottua kihlajais- eli K1-viisumia. Sillä saa matkustaa Yhdysvaltoihin naimisiin mennäkseen.

– Ajattelimme, että viisumin saannissa ei mene kauaa vaan pääsen matkaan ihan hetken päästä. Mutta nyt tosiaan kaikki on mennyt niin kuin on mennyt, Virtanen harmittelee.

Ikävä miestä ja koiraa

Pitkä ero ja epätietoisuus tulevasta ovat tuntunut raastavilta. Virtasella on Yhdysvalloissa miehen lisäksi yhteinen Andy-koira.

– Olimme olleet ennen eroamme yhdessä jokaisen minuutin töissä ja vapaa-aikana, eli aika iso kontrasti tämä on ollut siihen. Se on ollut tosi ikävää ja vaikeata varsinkin näissä oloissa, kun ei yhtään tiedä, milloin seuraava kerta saattaa olla.

– Olisi huomattavasti helpompaa tietää päivämäärä, milloin näkee toisen, Virtanen sanoo. 

Chris voisi Suomen viisumillaan periaatteessa tulla maahan, mutta pariskunta on ajatellut, että koronakaranteenin ja epävarman tilanteen takia se ei ole nyt järkevää.

– Minä asun nyt isän luona ja odotan viisumia enkä pysty tekemään mitään radikaaleja ratkaisuja, kuten muuttamaan omaan asuntoon. Tämä on sellaista odottelua nyt vain. 

”Miksi meidän parisuhde on vähemmän tärkeä kuin marjojen poiminta”

Venäläinen Jelena ja suomalainen Juha olivat menossa naimisiin huhtikuussa, kun korona tuli väliin.

– On erittäin vaikea ajatella, miksi meidän parisuhteemme on vähemmän tärkeä kuin marjojen poiminta, kuusen taimien istutus tai säilörehun korjuu, Juha toteaa kirjeessään MTV Uutisille.

Juha pohtii sitä, miksi hänen pienessä kaupungissa Sortavalassa lähellä Suomen rajaa asuva morsiamensa ja tämän 10-vuotias tytär ovat vaarallisempia Suomen terveystilanteen kannalta kuin ukrainalainen marjanpoimija, suomalainen nuuskan ostaja Ruotsissa tai Kreikassa ruotsalaisten joukossa lomaileva perhe.

– En moiti viranomaisia, jotka toteuttavat hallituksen määräyksiä. Mutta en voi käsittää sitä, että jos esimerkiksi turvapaikanhakijoita ilmaantuu rajalle, heidät otetaan aina vastaan ja heidän asiansa käsitellään asianmukaisesti.

Odottaminen on ollut kuluttavaa

Juha kertoo, että naimisiin menon eteen on tehty paljon ja häätilaisuutta ovat odottaneet ja valmistelleet paitsi pariskunta myös heidän perheensä.

– Jokainen hallituksen tiedotustilaisuus on katsottu silmä kovana, mutta ei ole asia edennyt.

”Tarvitsemme oikeudet toisiimme, yhteiseen elämään ja perheeseen”

Ylen uutisissa olleen jutun jälkeen moni samassa tilanteessa oleva on ottanut Markoon yhteyttä. Yhteydenottoja on tullut niin Suomesta kuin Venäjältäkin.

Marko ja jyväskyläläinen Suvi kirjoittivat 15. heinäkuuta yhdessä kirjelmän, jonka he ovat lähettäneet joukolle eduskunnan ja ministeriön päättäjiä. Suvin kumppani on moskovalainen Maria.

Marko ja Suvi toivovat viestissään, että parisuhteen määritelmää laajennettaisiin myös seurustelusuhteisin ja että matkustus kaikkialta ulkomailta ja ulkomaille olisi koronarajoituksista huolimatta helpompaa. Nyt perheeksi katsotaan vain aviopuolisot.

– Pandemia heitti suuren joukon seurustelusuhteessa ja avioliitonomaisessa suhteessa eläviä pariskuntia erilleen. Nyt olemme olleet jumissa tässä tilanteessa jo useita kuukausia – ilman mitään oikeuksia toisiimme.

Marko ja Suvi muistuttavat siitä, että esimerkiksi Ruotsissa pandemiatilanne on edelleen hurja, mutta silti jo kesäkuusta lähtien Ruotsista on voinut saapua Suomeen laajennetun perheasioiden määritelmän perusteella.

– Tässä näyttävät painavan enemmän EU-sopimukset vapaasta liikkuvuudesta kuin itse perheasiat.

Suvi ja Marko toteavat kannanotossaan vielä, että ulkomaalaisen kanssa seurustelevat ovat täysin eriarvoisessa asemassa virallisessa parisuhteessa oleviin nähden.

– Me emme odota turismin vapautumista ja vapaata matkustelua, vaan tarvitsemme oikeudet toisiimme, yhteiseen elämään ja perheeseen.

Marko, Kristina, Chris, Suvi, Maria, Juha ja Elena halusivat esiintyä jutussa vain etunimillään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja