Marikan atooppinen iho vaikuttaa pahimmillaan koko elämään: "Joskus olen joutunut jopa pyytämään siskoa käymään kaupassa puolestani"

Marikalla, 26, on atooppinen iho 0:41

26-vuotiaalla Marikalla on atooppinen iho. – Uusiin ihmisiin tutustuminen voi olla hankalaa, kun pelkää, miten toinen reagoi, Marika kuvailee. Vaikka atopia tuo mukanaan negatiivisia asioita, se on kuitenkin myös antanut paljon.

Ihottuma on yleensä pahimpana kasvoissa. Nuorempana se hävetti.

– Kyllähän se, kun ihmiset kyselevät, missä nokkospuskissa olet pyörinyt, onko sulla fritsuja kaulassa tai mikä sinua vaivaa, vaikuttaa itsetuntoon, Marika kuvailee.

Jo lapsena hänen ihonsa oli kuiva. Atopiadiagnoosin Marika sai yläasteella.

– Haluan olla kertomassa, ettei atopia ole "vain ihottumaa", vaan se vaikuttaa moniin asioihin elämässä. Haluan tuoda tietoa myös muille atoopikoille sekä olla esimerkkinä siitä, että vaikka tilanne olisi ihon kanssa tosi huono, niin se voi muuttua paljon paremmaksi, Marika, 26, sanoo nyt.

Atooppinen ihottuma on tulehdussairaus. Sen tunnusomaisia piirteitä ovat esimerkiksi ihon kutina ja kuivuus, punottavat ja turvonneet laikut, ihon halkeilu ja hilseily sekä nesterakkulat.

Ammattikin vaihtui ihon vuoksi

Atopian takia Marika on toisinaan jättänyt menemättä tilaisuuksiin, joihin hänet on kutsuttu. Tapaamisiakin on peruuntunut.

– Joskus olen joutunut jopa pyytämään siskoa käymään kaupassa puolestani. Atopia on vaikuttanut myös parisuhteeseen: kun iho on huonona, niin toisen kosketus saattaa tuntua ikävältä. Myös uusiin ihmisiin tutustuminen voi olla hankalaa, kun pelkää, miten toinen reagoi, Marika sanoo.

Omasta kampaamostaan Marika joutui atooppisen ihon vuoksi luopumaan, koska ei pystynyt työskentelemään kampaajana.

– Tämän jälkeen atopia on vaikuttanut myös uusien ammattien valintaan ja opiskeluihin, hän kuvaa.

– Olen aina ollut tosi kunnianhimoinen ja siihen, mihin ryhdyn, niin vien sen myös loppuun. Mutta kun jouduin jättämään opintoni kesken ihottumani takia, niin minua luultiin vaan laiskaksi. Se kyllä oli tosi nöyryyttävää ja kolahti itsetuntoon. 

Atopiasta huolimatta Marika kokee itsetuntonsa hyväksi.

– Ennen olisin varmaan sanonut, että atooppinen iho on muokannut identiteettiäni negatiivisella tavalla, mutta nyt sanoisin, että atopian takia kokemani asiat ovat kasvattaneet minua ihmisenä.

"Lakanoita saa pestä päivittäin"

Atooppinen iho vaatii paljon. Koko kehon ihoa täytyy hoitaa päivittäin, vaikka se olisi hyvässä kunnossa. Ihon kunto voi muuttua hetkessä huonommaksi; siihen vaikuttaa ravinnon lisäksi myös esimerkiksi lämpötila ja veden juominen.

Sen lisäksi, että atooppinen iho näyttää kipeältä, se myös tuntuu kurjalta.

– Ihon kunnossa pitämisen eteen joutuu näkemään tosi paljon vaivaa. Jos olen joutunut jäämään pois töistä ihon takia, niin työnantaja tai työkaverit eivät välttämättä ymmärrä sitä, että kun iho on kauttaaltaan tulehtunut, olen sairas ja minun täytyy hoitaa se kuntoon, Marika sanoo.

– Kun iho on tosi huonossa kunnossa, se vaikuttaa ihan kaikkeen. Täytyy olla tosi tarkkana sen suhteen, mitä syö, millä pesuaineella pesee vaatteet ja lakanat. Lakanoita saa pestä päivittäin kudosnesteen ja veren takia, harrastukset jäävät väliin, vaatteet hiertävät, ihon hoitoon menee tosi paljon aikaa ja rahaa ja on ylipäätään vaan huono olla, Marika kuvailee.

"Osaan olla onnellinen pienistäkin asioista"

Vaikka atopia tuo mukanaan negatiivisia asioita, se on myös antanut paljon. Toisaalta iho on kasvattanut, eikä Marika enää hätkähdä pienestä.

– Esimerkiksi sain keväällä ison palovamman reiteen ja hoitajat varottelivat jatkuvasti, että siitä tulee jäämään jälki, eikä se haitannut minua ollenkaan. Punainen iso läiskä tosiaan jäi, mutta se ei kutia eikä hilseile, vaan on muuten normaali. 

Marika on saanut Allergia-, iho- ja astmaliiton kurssien kautta uusia ystäviä. Hän myös kirjoittaa blogia ja jakaa vinkkejä muille atoopikoille.

– Blogin kautta taas olen saanut tosi paljon uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia, mitä muuten en olisi saanut. Osaan olla onnellinen pienistäkin asioista, kuten siitä, että voin harrastaa liikuntaa ilman, että ihoa kirvelee, vaatteet eivät hierrä tai siitä, että iho on niin hyvässä kunnossa, ettei sitä tarvitse peittää meikillä

Valtakunnallista ihoviikkoa vietetään ensimmäistä kertaa 12.–18.11.2018 

Lue myös:

    Uusimmat