Marimekon Mika Ihamuotila kiistää Kiinan painostaneen yhtiötä – ei silti kerro, miksi maininta uiguureista poistettiin firman nettisivuilta: "Keskustelu keskittyy nyt yhteen lauseeseen"

Onko Marimekko joutunut joustamaan vastuullisuusviestinnässään Kiinan osalta? Näin Marimekon hallituksen puheenjohtaja vastaa 2:42
Mika Ihamuotilalta kysyttiin, painostiko Kiina Marimekkoa. Katso Ihamuotilan haastattelu videolta.

Finnwatch-järjestö epäilee, että Marimekko on joutunut joustamaan vastuullisuusviestinnässään Kiinan osalta. Marimekon hallituksen puheenjohtajan mukaan Kiina ei ole painostanut yhtiötä.

Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotilan mukaan Marimekko on sitoutunut siihen, ettei se hanki tuotteissaan hyödynnettävää puuvillaa riskialueilta. 

Marimekko viestitti nettisivuillaan vielä viikko sitten, ettei se käytä Uzbekistanissa, Turkmenistanissa tai Kiinan Xinjiangissa poimittua puuvillaa uiguurien ihmisoikeuksien rikkomisen takia. 

Muutama päivä myöhemmin maininta Xinjiangista oli hävinnyt Marimekon nettisivujen tekstistä. 

– Keskustelu on ollut mielestäni vähän hassu siinä mielessä, että se on keskittynyt nyt yhteen lauseeseen. Koko Marimekon vastuullisuusstrategia koskien myös sitä, mistä hankimme puuvillan ja kaikki meidän muut materiaalit löytyy meidän verkkosivuilta ja viime viikolla julkaistusta vuosikertomuksesta. 

– Marimekko on täysin sitoutunut siihen, että me emme ole hankkineet, me emme hanki, emmekä me tule hankkimaan puuvillaa tai muuta materiaalia tällaisilta riskialueilta, ovat ne sitten missä päin maailmaa tahansa. 

Ihamuotilan mukaan yhtiö pyrkii olemaan vastuullisuuden osalta kärkikastia. 

– Haluamme olla johtavia tällä alueella. Me emme ole täydellisiä, mutta me pyrimme siihen, että me olemme huippuvastuullinen yhtiö. 

Painostiko Kiina?

Yritysvastuuseen ja sen selvittämiseen erikoistunut Finnwatch-järjestö epäilee, että Marimekko on joutunut joustamaan vastuullisuusviestinnässään Kiinan osalta verkkosivun tapahtumien seurauksena. 

Aiemmin viime viikolla esimerkiksi vaatebrändi H&M joutui Kiinassa laajojen boikottivaatimusten kohteeksi, kun se oli verkkosivuillaan ilmaissut huolensa uiguurien pakkotyöstä puuvillantuotannossa. 

Ihamuotila kiistää, että Kiina olisi painostanut Marimekkoa. Kysymykseen siitä, miksi maininta uiguurien ihmisoikeuksien rikkomisesta poistettiin yhtiön verkkosivuilta, hän ei suostunut antamaan suoraa vastausta Uutisaamun haastattelussa

– Nettisivuillamme ja vuosikertomuksessa on aivan selkeästi sanottu, että emme hanki tällaisilta alueilta puuvillaa emmekä mitään muuta. 

Lue myös:

    Uusimmat