Marko Anttilan kohtelu sai Jukka Jalosen veren kiehumaan – "Tässä sorretaan ihmisoikeuksia"

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei ole lainkaan tyytyväinen siihen, että Marko Anttilaa pidetään eristyksissä, vaikka tämän kohdalla voidaan puhua jo täysin terveestä urheilijasta.

Anttila antoi positiivisen koronanäytteen 19. tammikuuta, mutta kisoihin lähdettäessä Anttila antoi jo negatiivisen testituloksen. Pekingissa näyte oli kuitenkin taas positiivinen, joten Anttila joutui eristyksiin.

Suomen olympiajoukkueen ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi suomalaismedialle, että Anttila tarvitsee nyt kaksi peräkkäistä 24 tunnin välein annettua negatiivista testiä, joissa CT-arvo on yli 40 tai kolme peräkkäistä negatiivista testiä, joissa CT-arvo on 35-40. Jos näiden aikahaarukoiden sisällä tulee yksikin testi, joka ei täytä näytä kriteereitä, ruljanssi alkaa alusta. 

Anttila on ollut positiivisesta testituloksestaan lähtien täysin oireeton. Vaikka Anttilan voi määritellä terveeksi urheilijaksi, joutuu hän olemaan eristyksissä niin pitkään, kunnes yllä mainitut kriteerit täyttyvät.

Tilanne ei miellytä Leijonat-luotsi Jukka Jalosta lainkaan.

– Enemmänhän tässä on kyse siitä, että tässä sorretaan ihmisoikeuksia. Huippu-urheilija, joka on terve, ei saa osallistua olympialaisiin, Jalonen jyrähtää.

Jalonen haluaa tehdä kaiken voitavan, jotta Anttila saataisiin mahdollisimman nopeasti takaisin joukkueen vahvuuteen.

– Periaate Leijonissakin on aina ollut, ettei kaveria jätetä. Sen takia tämä tilaisuus järkättiin, jos tämä auttaisi jotain heräämään. Jos tämä ei auta, pitää miettiä, mitä me seuraavaksi keksitään. Ei me välttämättä tätä tähän jätetä, Jalonen kertoo.

– Jos Kiinan viranomaiset eivät ala tajuamaan, mikä on homman nimi, niin sitten pitää etsiä muita keinoja, että joku heräisi todellisuuteen. Tosi surullinen tilanne kaiken kaikkiaan.

Jalonen kertoi medialle, että Anttilan lisäksi myös moni muu Leijonien pelaaja sai koronatartunnan tammikuussa ennen joukkueen kokoontumista ja Pekingiin lähtöä. Tilanne kuitenkin helpottui juuri sopivalla hetkellä.

– Jos kisat olisivat alkaneet viikkoa aikaisemmin, meillä olisi aika eri joukkue täällä. Ajoitus oli kohdallaan, että saatiin sairastuneet negatiivisten kirjoihin, Jalonen paljastaa.

Joukkueessa on myös useita pelaajia, jotka eivät ole sairastaneet koronavirusta. Vaikka Leijonat on huolehtinut tartuntariskien minimoimisesta, ei kontaktia Anttilan kanssa ole voitu välttää. Anttila ei kuitenkaan ole enää tartuttavassa tilassa.

– Tiedämme, ettei Anttila ole enää tartuttava, eikä ole ollut pitkään aikaan. Sehän tässä harmittaa urheilijan puolesta.

Tästä syystä Jalonen ei ymmärrä lainkaan, miksi Anttilaa pidetään yhä eristyksissä.

– Tilanne olisi ihan erilainen, jos Anttila olisi täällä sairastunut ensimmäistä kertaa. Sehän on ihan selvää, että silloin on pakko olla karanteenissa. Mutta kyse ei ole tästä.

Jalonen on pitänyt eristyksen aikana yhteyttä Anttilan kanssa. Leijonat-luotsi myöntää, että ikävä tilanne on vaikuttanut myös Anttilan mielialaan.

Eristysolosuhteet eivät myöskään parhaalla tavalla palvele Anttilan valmistautumista olympiaturnaukseen.

– Ei siellä pysty kuntoaan ylläpitää. Sekin on hanurista. Kyllä tämä aika syvältä suoraan sanoen on. Olen ehdottomasti huolissani. Ei tuollaisessa paikassa ole syyttä suotta kovin kiva pidempää aikaa olla, Jalonen harmittelee.

Jalonen toivoo apua myös medialta, jotta tilanteeseen voitaisiin saada jotakin muutosta.

– Kyllä tässä toiveissa on, että Suomen mediakin voisi jeesata meitä tässä tilanteessa. Jos te laitatte kunnon otsikot liikenteeseen, ettekä hirveästi kehu Kiinan viranomaisia, niin veikkaan, ette ne jostain kuulee tällaista olevan liikkeellä. Se voisi ehkä saada muutosta aikaan. Jos mua ei näy enää sen jälkeen, niin minut on viety johonkin jollain toisella vehkeellä kuin ambulanssilla, Jalonen nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat