Marimekko poisti nettisivuiltaan Kiinan uiguurien kohtelua arvostelevan kommentin – tutkija: "Kiinan viesti on se, ettei sitä saa arvostella"

Kiina asetti vastapakotteita H&M:lle, Tommy Hilfigerille ja Adidakselle – tutkija avaa, mistä on kyse 6:15
Katso video: Kiina asetti vastapakotteita muun muassa H&M:lle, Tommy Hilfigerille ja Adidakselle. Tutkija avaa, mistä on kyse.

Kiina jatkaa maassa toimivien, uiguurivähemmistön kohtelua arvostelevien vaatealan yritysten painostamista.

Euroopan unioni asetti viikko sitten Kiinalle pakotteita maan luoteisosassa sijaitsevan Xinjiangin maakunnan uiguurivähemmistön ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Myös Yhdysvallat, Britannia ja Kanada asettivat pakotteita Kiinalle. Kiina asetti välittömästi vastapakotteita EU:lle ja Iso-Britannialle.

Isot monikansalliset yrityksetkin saivat osansa. Ruotsalaisen vaatejätti H&M:n liikkeitä poistettiin kiinalaisesta karttapalvelusta.

Tunnetuista vaateketjuista myös Tommy Hilfiger, Burberry, Nike ja Adidas ovat olleet boikottien kohteena.

Myös suomalaisyritys Marimekon epäillään saaneen osansa.

Marimekko viestitti nettisivuillaan vielä viikko sitten, ettei se käytä Uzbekistanissa, Turkmenistanissa tai Kiinan Xinjiangissa poimittua puuvillaa uiguurien ihmisoikeuksien rikkomisen takia.

Muutama päivä myöhemmin maininta Xinjiangista oli hävinnyt Marimekon nettisivujen tekstistä.

"Pitää olla kritisoimatta Kiinan ihmisoikeustilannetta"

Suomalaisten yritysten yritysvastuita seuraavan kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan Kiinan toimillaan välittämä viesti on, ettei sitä saa arvostella.

– Se viesti mikä niissä (painostustoimissa) on, on se, että jos te haluatte toimia Kiinan kuluttajamarkkinoilla ja tehdä siellä voittoa, teidän pitää olla kritisoimatta Kiinan ihmisoikeustilannetta, kiteyttää Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti MTV Uutisten haastattelussa.

Marimekko ei suoraan kommentoinut MTV:lle muutosta nettisivujensa tekstissä.

Yhtiön viestinnästä vastattiin sähköpostitse, että Marimekko noudattaa vastuullisen hankinnan periaatteita, joissa ei ole tapahtunut muutoksia.

Metsäalan suuryritys Stora Enso puolestaan sanoo luopuvansa vaatteiden valmistukseen käytettävän liukosellun viennistä Xinjiangiin.

Yhtiö sanoo päättäneensä asiasta viime vuonna talous- ja vastuullisuussyistä.

Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti muistuttaa, että yritysten tulisi olla tarkkana vastuukysymyksissä koko ketju huomioiden, aina raaka-aineen tuotannosta asiakassuhteisiin. 

Järjestöt: Ainakin miljoona uiguuria vangittu

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin miljoona uiguuria ja muita pääosin muslimivähemmistöihin kuuluvia on vangittu Xinjiangin maakunnassa leireille, joissa teetetään pakkotyötä ja joissa on steriloitu naisia.

Yhdysvallat on määritellyt Kiinan toimet uiguurialueella kansanmurhaan verrattaviksi.

Kiina kiistää uiguurivähemmistön sorron. Maa pitää syytöksiä jättimäisenä Kiinan-vastaisena valheena.

Katso Finnwatchin tutkija Anu Kultalahden haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yläosan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat