"Markkinat määräävät Portugalin uskottavuuden"

Portugali on joutunut talouskriisissään pattitilanteeseen. Omaa säästöpakettia - menojen leikkauksia ja verojen korotuksia - ei haluttu toteuttaa, eikä EU:n talousapukaan kelpaa. Maassa on vaje myös poliittisista päätöksentekijöistä hallituksen erottua toissapäivänä.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?
- Riippuu markkinoista. Eli missä vaiheessa Portugali tarvitsee lisää lainaa. Silloin markkinoilla on mahdollisuus päättää minkälainen Portugalin uskottavuus on, toteaa talouden asiantuntija, työeläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander.

Kuinka kauan maa voi vielä sinnitellä?
- En tiedä, kuinka paljon Portugalin kassassa on rahaa, minkälainen maksuvalmius maalla on. Totuuden hetki tulee sitten, kun maksuvalmiutta tarvitaan. Ensi kuussa erääntyy lainoja.

Jos Portugali pyytää EU:lta talousapua, mitä se merkitsisi Suomen kannalta?
- Välittömästi ei mitään. EU:n vakausvälineessä on riittävästi rahaa Portugalinkin tarpeisiin lyhyellä tähtäimellä. Jos kriisi pitkittyy, joudutaan ehkä päättämään lisätakauksista.

Kuinka suurella todennäköisyydellä Suomi joutuisi osallistumaan Portugalin velkojen maksuun?
- Todennäköisyys on aika pieni. Jos Portugali ei hae EU:n talousapua, kriisi siirtyy pankkien ongelmaksi. Käsittääkseni Portugalia ovat rahoittaneet suurelta osin ranskalaiset, espanjalaiset ja saksalaiset pankit.

Millä tavoin Portugalin talouskriisi tuntuu suomalaisen kukkarossa, onko pelkoa esimerkiksi korkojen noususta?
- Hyvän luottokelpoisuuden maissa, kuten Suomessa, valtionlainojen korot eivät tämän takia nouse. Uhkaa ei myöskään kohdistu suomalaisen suomalaisen asuntovelallisen kukkarolle. Euroopan keskuspankki EKP joutuu päinvastoin jarruttelemaan euribor-korkoja.

Millaiset vaikutukset voivat olla euron kurssiin?
- Tällaiset kriisit pyrkivät heikentämään kurssia esimerkiksi suhteessa dollariin, mutta siinä ei ole odotettavissa mitään dramaattista.

Mikä tällä hetkellä olisi Suomen kannalta pahin näkymä?
- Pahinta olisi, jos tästä olisi seurauksena euroopanlaajuinen pankkikriisi. Sellainen saattaisi työntää Eurooppaa uuteen taantumaan.

Kreikka ja Irlanti ovat jo saaneet EU:lta talousapua. Milloin niiltä voi odottaa näkyviä tuloksia?
- Irlannin suhteen olen optimistinen. Irlannilla on pohjalla vientiteollisuutta, jonka avulla se voi lähteä hoitamaan velkaansa. Kreikan suhteen tilanne on pessimistisempi. Sillä on enemmän velkaa ja suurempi valtiontalouden alijäämä. Kreikalla ei myöskään ole suurta vientiteollisuutta, joten sen talouden kasvukyky on heikompi .

Onko vielä odotettavissa uusia maita pelastettavien joukkoon?
- Espanja on suuri mörkö, koska se on suuri maa. Siellä on kuitenkin onnistuttu tekemään omia säästötoimia, ja valtiontalouden vaje on pienenemään päin, Kiander sanoo.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat