Ovenkahvastakin maksettiin 24 000 euroa: Ateneumin uusi näyttely valottaa Alvar Aallon menestyksen syyn taustat

Alvar Aallon näyttely Ateneumissa 2:08

Ateneumissa avautuu huomenna näyttely Alvar Aallosta arkkitehtina ja muotoilijana. Näyttely esittelee Aallon elämää ja tuotantoa 1920-luvulta 1970-luvulle huonekalujen, arkkitehtuuripiirustusten ja pienoismallien avulla.

Aalto ammensi vaikutteita luonnosta, mutta töissä näkyy kansainvälisisten taitelijaystävien vaikutus. Aalto on yhä tunnetuin arkkitehti ja muotoilijamme.

Alvar Aallon vaikutus on yhä läsnä joka päiväisessä arjessamme rakennuksina, kalusteina, valaisimina ja lasiesineinä. Suunnittelussa huomioitiin pienetkin yksityiskohdat, sillä Aallot uskoivat taiteen jalostavan ihmisten arkea.

Ateneumin museonjohtaja Susanna Petersson nostaa ovenkahvat esimerkkinä Aallon tunnistettavasta kädenjäljestä.

– Ovenkahvat Aallon rakennuksissa ovat aina jotenkin koskettaneet minua läheisesti. Ne kertovat siitä, että arkkitehti todella halusi luoda kokonaisuuden. Hän oli kiinnostunut pienimmistäkin yksityiskohdista – jos ajattelee sitä, mihin ihminen ensimmäiseksi tarttuu rakennukseen astuessaan –  se on tietysti ovenkahva. 

Ovenkahvat ovat haluttua tavaraa vieläkin, sillä pari vuotta sitten Aallon ovenkahva parista maksettiin Lontoossa huutokaupassa peräti 24 000 euroa.

Moderni edelläkävijä näkyy yhä kodeissa

Aallon orgaaninen muotokieli ammensi vaikutteita luonnosta ja modernista kansainvälisestä kuvataiteesta.

Aalto toimi kansainvälisesti ja mainetta kasvattivat erityisesti sarjatuotantoon päätyneet Aaltokalusteet.

– Aallon huonekalut ovat todellisia edelläkävijän tuotteita huonekalujen muotoilun historiassa, sillä Aalto oli ensimmäisiä, joka käytti laminoitua puuta, jotta tuoleihin tuli kevyt reunus. Puumateriaali tuntuu erittäin hyvältä eivätkä ne tunnu raskailta vaan kevyiltä, sanoo Aalto näyttelyn koonnut vastaava kuraattori Jochen Eisenbrand Vitra Design Musemista.

Aalto teki ensimmäiset luonnokset piirtämällä vapaalla kädellä hahmon rakennuksesta ja vasta sen jälkeen luonnoksista tehtiin mittapiirustukset.

Ihmisen kokemusta syventävät töissä näkyvät luonnonmuodot ja valo, jolla oli oma roolinsa suunnittelussa. Aaltojen kädenjälki näkyy yhä ihmisten arjessa kaikkialla.

– Yksi syy siihen, miksi hän on yhä tunnettu Suomen ulkopuolella – ei johdu vain rakennuksista, joita hän teki Saksassa, Ranskassa tai Yhdysvalloissa vaan myös huonekaluista, lasitöistä, valaistuksesta - sillä nämä ovat töitä, joita voi ostaa ja käyttää tänäkin päivänä – ihmiset voivat tuoda Aallon kotiinsa, lisää Eisenbrand.

Lue myös:

    Uusimmat