Marin ja Andersson: Keskusta rikkoi hallituksen pelisääntöjä translain äänestyksessä – ei kuritoimia, sanoo keskustaryhmän johtaja

Näin pääministeri Sanna Marin kommentoi keskustan hallituksen pelisääntöjä rikkovaa toimintaa translain äänestyksessä 2:08
Näin pääministeri Sanna Marin kommentoi keskustan toimintaa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan keskustan kansanedustajien toiminta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ei ollut hallituksen yhteisten sääntöjen mukaista. Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on asiasta samaa mieltä.

Keskustan edustajat eli Markus Lohi, Pekka Aittakumpu ja Hanna-Leena Mattila äänestivät valiokunnassa hallituksen translakiesitystä vastaan yhdessä perussuomalaisten edustajien kanssa.

Marin kuitenkin sanoi, ettei vielä mene johtopäätöksiin, vaan aikoo keskustella tilanteesta keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon kanssa. Marin sanoi myös olettavansa, ettei keskustan eduskuntaryhmä voi kansanedustajien toimintaa hyväksyä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hallituksen esitystä translaista vastaan äänestäneille keskustan kansanedustajille ei seuraa kuritoimia puolueen eduskuntaryhmässä, kertoo ryhmää johtava Eeva Kalli.

Saarikko: Translakiesitys etenee 

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan pääministeri on ollut tietoinen asiasta.

– Olen ollut tyytyväinen siihen, että olemme voineet jo ennen lain käsittelyä sopia, että osalle keskustan kansanedustajista lain tukeminen ei sovi ja sen mukaan on nyt voitu toimia.

Saarikon on vaikea nähdä, että äänestyksessä olisi rikottu hallituksen yhteisiä pelisääntöjä.

– Meidän on vaikeaa nähdä tilannetta, jossa tämänkaltainen kysymys, johon on erikseen sovittu niin kutsuttu omantunnon edellytys, että kanta muuttuisi valiokuntakäsittelyn ja suuren salin välillä. Valiokunnassa keskustalta edustajiksi on valikoitunut joukko, jonka tiesimme jo etukäteen olevan lakiesitystä vastaan ja sen mukaan he ovat toimineet.

Saarikko pitää tärkeänä, että hallitus on pitänyt kiinni sitoumuksestaan, että translakiesitys etenee, ja näin nyt tapahtuu.

– Kaikki kansanedustajat pääsevät sitä käsittelemään, ja itse tuen tuota lakiesitystä.

Saarikko sanoo olevansa aina pääministerin käytettävissä, kun keskustelulle on tarvetta.

– Tämän mahdollisuuden järjestän heti, kun hän sitä pyytää.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Pääministeri Marin: Keskusta rikkoi hallituksen pelisääntöjä translakiasiassa – näin puolueiden johtohahmot kommentoivat 6:09
Pääministeri Marin: Keskusta rikkoi hallituksen pelisääntöjä translakiasiassa – näin puolueiden johtohahmot kommentoivat.

Andersson: Keskustan toiminta varsin surullista 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on pääministerin kanssa samaa mieltä siitä, että keskusta on jälleen kerran toimitunut hallituksen yhteisiä pelisääntöjä vasraan.

– Minusta on varsin surullista, että hallituspuolue ei ole valmis kannattamaan tämän hallituksen keskeisintä ihmisoikeuksiin liittyvää lakiesitystä.

– Tulkitsen keskustan taas kerran toimineen hallituksen yhteisiä pelisääntöjä vastaan, koska keskustan toiminta valiokunnassa olisi tarkoittanut sitä, että alkuperäisessä muodossa ei oltaisi saatu hallituksen esitystä eteenpäin isoon salilin äänestettäväksi.

Andersson painottaa, että äänestäminen oman tunnon mukaan tehdään isossa salissa, missä lopullinen äänestys käydään. 

–  Keskusta oli kuitenkin viestittänyt muille hallitusryhmille, että he ovat sitoutuneita siihen, että saadaan hallituksen esitys hallituksen esittämässä muodossa ison salin käsittelyyn, jossa sitten minun ymmärtääkseni enemmistö keskustalaisistakin olivat ilmoittaneet, että ovat valmiita tukemaan hallituksen esitystä.

– Johtuen siitä, miten keskustan edustajat toimivat sote-valiokunnassa, hallituksen esittämässä muodossa esitystä ei olisi saatu eteenpäin, vaan muut hallitusryhmät joutuivat neuvottelemaan kokoomuksen kanssa, jotta tämä ylipäätään saatiin isoon saliin käsiteltväksi.

Anderssonin mukaan olisi ollut pelisääntöjen mukaista, että keskustalaiset olisivat jättäytyneet tulemasta kokoukseen. 

"Tämänkaltaiset kysymykset ovat omantunnonkysymyksiä"

Translakiin liittyvä mietintö hyväksyttiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa äänin 11-5.

Kallin mukaan puolueessa on pitkä perinne siitä, että tämänkaltaiset kysymykset ovat omantunnonkysymyksiä. Kallin mielestä on aivan selvää, että edustajan näkemys ei muutu valiokunnasta täysistuntosaliin astuessa.

Aikaisemmin hallituksen sisällä oli sovittu siitä, että keskustalaiset saavat äänestää omantunnon mukaan translakia vastaan eduskunnan täysistunnossa, kun laki sinne aikanaan päätyy.

Keskustaedustajien äänestäminen hylkäämisen puolesta jo valiokuntavaiheessa tuli kuitenkin muille hallituspuolueille osittain yllätyksenä.

Viime vuonna keskusta ei pystynyt hallituksen riveissä luonnosuojelulakia koskevissa äänestyksissä. Tämän jälkeen Marin sanoi, että kyseessä sai olla viimeinen kerta.

– Ei ole missään nimessä oikein, että hallituksen pelisääntöjä tällä tavalla rikotaan eli eduskunnassa ei puolusteta hallituksen yksimielisesti eduskuntaan viemiä esityksiä. Tämä tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Se ei ole hyväksyttävää, Marin totesi tuolloin tiedotustilaisuudessa.


Lue myös:

    Uusimmat