Mainos

Portugali puun ja kuoren välissä

Portugalin kuukausia kestänyt talouskriisi ja epätoivoinen viivytystaistelu EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apua vastaan on nyt siinä tilanteessa, että maa on joutunut puun ja kuoren väliin.

Kun oppositio hylkäsi toissapäivänä sosialistihallituksen säästöpaketin, ja pääministeri jätti eronpyyntönsä, ollaan umpikujassa.

Presidentti Aníbal Cavaco Silva tapaa tänään parlamentissa edustettuina olevien puolueiden johtajat. Tapaamisten jälkeen selviää, järjestetäänkö Portugalissa ennenaikaiset parlamenttivaalit, vai yritetäänkö entisen pohjalta muodostaa uusi hallitus.

Oli tulos kumpi hyvänsä, kassa uhkaa kaatua ja poliittinen kriisi jatkua. Uudenkin hallituksen on aloitettava oman säästöohjelman laatimisesta - tai pyydettävä talousapua.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF merkitsee portugalilaisille mustaa mörköä. Maa on joutunut turvautumaan sen apuun kahdesti, 1970- ja 1980-luvuilla. Kummallakin kerralla valuuttarahaston sanelemat ehdot kiristivät portugalilaisten vyötä niin kireälle, että pelkkä ajatuskin uudesta väliintulosta kavahduttaa.

Jotain on kuitenkin tehtävä pian: huhtikuussa erääntyy lainoja maksettavaksi, maan luottoluokitusta on alennettu ja korkoja nostettu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.