Mainos

Markkinat vakuuttuivat - pörssit ampaisivat ylös

Pörssit ampuivat suoraan ylös tänään sen jälkeen, kun euron puolustamiseksi tehty 750 miljardin euron jättipaketti sekä keskuspankkien tuki vakuuttivat markkinat.

Helsingin pörssi kohosi 7,39 prosenttia 6726 pisteeseen. Eurooppalaisia osakkeita mittaava FTSEurofirst riensi samoin 7 prosenttia. Lontoon ja Frankfurtin pörssien vauhti oli noin 5 prosenttia. Myrskyn silmässä oleva Ateena loikkasi peräti 10 prosenttia.

Paineen laukeaminen näkyi myös Atlantin takana. New Yorkin pörssi oli alkuillasta 4 prosentin ja Nasdaq 5 prosentin nousussa. Näin suuret hypyt ovat harvinaisia niin New Yorkin arvopaperimarkkinoilla kuin Euroopan suurpörsseissä.

Erityisesti pankit olivat vedossa kaikissa pörsseissä. Kreikan taudin leviäminen talouteen olisi tapahtunut juuri pankkien kautta. EKP:n päätös ostaa markkinoilta horjuvien maiden valtionlainoja ja myydä hyviä velkapapereita tilalle on suuri huojennus pankkien taseiden kannalta.

Helsingissä Pohjola Pankki kirjasi 22 prosentin ja Nordea 13 prosentin hypyn.

Tavallisissa oloissa Nokian nousu 5,93 prosenttia 8,80 euroon olisi ollut hieno, mutta päivän yleislinjaan nähden se jäi vaatimattomaksi. Yleislinjaa kuvaa se, että vain yksi osake, Turkistuottajat, jäi miinukselle.

Vaihtoa kertyi harvinaisen paljon, 1178 miljoonaa euroa.

Myös euro vahvistui reippaasti euromaiden päätöksen seurauksena. EKP noteerasi viime viikolla syöksyneen euron karvan alle 1,30 euroon, mikä on yli 2 senttiä enemmän kuin perjantaina.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Suomen osuus takuista 8 miljardia - katso Timo Haapalan juttu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.