Mainos

Marja-ala harmittelee Kiinan halpoja marjoja – "kansainväliset markkinat hiipuneet"

Marja-ala on harmissaan siitä, että EU:n ulkopuolelta tulevat halvat marjat vievät sijaa suomalaisilta tuotteilta. Erityisen harmittaa puolukan tilanne.

– Suomalaisen puolukan kansainväliset markkinat ovat hiipuneet osittain sen takia, että EU:n alueelle tulee edullista puolukkaa muun muassa Kiinasta sekä Venäjältä ruplan arvon laskettua. Näiden takia osa yrityksistä ei ole ostanut suomalaisilta yrityksiltä tänä vuonna juuri mitään, harmittelee Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.

– Tämä on tarkoittanut muun muassa sitä, ettei esimerkiksi Oulun ja Keski-Pohjanmaan 4h-piiri ei ole ostanut alueen poimijoilta marjaa. Se on sääli.

Moision mukaan 4h-piiri on aiemmin ostanut marjaa muun muassa lapsiperheiltä ja nuorilta marjanpoimijoilta ja välittänyt sitä yrityksille.

– Toivotaan, että suomalaiset toimisivat aktiivisemmin EU:n suuntaan. Kyllä suuret maat ovat pitäneet aina huolen siitä, ettei heidän tuotantonsa joudu uhatuksi. Meillä pohjoisessa on ollut pienemmän vaikutusmahdollisuudet tai sitten on unohdettu pitää huoli näistä muista vientituotteista.

Ruotsin etumatkaa kiritään

Julkisuudessa puhutaan joka vuosi paljon ulkomaalaisista marjanpoimijoista ja näiden ryhmien aiheuttamista ongelmista. 

Ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat kuitenkin alalle hyvin tärkeitä.

Kauppoihin saatujen marjojen määrää sekä yritysten liikevaihtoa on saatu viime vuosina kasvatettua juuri ulkomaalaisten poimijoiden ansiosta, Moisio huomauttaa.

– Täällä on otettu sama malli käyttöön, mikä on Ruotsissa ollut jo vuosikymmeniä. Ruotsalaisyritykset ovat saaneet nostettua osuuksiaan, mutta nyt Suomessa on viime vuosina saavutettu Ruotsin etumatkaa.

Yritykset sijoittavat poimijat sinne, missä on paras sato. Ulkomaalaiset poimijat kiertävät esimerkiksi itäisessä Pohjois-Suomessa ja Lapissa sadon perässä.

Moisio muistuttaa, että kolmasosa marjoista on edelleen suomalaisten poimimia.

– Yleensä suomalaiset, jotka poimivat marjoja yksityisesti myyntiin, ovat iäkkäämpiä eläkeläisiä.

Pihlajanmarjasta uusia tuotteita?

Tämän vuoden marjasato on ollut monin paikoin hyvä. Esimerkiksi mustikkaa on ollut paikoin runsaasti, puolukkaakin paikoitellen hyvin. 

Marjasadossa on kuitenkin yksi yllättäjä, jonka käyttöön marja-ala toivoo monipuolisuutta.

– Pihlajanmarja yllätti sadollaan, sitä yritykset ostavat nyt enemmän kuin muina vuosina. Sen kaupallinen merkitys on ollut vähäinen, mutta nyt sitä ostetaan ja käytetään erilaisiin hilloihin, hyytelöihin sekä kuivattuihin rouheisiin ja jauheisiin. Toivottavasti lisää sen käyttöä ja tuotteita kehitellään lisää, sillä sadosta tuli niin hyvä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.